Anti-Griep punten

Volgens mij valt het dit jaar mee, maar de winter is bij uitstek hét seizoen om een griep op te lopen. Hier in het westen vinden we dat we ons goed voorbereiden wanneer we de griepprik gaan halen, maar in de TCM denken ze daar net iets anders over. Zij gaan er van uit dat wanneer je je weerstand goed voedt en op peil houdt, je niet ziek zal worden. (lees mijn eerdere blog over weerstand vs griepprik hier).

En het leuke is dat je je weerstand op een eenvoudige manier zelf kunt voeden en sterker kunt maken. De volgende punten geven je weerstand een boost:

Winter in de war?

Meteorologisch gezien zijn we net aan de winter begonnen die officieel tot 21 maart duurt. En dat is eigenlijk vreemd. Want juist na 21 december worden de nachten al weer korter en de dagen weer langer! De natuur reageert ook al; vogeltjes zijn actief, er groeien al weer enkele plantjes en bloemetjes en misschien merk je het bij jezelf ook wel. Krijg jij ook al meer zin om actief te worden, ga jij ook al plannen maken en krijgt je al meer behoefte om te bewegen?

Waarom is dat zo? Hoe komt het dat er al meer beweging in de natuur zit? Een uitleg en hoe er in de TCM naar de Winter wordt gekeken, vind je in mijn blog over de winter:

Do-In doe-het-zelf: Long en Dikke darm, Metaal element

Deze week gaan we met de Long en Dikke darm aan de slag. Het Metaal element zorgt voor het zuiveren en afvoeren. De longen zorgen voor de zuivering van de lucht zodat er zuurstof opgenomen kan worden. Deze kan weer gebruikt worden om Qi te maken, samen met het voedsel dat we eten. De dikke darm zorgt voor de laatste scheiding van het voedsel en zorgt voor de afvoer van de onverteerbare resten.

Wanneer een element in balans is, is er niets aan de hand en voel je je prima. Maar zodra er sprake is van een disbalans, merk je dat aan verschillende dingen. Bij het Metaal element merk je dat als volgt: 
De Longen hebben een link met de huid en bij een verzwakt Metaal element zie je dan ook vaak long- of huidklachten of een combinatie er van. Een droge huid is ook een uiting van een disbalans, net zoals een verminderde weerstand. Mentaal gezien kan je je verdrietig voelen of trek je je meer terug, heb je een te sterke behoefte aan structuur en kost het je moeite om los te laten en te genieten van wat je hebt bereikt.

Techniek van de week: Drukken

Na allerlei technieken besproken te hebben waarvan het in eerste instantie niet zo voor de hand ligt dat deze belangrijk zijn bij Shiatsu, kom ik vandaag bij de techniek waar je waarschijnlijk als eerste aan denkt wanneer je het over Shiatsu hebt: Drukken.
Maar met drukken alleen ben je er niet. Want hoe druk je? Waar kan je mee drukken? Waar druk je? Hoe weet je dat je goed drukt? Kun je ook verkeerd drukken? Allerlei vragen die ik beantwoord bij het beschrijven van deze techniek.

Zorg goed voor .... Jezelf!

Het was vorige week weer even in het nieuws: Vrouwen lopen te lang door met menstruatieklachten. Dit werd gesteld door een hoogleraar in de benigne gyneacologie. (https://goo.gl/yp8233). En het bevestigt wat ik ook erg veel zie in mijn praktijk. Ik zie dat de vrouw van nu niet alleen de menstruatieklachten 'accepteert', maar zichzelf op andere vlakken nog steeds min of meer wegcijfert. Er is al sprake van bewustwording maar moeders gaan maar door, hebben altijd andere prioriteiten dan zichzelf en zijn druk met alles op rolletjes laten lopen en zorgen dat anderen lekker door kunnen gaan. De momenten dat deze vrouwen zichzelf ook wat aandacht geven en even stilstaan bij wat zij nodig hebben, zijn nog steeds erg zeldzaam en vaak te kort. Wij vrouwen kunnen veel hebben, dat klopt. Maar waarom gaan we zo vaak tot, of net over de grens?

Do-In doe-het-zelf: Maag en Milt, Aarde element

Fit de winter door. Dat klinkt goed, toch? Helaas gaat dit niet vanzelf en is het ook niet een pilletje wat je in kunt nemen wat hier voor gaat zorgen. Je moet er wel wat voor doen! Maar daarmee heb je wel dubbel resultaat: Je voelt je fit en je zal je voldaan voelen. Want dit heb je toch mooi zelf gedaan!
Ik heb het over Do-In, het doen van oefeningen waarmee je je energie lekker gaat laten stromen. Door het doen van de Do-In oefeningen, worden de meridianen namelijk lekker opgerekt. Door dit oprekken worden eventuele blokkades opgeheven en werk je indirect aan het oplossen van (lichamelijke) klachten en ongemakken. In vervolg op de oefeningen voor het Vuur-element en het Hout element, vertel ik je vandaag over het Aarde element: De Maag en Milt energie. 

Leren van de beste "Zen-masters"

Al vanaf dat we klein zijn, leren we door om ons heen te kijken en dingen na te doen. En dat werkt best goed want zo hebben we bijvoorbeeld leren praten en lopen. Pas na je 2e jaar ga je leren door zelf te expirimenteren en dan nog doen we stiekem onze ouders na, ookal laten deze peuterpubers dat liever niet meer merken. Maar op een gegeven moment laat je deze manier van leren los en zien we niet eens meer dat we iets kunnen leren of afkijken van onze omgeving. Soms is datgene zo vaak om je heen dat je het niet meer herkent als bijzonder en leerzaam, het is er gewoon. En dat is best jammer. Want wat is er nou makkelijker dan de kunst af te kijken? Wat ik bijvoorbeeld kon leren en van wie ik dat kon afkijken ga ik je vertellen:

Techniek van de week: Luisteren...

Je zal het niet zeggen, maar luisteren is minstens zo belangrijk bij het geven van een (Shiatsu)behandeling als alle andere, meer fysieke technieken. Zonder te luisteren zal ik nooit een behandeling op maat kunnen geven, zal jij waarschijnlijk ontevreden zijn en zal de behandeling minder doeltreffend zijn.
Hoe ik deze techniek integreer in de behandeling en welke effecten het kan hebben, dat zal ik toelichten.

De smaak van het seizoen

In de TCG spelen de seizoenen en de elementen een grote rol. Daaruit voortvloeiend spelen de smaken ook een grote rol. En dat is de reden dat ik het altijd heb over soorten groenten en kruiden die je wel in de winter kunt eten maar liever niet in de zomer en andersom.
Het leuke is dat deze zienswijze op vanalles van toepassing is. En als bierliefhebber heb ik de theorie maar eens op de bieren losgelaten. Ben jij benieuwd wat ik ontdekt heb?

Weg met die griepprik?

De meeste mensen hebben de (oproep voor de) griepprik al weer gehad en we zijn meestal blij dat we ons goed kunnen beschermen tegen die nare griep. De vraag is alleen of de samenstellers van die griepprik wel gekozen hebben voor het juiste virus.... Want zit er net een ander virus in de griepprik dan waar iedereen ziek van is geworden, dan wordt je alsnog ziek. En dan kun je je afvragen of de griepprik eigenlijk wel zin heeft gehad. Maar wat moet je dan doen? Genoeg vitamine C en Echinacea innemen en dan maar hopen dat je niet ziek wordt?
In de TCG houden we het principe lekker simpel: Met een hoge weerstand voorkom je dat de meeste virussen vat kunnen krijgen op je gezondheid. Klinkt inderdaad makkelijk. Maar hoe zorgen we dat die weerstand lekker hoog wordt en ook blijft? Ik ga het proberen uit te leggen en je een aantal tips geven:

Techniek van de week: Schuddingen

Een mooie manier voor mij om te kunnen voelen hoe de energie in je lichaam verdeeld is, is via de schuddingen of rockingen. Dit klinkt misschien 'groter' dan het is. Een schudding betekent niet dat ik je helemaal door elkaar ga schudden. Een schudding voer ik eigenlijk altijd uit op een klein deel van het lichaam. Buiten dat ik hiermee duidelijk kan voelen hoe de energie er voor staat, heeft het ook een diepere werking. Hoe zo'n schudding werkt en wat ik er mee kan doen dat ga ik je uitleggen:

Techniek van de week: Strekkingen

Ik vind het belangrijk dat degene die ik masseer in ieder geval heerlijk ontspannen is na de behandeling. Eén manier om dat te bereiken, is door strekkingen uit te voeren. Bij Shiatsu gebruiken we meerdere strekkingstechnieken. Dat loopt van eenvoudige technieken zoals een reguliere therapeut zou doen, tot een meer gevoelsmatige strekking waarmee je het lichaam stimuleert om 'los te laten'.
Een andere soort strekking is bedoeld om een meridiaan meer bereikbaar te krijgen zodat het makkelijker wordt om deze te behandelen. Ik ga je uitleggen wat de verschillen zijn en hoe het werkt. Misschien Dan weet je bij een volgende behandeling beter waarom ik zo aan je arm trek ;-)

Wat zit er in jouw Hart?

In de serie over de 5 Shen ben ik nu aangekomen bij de laatste Shen: de Shen. Ik weet het, Chinees is niet de makkelijkste taal o.a. doordat woorden meerdere betekenissen hebben. Zo ook het woord Shen. Shen betekent zowel de totale combinatie van de mentale en spirituele aspecten van ons als mens. In die context heb ik het in deze serie al gehad over de 5 Shen; de 5 'geesten' die elk in een orgaan wonen.
De Shen waar ik het nu over wil hebben, is de Shen van het Hart. Deze Shen is een combinatie van mentale activiteit en het bewustzijn, hoort bij het element Vuur en woont dus in het Hart.
Wat deze Shen met de andere 4 Shen te maken heeft, waarom de ene persoon een begenadigd spreker is en een ander niet uit zijn woorden kan komen en wat slaap met de Shen van het Hart te maken heeft, dat leg ik in het volgende stukje uit...

Herfst is droog!?

Tja, dat klinkt alsof iemand nog nooit in Nederland geweest is tijdens de herfst... En dat klopt want het is een opvatting uit de Chinese geneeskunde die zegt dat droogte bij de herfst hoort. De herfst in China lijkt erg op onze herfst: de temperatuur neemt af en de dagen worden korter, de bladeren verkleuren en de bomen verliezen hun blaadjes. Het enige dat behoorlijk verschilt, is dat het in de Chinese herfst over het algemeen droger is dan in de Chinese zomer. Vandaar dat (Chinees gezien) de droogte zeker thuishoort bij de herfst. 
Maar wat doet droogte eigenlijk in ons lijf? Zijn er klachten die daar direct mee te maken hebben? En hoe voorkom je dat dit droge jaargetijde zijn invloed op jouw gezondheid krijgt? Ik ga het je uitleggen...

Techniek van de week: Voelen!

Vandaag deel ik een techniek die eigenlijk geen techniek is maar meer een vaardigheid. Shiatsu is namelijk niet alleen een kwestie van 'drukken op een punt' en dat herhalen totdat je alle punten gehad hebt. Dat zou het een technische en onpersoonlijke ervaring maken! In mijn ogen zit de echte vaardigheid van Shiatsu hem juist in het voelen. Want hoe goed je ook de anatomie studeert en precies weet waar de punten van de meridianen zouden moeten zitten, elk persoon is anders. En dus moet je kunnen voelen waar een punt zit en of dit punt versterkt moet worden, beweging nodig heeft of juist gekalmeerd moet worden. Naast studie en ervaring zorgen ook andere aspecten van Shiatsu dat je hier gevoel voor krijgt:

Hoe weet je of je genoeg energie hebt?

Ik heb het al vaker over Qi ofwel energie gehad. Je kunt er eigenlijk niet omheen: Om gezond te kunnen zijn, is het belangrijk dat je voldoende Qi hebt. Qi zorgt dat alle processen optimaal verlopen en dat je leeft. Bij veel mensen die in mijn praktijk komen zie ik dat er te weinig Qi aanwezig is, waardoor klachten ontstaan. Ben jij benieuwd hoe het met jou Qi gesteld is? Beantwoord dan de volgende vragen en ontdek of jouw energie voldoende is of niet... Ik ben benieuwd!

Techniek van de week

In mijn nieuwsbrief geef ik jullie meer informatie over de Chinese geneeswijzen en hoe we ze kunnen toepassen in ons dagelijks leven. Zoals jullie weten ben ik naast Chinees Herbalist voornamelijk Shiatsu therapeut. En dus zou ik jullie graag wat meer vertellen over Shiatsu, de verschillende technieken die daarbij worden gebruikt en welke effecten ze hebben. Vandaar dat ik deze nieuwe rubriek heb bedacht: De techniek van de week.

Denken, Leren, Piekeren... Wat kan jij het best?

In de serie over de 5 Shen zijn de Hun, de Po en de Zhi al aan de beurt geweest. Als één na laatste ga ik het vandaag hebben over de Yi. De Yi is de motor van ons denken, het leren (studie) en het herinneren. De Yi hoort bij het element Aarde en logeert in onze Milt. Wat is de relatie tussen de Milt energie en de Yi, waarom heeft de ene persoon een geheugen als een olifant en vergeet de ander wat hij net op een briefje geschreven heeft en hoe kan je je Yi ondersteunen, dat leg ik in het volgende stukje uit...

Weet jij wat je wilt?

In de serie over de 5 Shen is het nu de beurt aan de Zhi. Zhi hoort bij het element Water en het orgaan de Nier(en). De Zhi is dat deel van je geest dat weet waar je heen wilt, wat je doel is. Deze Wilskracht is behoorlijk bepalend voor elk persoon. Zonder dat heb je namelijk geen idee wat je wilt doen met je leven. Hoe dat werkt, welke samenwerking de Zhi heeft met de Hun en de Po en hoe dat je leven kan beïnvloeden, dat ga ik je uitleggen:

Tussen Zomer en Winter in: Herfst

Het is nu echt zover: de zon laat zich minder vaak en minder lang zien, de dagen worden korter en de natuur reageert op haar eigen manier: De blaadjes verkleuren en vallen, insecten verdwijnen en spinnen komen tevoorschijn, andere diertjes gaan hamsteren en bereiden zich voor op koudere tijden.
En wanneer de natuur zich aanpast aan de verandering van het seizoen, zouden wij dat ook moeten doen. We zijn immers een onderdeel van de natuur, toch? Maar hoe doen we dat? Wat zijn de do's and don'ts en hoe kan je een snotneus of verkoudheid voorkomen? Dat ga ik je vertellen:

Welke slaapproblemen heb jij?

Afgelopen maandag was in het nieuws dat maar liefst 25% van de Nederlanders minstens 3 van de 5 dagen niet goed slaapt... Dat is ernstig. Want behalve dat een kwart dus niet aan zijn of haar schoonheidsslaapje toekomt, weten we ook dat te weinig slaap een behoorlijke invloed heeft op je leven overdag. Gelukkig is er iets aan te doen. In de TCG worden meerdere oorzaken voor verschillende slaapproblemen erkend. Laat ik je daar eens meer over vertellen:

Po maakt dromen werkelijkheid

In de serie over de 5 Shen is na de Hun (de dromer), de Po (de doener) aan de beurt. De Po hoort bij het element Metaal en het orgaan Long. De Po wordt gezien als de fysieke, meer aardse geest. De Po is dan ook aan je lichaam gekoppeld; na het overlijden sterft ook de Po. Maar wat doet de Po nu eigenlijk? Wat heeft deze met de zintuigen te maken en wat gebeurt er met je wanneer de Po niet optimaal is? Deze vragen ga ik in het vervolg uitleggen:

Ben jij een Dromer of een Doener?

In de serie over de 5 Shen is na de inleiding van de vorige keer, vandaag de Hun aan de beurt. De Hun hoort bij het element Hout en het orgaan Lever. De Hun wordt gezien als de etherische, vluchtige geest. Dat deel van je geest dat overgaat nadat je lichaam is overleden. Maar wat doet de Hun nou eigenlijk? Waar komen je dromen en fantasiën vandaan? Waarom is de ene persoon meer creatief dan de ander? Waarom ben je wel eens chagerijnig? Waarom wordt de ene persoon depressief en de ander niet? 
Allemaal vragen die je kan beantwoorden wanneer je de  de eigenschappen van de Hun beter leert kennen:

De Kip of het Ei?

Bij veel aandoeningen die ik onder ogen krijg, is het een uitdaging om uit te vinden wat de oorzaak van de klacht is. In de TCG wordt er namelijk naar de oorzaak toegewerkt en niet alleen de symptomen verlicht. Hierdoor kan je lichaam zich weer terug in balans brengen en ben jij van je klacht af.
Dat klinkt hardstikke goed en werkt ook prima, maar vaak is de oorzaak lastig te vinden. Maar waarom is het zo moeilijk om die oorzaak te vinden? Dat heeft met de Kip en het Ei te maken...

Ontspan (met) je geest

Tegenwoordig zijn we allemaal druk bezig en het grootste deel van de dag doen we dat met ons hoofd. Voor de meesten van ons is fysiek werk een zeldzaamheid. Geen wonder dat ons hoofd regelmatig 'overloopt' en we prikkelbaar zijn, slecht slapen, chagerijnig zijn omdat we niet doen wat we eigenlijk zouden willen of omdat we te weinig aan onszelf toekomen.
Ik heb goed nieuws voor je. Met een paar tips help ik je om alle drukte even achter je te laten. Ik help je om te relativeren en even een momentje van rust te vinden. En ik ga dat doen door alle 5 aspecten van je geest 'te kietelen'. Kan jij tegen kietelen? Lees verder:

Heb jij ze alle 5 op een rijtje?

Wanneer we het  in de TCG over 'Balans' hebben, dan hebben we het over de totale balans in een persoon. Het gaat dan om de combinatie van zowel fysiek als geestelijk in balans zijn. Dit gaat zelfs zo ver, dat de TCG er van uit gaat dat het lichaam de balans van de geest kan beïnvloeden, maar ook andersom: de geest kan de balans van het lichaam beïnvloeden. Een overdaad aan emoties is zelfs zo krachtig dat er een flinke disbalans kan ontstaan. Denk maar eens aan mensen die flauw vallen omdat ze enorm geschrokken zijn.

Logisch dat in de TCG de geest en de bijbehorende emoties net zoveel aandacht krijgen als de organen. Want wist je dat er vanuit de theorie van de 5 elementen, er van uit wordt gegaan dat we ook 5 geestelijke aspecten hebben? En dat die 5 'geesten' of 5 'Shen' elkaar prachtig mooi aanvullen en beïnvloeden, net zoals de organen dat doen?
In de komende weken ga ik deze 5 'Shen' bespreken zodat je kunt leren om je gezondheid, samen met de 5 'Shen', weer in balans te krijgen. Vandaag begin ik met een korte inleiding: 

Vaak wakker op dezelfde tijd?

Heb jij dat ook wel eens? Je ligt lekker te slapen maar wordt toch even wakker. Er is geen directe verklaring; je hoort geen harde geluiden, je hoeft niet te plassen en je hebt het niet warm of koud. Maak je dit vaker mee en ben je dan altijd rond dezelfde tijd wakker? Grote kans dat het te maken heeft met de energie van een van je organen. De energie varieert namelijk volgens de zogenaamde orgaanklok (klik hier voor het artikel "hoe laat is het op jouw orgaanklok?"). En dus zegt de tijd waarop je wakker wordt, welk orgaan er niet in balans is. Nieuwsgierig? Lees verder voor de uitleg.

Kickstart je dag!

Er zijn ochtendmensen en avondmensen. Afhankelijk van welk type je bent, heb je meer of minder moeite om op te staan. De ene persoon slaat zijn wekker 10x in de snooze-stand voordat hij opstaat, de ander veert op bij het geluid van de wekker en staat direkt naast het bed.

Maar of je nu een ochtend- of avondmens bent, een kickstart in de ochtend is altijd lekker, toch? Een flinke boost die je op scherp zet aan het begin van de dag. Een boost die zorgt dat je optimaal gebruik kan maken van je energie en je door de dag fit blijft voelen. Wil jij weten hoe je die boost kan krijgen?

Lees verder

Zee is gezond!

Zeewater is gezond!

Veel mensen zullen in deze vakantie de zee bezoeken. Uiteraard om te genieten van het zeewater, de zon, het strand en alles wat daar bij hoort. Het is een van de meest populaire bestemmingen voor vakantie of dagjes uit.

Maar buiten dat het erg leuk is, is de zee ook erg gezond. Een recente studie heeft uitgewezen dat mensen die aan zee wonen niet alleen positiever ingesteld zijn, maar ook echt gezonder zijn! Hoe dit kan en hoe de TCG hier tegenaan kijkt, ga ik uitleggen:

Tips voor een onbezorgde vakantie!

Voor veel mensen is het al vakantie of worden de laatste werkdagen afgeteld. En dan is het moment aangebroken: Eindelijk vakantie!

Vakantie is een periode van vrijheid, genieten van de zon, lekker eten en het contact met de mensen waarmee je op vakantie bent. Maar ook het verkennen van nieuwe plaatsen, culturen en het opdoen van nieuwe ervaringen. Maar wanneer we uit onze 'normale' omgeving en struktuur stappen, komen we ook wel eens wat minder leuke dingen tegen: diarree of juist constipatie, reisziekte, stress-hoofdpijn, zonnebrand en jetlag. Soms hebben we moeite om thuis of het werk los te laten en komen we niet eens aan ontspannen toe!

Ik heb een aantal tips op een rijtje gezet die je kunnen helpen om optimaal van de vakantie te gaan genieten!

Do-In, doe-het-zelf: Het Vuur-element

Door het doen van de Do-In oefeningen, worden de meridianen lekker opgerekt. Door dit oprekken worden eventuele blokkades opgeheven en werk je indirect aan het oplossen van (lichamelijke) klachten en ongemakken. Hoewel je een btje lenig moet zijn om de oefeningen goed uit te voeren, maakt het niet echt uit tot hoe ver je kunt strekken. Het is de bedoeling dat je tot je eigen grens gaat en dat je zelf leert ontdekken dat je die kunt verleggen door te ontspannen. Kan je een oefening makkelijk en soepel uitvoeren, dan betekent dat dat de Qi al lekker doorstroomt en dat de meridiaan goed functioneert. Merk je dat je erg stijf bent en voel je weerstand, dan wijst dat op een blokkade of stagnatie in een meridiaan. En dan is het dus hoog tijd om er iets aan te doen!

Deze week gaan we met de Dunne darm en het Hart aan de slag. Het Vuur element is enorm belangrijk omdat zij een cruciale rol speelt in het het energieproces. Zonder Vuur zal er minder energie ontstaan en nog belangrijker: het zal ook niet (goed) rondgestuwd worden! 
De dunne darm heeft als belangrijkste taak om het zuivere van het onzuivere te scheiden. Niet alleen fysiek, maar ook psychisch. De dunne darm speelt in de TCG dus ook een rol bij het onderscheidend vermogen. Het Hart is volgens de TCG het huis van de Shen (geest). In deze rol hebben het Hart en het Vuur-element dan ook een belangrijke functie in alle mentale en emotionele processen en het bewustzijn.

Wanneer een element in balans is, is er niets aan de hand en voel je je prima. Maar zodra er sprake is van een disbalans, merk je dat aan verschillende dingen. Bij het Vuur element merk je dat als volgt:
Heb je te veel vuur, dan ben je vaak prikkelbaar en snel geïrriteerd. Je hebt de neiging om onnadenkend uit je slof te schieten en impulsief te reageren. Doordat je niet goed tegen zwijgen en stilte kan, praat je veel en ben je altijd in beweging. Je kan last hebben van hartkloppingen en slapeloosheid.
Heb je te weinig vuur, dan kan je futloos zijn en heb je weinig energie en inspiratie. Je bent niet vaak enthousiast en beleeft weinig plezier. Hierdoor kan je een neiging tot depressiviteit hebben (Je voelt je uitgeblust)

Met de volgende oefeningen strek je de meridianen die bij het Vuur element horen. Hierdoor krijgt de energie de kans om zich te herverdelen en zal er uiteindelijk weer een balans ontstaan.

Hoe hou je het koel?

Het weer is mooi, de temperatuur stijgt en we zijn allemaal vrolijker dan wanneer het regent. Maar het kan ook teveel worden. Op een gegeven moment is het té warm, zijn mensen té enthousiast en gaan ze je irriteren. Je voelt je langzaam 'leeglopen' en wanneer de temperatuur op z'n hoogst is, zit jouw energieniveau op de bodem.

Hoe kan het toch dat je zo moe wordt van de warmte? Schiet je sneller door je energie wanneer het zo warm is? Of heb je een vochttekort dat zorgt dat je je zo slap voelt?

Feit is dat wanneer je je niet fit voelt, er sprake is van een disbalans. In dit artikel ga ik je een aantal tips geven om de balans tussen hitte en koelte, Yin en Yang weer terug te vinden.

Vrolijk van de zomer?

De zomer is in volle glorie losgebarsten. De dagen zijn lang, de zon staat op z'n hoogst en de temperatuur stijgt. Wat er in de lente is opgebouwd, komt op dit moment tot zijn volle bloei. Vruchten beginnen zich te tonen in de bomen, bloemen bloeien voluit en de natuur lijkt zich uit te sloven en zich in vol ornaat te tonen.

En met het mooie weer voel je je van het een op het andere moment weer vrolijker en vrijer. Je straalt, je glimlacht nét iets sneller terug naar die leuke man of vrouw bij het stoplicht en iedereen lacht meer. We zitten lekkerder in ons vel, zijn positiever en hebben energie voor tien. Gevalletje zomerkriebels, misschien?

Maar wat zijn die zomerkriebels precies? Waar komen ze vandaan?

Wordt de stress je teveel?

Iedereen komt wel eens in een situatie waar je niet blij mee bent. Je moet iets tegen je zin in doen, je moet teveel tegelijk doen, je moet iets sneller af hebben dan je dacht, je moet met iemand samenwerken waarmee je dat liever niet doet. Dat zijn dingen die je regelmatig tegenkomt in je werk. Maar ook in je privé leven kan je dergelijke momenten tegenkomen.
En de ene persoon kan hier beter tegen, kan meer hebben dan de andere persoon. En die eerste persoon heeft dan ook minder verschijnselen van stress dan de ander.
In de TCG wordt er dan al snel naar de Lever energie gekeken. Bij de eerste persoon zal deze sterk zijn, waardoor je meer kunt hebben. De tweede persoon zal een wat zwakkere Lever energie hebben.

Maar hoe herken je of je Lever energie teveel belast wordt? Ik zet 8 kenmerken op een rijtje:

Relax, t'is maar stress...

Nu je weet hoe je kunt herkennen of de stress al invloed op je heeft, wordt het tijd om te kijken of je er ook iets aan kunt doen. Want ookal weet je dat sommige situaties je veel stress gaan opleveren, je kunt niet zomaar beslissen om die situaties dan ook maar uit de weg te gaan. En in principe zou je die situaties ook niet hoeven te ontwijken... Het is aan jou om te beslissen hoe je met dergelijke situaties omgaat. Ik zeg altijd: "je kunt de ander niet veranderen, maar je kunt jezelf wel leren om er anders op te reageren". Een soort variant op 'verbeter de wereld en begin bij jezelf'.

Dus wat kan je zelf doen om beter met stress situaties om te gaan en nog mooier: hoe voorkom je dat de stressvolle situaties hun tol eisen!

Ik ga je wat tips geven om je beter weerbaar te maken tegen de stress. En dat vul ik aan met tips die je kunnen helpen om je te helpen om de stress eerder los te laten.

Zo buiten, zo binnen

Vanuit het Oosters perspectief, wordt er naar de mens gekeken als een geheel van samenwerkende organen en geest. Niets staat op zichzelf. Wij maken deel uit van de menselijke gemeenschap en de ecologische gemeenschappen waarin wij leven. In de Chinese geneeskunde gaat men er al duizenden jaren van uit dat wat er op grote schaal plaatsvindt, een weerspiegeling is van dat wat er op kleine schaal gebeurt en omgekeerd. Je kunt het vergelijken met een hologram waarvan elk deel van het plaatje, het hele plaatje bevat. Zo ziet de Chinese geneeskunde dat wat er binnen in ons gebeurt, gereflecteerd wordt door wat er in de natuur om ons heen gebeurt. Deze theorie heeft Brendan Kelly gebruikt om een verband te vinden tussen wat er in ons klimaat gebeurt en wat er binnen in ons gebeurt. En dan met name de snelle opwarming en destabilisering van ons milieu die weerspiegeld wordt in de snelle toename van het aantal gevallen van de ziekte van Lyme.

Ik zal proberen om de strekking van het artikel samen te vatten. Wie weet ga jij ook meer zien in de theorie "Zo buiten, zo binnen".

Do-In doe-het-zelf: Galblaas en Lever, het Hout element

Door het doen van de Do-In oefeningen, worden de meridianen lekker opgerekt. Door dit oprekken worden eventuele blokkades opgeheven en werk je indirect aan het oplossen van (lichamelijke) klachten en ongemakken. Hoewel je een btje lenig moet zijn om de oefeningen goed uit te voeren, maakt het niet echt uit tot hoe ver je kunt strekken. Het is de bedoeling dat je tot je eigen grens gaat en dat je zelf leert ontdekken dat je die kunt verleggen door te ontspannen. Kan je een oefening makkelijk en soepel uitvoeren, dan betekent dat dat de Qi al lekker doorstroomt en dat de meridiaan goed functioneert. Merk je dat je erg stijf bent en voel je weerstand, dan wijst dat op een blokkade of stagnatie in een meridiaan. En dan is het dus hoog tijd om er iets aan te doen!

Deze week gaan we met de Lever en Galblaas aan de slag. Deze organen worden zwaar op de proef gesteld in onze maatschappij. Alle stress, het moeten, het druk zijn met alle social media en alles willen volgen en overal over meepraten, put de energie van de Lever flink uit. Geen wonder dat de korte lontjes steeds korter worden en de lange tenen steeds langer. En het maken van al die keuzes gecombineerd met het verkeerde vette eten werkt weer niet mee voor de Galblaas energie. Voor we het weten staan we besluiteloos voor de kast omdat we niet kunnen kiezen wat we aan willen doen. De galblaas helpt namelijk bij het maken van keuzes. Wanneer de energie stagneert in het Hout-element, zul je zeker spanning in je spieren ervaren. Spanning in de spieraanhechtingen en rond de gewrichten (nek en schouders!) horen bij het element Hout. Maar ook hoofdpijn, krampen, last van heupen of bekken of spanning op de zijkanten/ribben horen er bij. Reden genoeg om je eens lekker uit te rekken en de energie weer in beweging te brengen!

Opvliegers... Hoe lang kunnen ze blijven?

Laatst vroeg iemand aan me hoe het kan dat sommige vrouwen last blijven houden van opvliegers, terwijl ze al 70, 80 jaar zijn. Het bleek dat de moeder van deze persoon al 76 is en nog steeds meerdere keren per dag een opvlieger lijkt te hebben. Heeft ze gewoon pech? Of is er iets bijzonders aan de hand?

Ik kan me voorstellen dat deze vrouwelijke vraagsteller lichtelijk ongerust was. Was dit het vooruitzicht voor haar wanneer zij in de menopauze zou komen? Gelukkig kan ik haar gedeeltelijk geruststellen. Het is namelijk niet ongewoon wanneer vrouwen nog steeds worstelen met opvliegers en nachtelijk zweten, zelfs vele jaren nadat ze door de menopauze zijn gegaan. Ligt dit aan hun hormonen? Dat is mogelijk, maar het is meer waarschijnlijk dat er meer aan de hand is dan last hebben van razende hormonen. Maar gelukkig is er iets aan te doen.
Wat? Dat ga ik je uitleggen...

Zwarte Sesam of wel Hei Zhi Ma

Een eeuwenoud Chinees geschrift wordt vermeld: "Het nemen van zwarte sesamzaadjes kan alle chronische ziekte genezen in 100 dagen, verbetert de huid op het lichaam en gezicht in 1 jaar, kleurt grijze haren weer terug in 2 jaar en laat tanden weer groeien in 3 jaar." Dit illustreert hoe er in de TCG wordt gedacht over de kracht van zwart sesamzaad. Welke andere eigenschappen er worden toegewezen en waar zwart sesamzaad allemaal goed voor is, dat lees je hier.

Wat kriebelt er toch?

De lente staat weer voor de deur en de natuur ontwaakt. Krokusjes komen boven en geven weer kleur aan het gras dat de winter heeft doorstaan. Vogeltjes kwetteren vrolijk bij de zonsopgang en graven enthousiast naar insecten en regenwormen. De zon laat zich steeds eerder zien en de dagen worden in een rap tempo langer.
En met het mooie weer van deze week, begint er bij ons mensen ook van alles 'te kriebelen'.
Maar wat kriebelt er nou precies? Waar komen de kriebels vandaan? Wat gebeurt er allemaal in de lente waardoor wij allemaal ontwaken, weer zin krijgen in dingen, weer lekker naar buiten gaan en weer plannen gaan maken. Komt dit alleen door het mooie weer? Of spelen er andere factoren een rol?

Ook altijd trek in Zoet?

Hoewel ik lekker gesnoept heb als kind, raakte ik pas echt verslaafd aan zoet toen ik rond de 20 was. Ik snoepte echt veel en had altijd wel iets aan snoep bij me als ik op pad was. En het erge was dat hoe meer ik snoepte, hoe meer trek ik in zoet had! Dit resulteerde in allerlei klachten waarvan voor mij de vermoeidheid de belangrijkste was. Mijn omgeving had meer last van mijn geïrriteerdheid en korte lontje...
Doordat ik zelfs moeite had om goed te kunnen presteren in mijn volleybalteam, werd ik met mijn neus op de feiten gedrukt. Ik bleek hypoglycemie te hebben, iets wat een voorstadium van suikerziekte had kunnen zijn. Het enige dat zou helpen, was 'Cold Turkey' stoppen met suiker. Gelukkig voelde ik me al zo snel veel beter dat het me eigenlijk weinig moeite heeft gekost om af te kicken.
Nu is het algemeen bekend dat teveel suiker niet goed voor je is. We doen tegenwoordig allemaal ons best om te minderen met suiker en om gezondere alternatieven te gebruiken. Maar hoe wordt er vanuit de TCG eigenlijk naar 'zoet' gekeken? Is het echt alleen maar Slecht? Zoals vaak in de TCG is het niet zo simpel en zijn er nogal wat nuances. Ik heb wat leuke weetjes over 'het witte goud' vanuit de Chinese Geneeskunde op een rijtje gezet:

Yu Jin ofwel Kurkuma

Wanneer je alle berichten mag geloven, is kurkuma het nieuwe wondermiddel tegen bijna alles. Zou zou het helpen tegen kanker, hart- en vaatziektes, diabetes, Parkinson en Alzheimer. Het leuke is dat kurkuma gewoon in de winkel te krijgen is. Hoe makkelijk is dat? In de Chinese Geneeswijze was ook al bekend dat kurkuma bepaalde effecten had op processen in het lichaam. Welke effecten dat zijn en hoe je kurkuma in je dagelijks leven kan gebruiken lees je hier.

7 Manieren van moe zijn

Vermoeidheid komt vaak voor en er komen veel mensen bij me met deze klacht. Er komen mensen met een uitgeput gevoel waarbij de vermoeidheid de hoofdklacht is. Anderen komen voor andere klachten waarbij de vermoeidheid een symptoom is.
Vermoeidheid kan zich op verschillende manieren uiten. Sommigen zijn zo uitgeput dat het moeite kost om de dag door te komen. Maar er zijn ook mensen die op zich goed functioneren, maar problemen hebben met de motivatie waardoor alles zo moeilijk gaat. Dan zijn er ook mensen die de vermoeidheid op specifieke momenten van de dag voelen; later op de dag, na het eten of aan het begin van de avond. Westers gezien kan vermoeidheid voorkomen bij bloedarmoede, schildklierafwijkingen, laag bloedsuiker of virussen die de ziekte van Pfeiffer of ziekte van Lyme veroorzaken. Wanneer is vastgesteld dat deze mogelijkheden niet de oorzaak zijn, dan is het vaak erg moeilijk voor de gemiddelde huisarts om een oplossing te vinden. Doordat in de TCG er heel anders naar klachten gekeken wordt, is het meestal een stuk eenvoudiger om van de vermoeidheid af te komen. Hoe? Dat lees je hier

Suan Zao Ren

Dit keer een kruid dat eigenlijk nauwelijks bekend is in het westen: Suan Zao Ren ofwel de pit van de chinese dadel.

Het is de pit van de chinese dadel en deze vrucht wordt zowel voor het vruchtvlees (dan is er sprake van het kruid Da Zao) en de pit verbouwd. Het vruchtvlees wordt gebruikt om de Qi te voeden, de pit wordt gebruikt om het Hart te voeden.

Dit kruid wordt erg vaak gebruikt in formules die ingezet worden bij (in TCG-taal) 'onrust in het Hart' dat slaapproblemen veroorzaakt.

De weg van het Hart volgens de TCG

Deze week is het weer Valentijnsdag en iedereen is weer even druk met alles wat met de liefde te maken heeft. De harten vliegen om je oren en de hele wereld begrijpt wat je bedoelt wanneer je een Hart-symbool gebruikt.

In de TCG wordt het Hart gezien als de Keizer van al onze organen. Het Hart regeert vanuit het element Vuur namelijk over alle andere organen, die als Ministers worden gezien. Samen zorgen ze dat alle processen in ons lichaam goed gecoördineerd verlopen. En niet alleen fysieke processen, maar ook emotionele processen. Al onze emoties vormen samen onze 'Ziel' die in het Hart woont. Wat voor een effect de emoties hebben en hoe je daar iets aan kunt doen, dat ga ik je uitleggen:

Japans alternatief voor de borstrok?

Hoewel de lente al begint te knabbelen aan de winter, kan het nog best fris zijn. En juist in deze overgang van winter naar lente, kan het voorkomen dat mensen in al hun enthousiastme zich net even te dun kleden en hierdoor 'kou vatten'. Onze opa's en oma's droegen in zulke gevallen de ouderwetse borstrok onder hun kleding. Tegenwoordig is dat echt 'not done' en zijn het hemd en de borstrok achter en onder in de kast beland.
Maar toch hadden onze grootouders niet iets nieuws uitgevonden. Ook in Japan wist men dat het in de winter erg belangrijk is om je buik en onderrug goed warm te houden wanneer het koud was. Het kledingstuk, dat oorspronkelijk speciaal ontworpen was voor Samurai om zich warm te houden en te beschermen, wordt een 'Haramaki' genoemd. Wat het is, waarom het zo gezond is en waar je het kunt kopen lees je hier...

Kruid van de week:Gan Cao ofwel Zoethout

Ook dit kruid is algemeen bekend. Het was vroeger te krijgen bij de drogist en ik heb menig stokje helemaal uitgekauwd en gesabbeld: Zoethout ofwel Gan Cao. Het is één van de bekendste en meest gebruikte kruiden in Chinese kruiden formules. Het wordt namelijk voornamelijk gebruikt om de andere kruiden in een formule te harmoniseren en komt dus in heel veel formules voor. Lees verder over zoethout

Zeg eens Aaaaaa

Volgens mij hoef je tegenwoordig bijna nooit meer je tong uit te steken wanneer je naar de huisarts gaat. Eigenlijk vraagt de arts dit alleen wanneer hij of zij achter in je keel wil kijken. Bijvoorbeeld om de kleur van je keel te zien of om je amandelen te bekijken. Maar als je geen keelklachten hebt, is de kans dat je je tong uit moet steken erg klein.
Maar een TCG therapeut vraagt eigenlijk altijd of je je tong even kunt uitsteken...Waarom doet hij dat? Waar kijkt hij dan naar? Wat vertelt je tong dat jij niet kunt vertellen? Waarom de tong zo belangrijk is en wat er dan allemaal te zien is, ga ik je uitleggen....

Gelukkig Nieuw Jaar van de Haan!

Afgelopen zaterdag was het Chinese Nieuwjaar. "Rare jongens die Chinezen" zal je denken want waarom vieren zij dat ook niet gewoon op 1 januari? Dat komt doordat het Chinese Nieuwjaar bepaald wordt door de maankalender (van 354 dagen) en niet, zoals bij ons, de zonnekalender van 365 dagen). Maar wat vieren de Chinezen dan? Is het te vergelijken met onze Nieuwjaarsviering? Steken zij ook vuurwerk af? Hebben zij ook feesten en partijen tijdens het Nieuwjaar? En wat betekent die Haan eigenlijk? Lees verder voor allerlei leuke weetjes over het Chinese Nieuwjaar van de Haan:

He Tao Ren ofwel Walnoot

 We kennen hem allemaal, we hebben hem vast allemaal ooit gegeten en toch hebben we geen idee dat deze noot in de TCG een waardevol kruid is: de Walnoot ofwel He Tao Ren. 

Maar wat is er nou zo gezond? Wat kan deze noot voor ons betekenen en wat is de link met de nieren?