Welke slaapproblemen heb jij?

Afgelopen maandag was in het nieuws dat maar liefst 25% van de Nederlanders minstens 3 van de 5 dagen niet goed slaapt... Dat is ernstig. Want behalve dat een kwart dus niet aan zijn of haar schoonheidsslaapje toekomt, weten we ook dat te weinig slaap een behoorlijke invloed heeft op je leven overdag. Gelukkig is er iets aan te doen. In de TCG worden meerdere oorzaken voor verschillende slaapproblemen erkend. Laat ik je daar eens meer over vertellen:

Po maakt dromen werkelijkheid

In de serie over de 5 Shen is na de Hun (de dromer), de Po (de doener) aan de beurt. De Po hoort bij het element Metaal en het orgaan Long. De Po wordt gezien als de fysieke, meer aardse geest. De Po is dan ook aan je lichaam gekoppeld; na het overlijden sterft ook de Po. Maar wat doet de Po nu eigenlijk? Wat heeft deze met de zintuigen te maken en wat gebeurt er met je wanneer de Po niet optimaal is? Deze vragen ga ik in het vervolg uitleggen:

Ben jij een Dromer of een Doener?

In de serie over de 5 Shen is na de inleiding van de vorige keer, vandaag de Hun aan de beurt. De Hun hoort bij het element Hout en het orgaan Lever. De Hun wordt gezien als de etherische, vluchtige geest. Dat deel van je geest dat overgaat nadat je lichaam is overleden. Maar wat doet de Hun nou eigenlijk? Waar komen je dromen en fantasiën vandaan? Waarom is de ene persoon meer creatief dan de ander? Waarom ben je wel eens chagerijnig? Waarom wordt de ene persoon depressief en de ander niet? 
Allemaal vragen die je kan beantwoorden wanneer je de  de eigenschappen van de Hun beter leert kennen:

De Kip of het Ei?

Bij veel aandoeningen die ik onder ogen krijg, is het een uitdaging om uit te vinden wat de oorzaak van de klacht is. In de TCG wordt er namelijk naar de oorzaak toegewerkt en niet alleen de symptomen verlicht. Hierdoor kan je lichaam zich weer terug in balans brengen en ben jij van je klacht af.
Dat klinkt hardstikke goed en werkt ook prima, maar vaak is de oorzaak lastig te vinden. Maar waarom is het zo moeilijk om die oorzaak te vinden? Dat heeft met de Kip en het Ei te maken...

Ontspan (met) je geest

Tegenwoordig zijn we allemaal druk bezig en het grootste deel van de dag doen we dat met ons hoofd. Voor de meesten van ons is fysiek werk een zeldzaamheid. Geen wonder dat ons hoofd regelmatig 'overloopt' en we prikkelbaar zijn, slecht slapen, chagerijnig zijn omdat we niet doen wat we eigenlijk zouden willen of omdat we te weinig aan onszelf toekomen.
Ik heb goed nieuws voor je. Met een paar tips help ik je om alle drukte even achter je te laten. Ik help je om te relativeren en even een momentje van rust te vinden. En ik ga dat doen door alle 5 aspecten van je geest 'te kietelen'. Kan jij tegen kietelen? Lees verder:

Heb jij ze alle 5 op een rijtje?

Wanneer we het  in de TCG over 'Balans' hebben, dan hebben we het over de totale balans in een persoon. Het gaat dan om de combinatie van zowel fysiek als geestelijk in balans zijn. Dit gaat zelfs zo ver, dat de TCG er van uit gaat dat het lichaam de balans van de geest kan beïnvloeden, maar ook andersom: de geest kan de balans van het lichaam beïnvloeden. Een overdaad aan emoties is zelfs zo krachtig dat er een flinke disbalans kan ontstaan. Denk maar eens aan mensen die flauw vallen omdat ze enorm geschrokken zijn.

Logisch dat in de TCG de geest en de bijbehorende emoties net zoveel aandacht krijgen als de organen. Want wist je dat er vanuit de theorie van de 5 elementen, er van uit wordt gegaan dat we ook 5 geestelijke aspecten hebben? En dat die 5 'geesten' of 5 'Shen' elkaar prachtig mooi aanvullen en beïnvloeden, net zoals de organen dat doen?
In de komende weken ga ik deze 5 'Shen' bespreken zodat je kunt leren om je gezondheid, samen met de 5 'Shen', weer in balans te krijgen. Vandaag begin ik met een korte inleiding: 

Kickstart je dag!

Er zijn ochtendmensen en avondmensen. Afhankelijk van welk type je bent, heb je meer of minder moeite om op te staan. De ene persoon slaat zijn wekker 10x in de snooze-stand voordat hij opstaat, de ander veert op bij het geluid van de wekker en staat direkt naast het bed.

Maar of je nu een ochtend- of avondmens bent, een kickstart in de ochtend is altijd lekker, toch? Een flinke boost die je op scherp zet aan het begin van de dag. Een boost die zorgt dat je optimaal gebruik kan maken van je energie en je door de dag fit blijft voelen. Wil jij weten hoe je die boost kan krijgen?

Lees verder

Vaak wakker op dezelfde tijd?

Heb jij dat ook wel eens? Je ligt lekker te slapen maar wordt toch even wakker. Er is geen directe verklaring; je hoort geen harde geluiden, je hoeft niet te plassen en je hebt het niet warm of koud. Maak je dit vaker mee en ben je dan altijd rond dezelfde tijd wakker? Grote kans dat het te maken heeft met de energie van een van je organen. De energie varieert namelijk volgens de zogenaamde orgaanklok (klik hier voor het artikel "hoe laat is het op jouw orgaanklok?"). En dus zegt de tijd waarop je wakker wordt, welk orgaan er niet in balans is. Nieuwsgierig? Lees verder voor de uitleg.

Zee is gezond!

Zeewater is gezond!

Veel mensen zullen in deze vakantie de zee bezoeken. Uiteraard om te genieten van het zeewater, de zon, het strand en alles wat daar bij hoort. Het is een van de meest populaire bestemmingen voor vakantie of dagjes uit.

Maar buiten dat het erg leuk is, is de zee ook erg gezond. Een recente studie heeft uitgewezen dat mensen die aan zee wonen niet alleen positiever ingesteld zijn, maar ook echt gezonder zijn! Hoe dit kan en hoe de TCG hier tegenaan kijkt, ga ik uitleggen:

Tips voor een onbezorgde vakantie!

Voor veel mensen is het al vakantie of worden de laatste werkdagen afgeteld. En dan is het moment aangebroken: Eindelijk vakantie!

Vakantie is een periode van vrijheid, genieten van de zon, lekker eten en het contact met de mensen waarmee je op vakantie bent. Maar ook het verkennen van nieuwe plaatsen, culturen en het opdoen van nieuwe ervaringen. Maar wanneer we uit onze 'normale' omgeving en struktuur stappen, komen we ook wel eens wat minder leuke dingen tegen: diarree of juist constipatie, reisziekte, stress-hoofdpijn, zonnebrand en jetlag. Soms hebben we moeite om thuis of het werk los te laten en komen we niet eens aan ontspannen toe!

Ik heb een aantal tips op een rijtje gezet die je kunnen helpen om optimaal van de vakantie te gaan genieten!

Do-In, doe-het-zelf: Het Vuur-element

Door het doen van de Do-In oefeningen, worden de meridianen lekker opgerekt. Door dit oprekken worden eventuele blokkades opgeheven en werk je indirect aan het oplossen van (lichamelijke) klachten en ongemakken. Hoewel je een btje lenig moet zijn om de oefeningen goed uit te voeren, maakt het niet echt uit tot hoe ver je kunt strekken. Het is de bedoeling dat je tot je eigen grens gaat en dat je zelf leert ontdekken dat je die kunt verleggen door te ontspannen. Kan je een oefening makkelijk en soepel uitvoeren, dan betekent dat dat de Qi al lekker doorstroomt en dat de meridiaan goed functioneert. Merk je dat je erg stijf bent en voel je weerstand, dan wijst dat op een blokkade of stagnatie in een meridiaan. En dan is het dus hoog tijd om er iets aan te doen!

Deze week gaan we met de Dunne darm en het Hart aan de slag. Het Vuur element is enorm belangrijk omdat zij een cruciale rol speelt in het het energieproces. Zonder Vuur zal er minder energie ontstaan en nog belangrijker: het zal ook niet (goed) rondgestuwd worden! 
De dunne darm heeft als belangrijkste taak om het zuivere van het onzuivere te scheiden. Niet alleen fysiek, maar ook psychisch. De dunne darm speelt in de TCG dus ook een rol bij het onderscheidend vermogen. Het Hart is volgens de TCG het huis van de Shen (geest). In deze rol hebben het Hart en het Vuur-element dan ook een belangrijke functie in alle mentale en emotionele processen en het bewustzijn.

Wanneer een element in balans is, is er niets aan de hand en voel je je prima. Maar zodra er sprake is van een disbalans, merk je dat aan verschillende dingen. Bij het Vuur element merk je dat als volgt:
Heb je te veel vuur, dan ben je vaak prikkelbaar en snel geïrriteerd. Je hebt de neiging om onnadenkend uit je slof te schieten en impulsief te reageren. Doordat je niet goed tegen zwijgen en stilte kan, praat je veel en ben je altijd in beweging. Je kan last hebben van hartkloppingen en slapeloosheid.
Heb je te weinig vuur, dan kan je futloos zijn en heb je weinig energie en inspiratie. Je bent niet vaak enthousiast en beleeft weinig plezier. Hierdoor kan je een neiging tot depressiviteit hebben (Je voelt je uitgeblust)

Met de volgende oefeningen strek je de meridianen die bij het Vuur element horen. Hierdoor krijgt de energie de kans om zich te herverdelen en zal er uiteindelijk weer een balans ontstaan.

Hoe hou je het koel?

Het weer is mooi, de temperatuur stijgt en we zijn allemaal vrolijker dan wanneer het regent. Maar het kan ook teveel worden. Op een gegeven moment is het té warm, zijn mensen té enthousiast en gaan ze je irriteren. Je voelt je langzaam 'leeglopen' en wanneer de temperatuur op z'n hoogst is, zit jouw energieniveau op de bodem.

Hoe kan het toch dat je zo moe wordt van de warmte? Schiet je sneller door je energie wanneer het zo warm is? Of heb je een vochttekort dat zorgt dat je je zo slap voelt?

Feit is dat wanneer je je niet fit voelt, er sprake is van een disbalans. In dit artikel ga ik je een aantal tips geven om de balans tussen hitte en koelte, Yin en Yang weer terug te vinden.

Vrolijk van de zomer?

De zomer is in volle glorie losgebarsten. De dagen zijn lang, de zon staat op z'n hoogst en de temperatuur stijgt. Wat er in de lente is opgebouwd, komt op dit moment tot zijn volle bloei. Vruchten beginnen zich te tonen in de bomen, bloemen bloeien voluit en de natuur lijkt zich uit te sloven en zich in vol ornaat te tonen.

En met het mooie weer voel je je van het een op het andere moment weer vrolijker en vrijer. Je straalt, je glimlacht nét iets sneller terug naar die leuke man of vrouw bij het stoplicht en iedereen lacht meer. We zitten lekkerder in ons vel, zijn positiever en hebben energie voor tien. Gevalletje zomerkriebels, misschien?

Maar wat zijn die zomerkriebels precies? Waar komen ze vandaan?

Wordt de stress je teveel?

Iedereen komt wel eens in een situatie waar je niet blij mee bent. Je moet iets tegen je zin in doen, je moet teveel tegelijk doen, je moet iets sneller af hebben dan je dacht, je moet met iemand samenwerken waarmee je dat liever niet doet. Dat zijn dingen die je regelmatig tegenkomt in je werk. Maar ook in je privé leven kan je dergelijke momenten tegenkomen.
En de ene persoon kan hier beter tegen, kan meer hebben dan de andere persoon. En die eerste persoon heeft dan ook minder verschijnselen van stress dan de ander.
In de TCG wordt er dan al snel naar de Lever energie gekeken. Bij de eerste persoon zal deze sterk zijn, waardoor je meer kunt hebben. De tweede persoon zal een wat zwakkere Lever energie hebben.

Maar hoe herken je of je Lever energie teveel belast wordt? Ik zet 8 kenmerken op een rijtje:

Relax, t'is maar stress...

Nu je weet hoe je kunt herkennen of de stress al invloed op je heeft, wordt het tijd om te kijken of je er ook iets aan kunt doen. Want ookal weet je dat sommige situaties je veel stress gaan opleveren, je kunt niet zomaar beslissen om die situaties dan ook maar uit de weg te gaan. En in principe zou je die situaties ook niet hoeven te ontwijken... Het is aan jou om te beslissen hoe je met dergelijke situaties omgaat. Ik zeg altijd: "je kunt de ander niet veranderen, maar je kunt jezelf wel leren om er anders op te reageren". Een soort variant op 'verbeter de wereld en begin bij jezelf'.

Dus wat kan je zelf doen om beter met stress situaties om te gaan en nog mooier: hoe voorkom je dat de stressvolle situaties hun tol eisen!

Ik ga je wat tips geven om je beter weerbaar te maken tegen de stress. En dat vul ik aan met tips die je kunnen helpen om je te helpen om de stress eerder los te laten.

Zo buiten, zo binnen

Vanuit het Oosters perspectief, wordt er naar de mens gekeken als een geheel van samenwerkende organen en geest. Niets staat op zichzelf. Wij maken deel uit van de menselijke gemeenschap en de ecologische gemeenschappen waarin wij leven. In de Chinese geneeskunde gaat men er al duizenden jaren van uit dat wat er op grote schaal plaatsvindt, een weerspiegeling is van dat wat er op kleine schaal gebeurt en omgekeerd. Je kunt het vergelijken met een hologram waarvan elk deel van het plaatje, het hele plaatje bevat. Zo ziet de Chinese geneeskunde dat wat er binnen in ons gebeurt, gereflecteerd wordt door wat er in de natuur om ons heen gebeurt. Deze theorie heeft Brendan Kelly gebruikt om een verband te vinden tussen wat er in ons klimaat gebeurt en wat er binnen in ons gebeurt. En dan met name de snelle opwarming en destabilisering van ons milieu die weerspiegeld wordt in de snelle toename van het aantal gevallen van de ziekte van Lyme.

Ik zal proberen om de strekking van het artikel samen te vatten. Wie weet ga jij ook meer zien in de theorie "Zo buiten, zo binnen".

Do-In doe-het-zelf: Galblaas en Lever, het Hout element

Door het doen van de Do-In oefeningen, worden de meridianen lekker opgerekt. Door dit oprekken worden eventuele blokkades opgeheven en werk je indirect aan het oplossen van (lichamelijke) klachten en ongemakken. Hoewel je een btje lenig moet zijn om de oefeningen goed uit te voeren, maakt het niet echt uit tot hoe ver je kunt strekken. Het is de bedoeling dat je tot je eigen grens gaat en dat je zelf leert ontdekken dat je die kunt verleggen door te ontspannen. Kan je een oefening makkelijk en soepel uitvoeren, dan betekent dat dat de Qi al lekker doorstroomt en dat de meridiaan goed functioneert. Merk je dat je erg stijf bent en voel je weerstand, dan wijst dat op een blokkade of stagnatie in een meridiaan. En dan is het dus hoog tijd om er iets aan te doen!

Deze week gaan we met de Lever en Galblaas aan de slag. Deze organen worden zwaar op de proef gesteld in onze maatschappij. Alle stress, het moeten, het druk zijn met alle social media en alles willen volgen en overal over meepraten, put de energie van de Lever flink uit. Geen wonder dat de korte lontjes steeds korter worden en de lange tenen steeds langer. En het maken van al die keuzes gecombineerd met het verkeerde vette eten werkt weer niet mee voor de Galblaas energie. Voor we het weten staan we besluiteloos voor de kast omdat we niet kunnen kiezen wat we aan willen doen. De galblaas helpt namelijk bij het maken van keuzes. Wanneer de energie stagneert in het Hout-element, zul je zeker spanning in je spieren ervaren. Spanning in de spieraanhechtingen en rond de gewrichten (nek en schouders!) horen bij het element Hout. Maar ook hoofdpijn, krampen, last van heupen of bekken of spanning op de zijkanten/ribben horen er bij. Reden genoeg om je eens lekker uit te rekken en de energie weer in beweging te brengen!

Wat kriebelt er toch?

De lente staat weer voor de deur en de natuur ontwaakt. Krokusjes komen boven en geven weer kleur aan het gras dat de winter heeft doorstaan. Vogeltjes kwetteren vrolijk bij de zonsopgang en graven enthousiast naar insecten en regenwormen. De zon laat zich steeds eerder zien en de dagen worden in een rap tempo langer.
En met het mooie weer van deze week, begint er bij ons mensen ook van alles 'te kriebelen'.
Maar wat kriebelt er nou precies? Waar komen de kriebels vandaan? Wat gebeurt er allemaal in de lente waardoor wij allemaal ontwaken, weer zin krijgen in dingen, weer lekker naar buiten gaan en weer plannen gaan maken. Komt dit alleen door het mooie weer? Of spelen er andere factoren een rol?

Opvliegers... Hoe lang kunnen ze blijven?

Laatst vroeg iemand aan me hoe het kan dat sommige vrouwen last blijven houden van opvliegers, terwijl ze al 70, 80 jaar zijn. Het bleek dat de moeder van deze persoon al 76 is en nog steeds meerdere keren per dag een opvlieger lijkt te hebben. Heeft ze gewoon pech? Of is er iets bijzonders aan de hand?

Ik kan me voorstellen dat deze vrouwelijke vraagsteller lichtelijk ongerust was. Was dit het vooruitzicht voor haar wanneer zij in de menopauze zou komen? Gelukkig kan ik haar gedeeltelijk geruststellen. Het is namelijk niet ongewoon wanneer vrouwen nog steeds worstelen met opvliegers en nachtelijk zweten, zelfs vele jaren nadat ze door de menopauze zijn gegaan. Ligt dit aan hun hormonen? Dat is mogelijk, maar het is meer waarschijnlijk dat er meer aan de hand is dan last hebben van razende hormonen. Maar gelukkig is er iets aan te doen.
Wat? Dat ga ik je uitleggen...

Zwarte Sesam of wel Hei Zhi Ma

Een eeuwenoud Chinees geschrift wordt vermeld: "Het nemen van zwarte sesamzaadjes kan alle chronische ziekte genezen in 100 dagen, verbetert de huid op het lichaam en gezicht in 1 jaar, kleurt grijze haren weer terug in 2 jaar en laat tanden weer groeien in 3 jaar." Dit illustreert hoe er in de TCG wordt gedacht over de kracht van zwart sesamzaad. Welke andere eigenschappen er worden toegewezen en waar zwart sesamzaad allemaal goed voor is, dat lees je hier.

Ook altijd trek in Zoet?

Hoewel ik lekker gesnoept heb als kind, raakte ik pas echt verslaafd aan zoet toen ik rond de 20 was. Ik snoepte echt veel en had altijd wel iets aan snoep bij me als ik op pad was. En het erge was dat hoe meer ik snoepte, hoe meer trek ik in zoet had! Dit resulteerde in allerlei klachten waarvan voor mij de vermoeidheid de belangrijkste was. Mijn omgeving had meer last van mijn geïrriteerdheid en korte lontje...
Doordat ik zelfs moeite had om goed te kunnen presteren in mijn volleybalteam, werd ik met mijn neus op de feiten gedrukt. Ik bleek hypoglycemie te hebben, iets wat een voorstadium van suikerziekte had kunnen zijn. Het enige dat zou helpen, was 'Cold Turkey' stoppen met suiker. Gelukkig voelde ik me al zo snel veel beter dat het me eigenlijk weinig moeite heeft gekost om af te kicken.
Nu is het algemeen bekend dat teveel suiker niet goed voor je is. We doen tegenwoordig allemaal ons best om te minderen met suiker en om gezondere alternatieven te gebruiken. Maar hoe wordt er vanuit de TCG eigenlijk naar 'zoet' gekeken? Is het echt alleen maar Slecht? Zoals vaak in de TCG is het niet zo simpel en zijn er nogal wat nuances. Ik heb wat leuke weetjes over 'het witte goud' vanuit de Chinese Geneeskunde op een rijtje gezet:

Yu Jin ofwel Kurkuma

Wanneer je alle berichten mag geloven, is kurkuma het nieuwe wondermiddel tegen bijna alles. Zou zou het helpen tegen kanker, hart- en vaatziektes, diabetes, Parkinson en Alzheimer. Het leuke is dat kurkuma gewoon in de winkel te krijgen is. Hoe makkelijk is dat? In de Chinese Geneeswijze was ook al bekend dat kurkuma bepaalde effecten had op processen in het lichaam. Welke effecten dat zijn en hoe je kurkuma in je dagelijks leven kan gebruiken lees je hier.

7 Manieren van moe zijn

Vermoeidheid komt vaak voor en er komen veel mensen bij me met deze klacht. Er komen mensen met een uitgeput gevoel waarbij de vermoeidheid de hoofdklacht is. Anderen komen voor andere klachten waarbij de vermoeidheid een symptoom is.
Vermoeidheid kan zich op verschillende manieren uiten. Sommigen zijn zo uitgeput dat het moeite kost om de dag door te komen. Maar er zijn ook mensen die op zich goed functioneren, maar problemen hebben met de motivatie waardoor alles zo moeilijk gaat. Dan zijn er ook mensen die de vermoeidheid op specifieke momenten van de dag voelen; later op de dag, na het eten of aan het begin van de avond. Westers gezien kan vermoeidheid voorkomen bij bloedarmoede, schildklierafwijkingen, laag bloedsuiker of virussen die de ziekte van Pfeiffer of ziekte van Lyme veroorzaken. Wanneer is vastgesteld dat deze mogelijkheden niet de oorzaak zijn, dan is het vaak erg moeilijk voor de gemiddelde huisarts om een oplossing te vinden. Doordat in de TCG er heel anders naar klachten gekeken wordt, is het meestal een stuk eenvoudiger om van de vermoeidheid af te komen. Hoe? Dat lees je hier

Suan Zao Ren

Dit keer een kruid dat eigenlijk nauwelijks bekend is in het westen: Suan Zao Ren ofwel de pit van de chinese dadel.

Het is de pit van de chinese dadel en deze vrucht wordt zowel voor het vruchtvlees (dan is er sprake van het kruid Da Zao) en de pit verbouwd. Het vruchtvlees wordt gebruikt om de Qi te voeden, de pit wordt gebruikt om het Hart te voeden.

Dit kruid wordt erg vaak gebruikt in formules die ingezet worden bij (in TCG-taal) 'onrust in het Hart' dat slaapproblemen veroorzaakt.

De weg van het Hart volgens de TCG

Deze week is het weer Valentijnsdag en iedereen is weer even druk met alles wat met de liefde te maken heeft. De harten vliegen om je oren en de hele wereld begrijpt wat je bedoelt wanneer je een Hart-symbool gebruikt.

In de TCG wordt het Hart gezien als de Keizer van al onze organen. Het Hart regeert vanuit het element Vuur namelijk over alle andere organen, die als Ministers worden gezien. Samen zorgen ze dat alle processen in ons lichaam goed gecoördineerd verlopen. En niet alleen fysieke processen, maar ook emotionele processen. Al onze emoties vormen samen onze 'Ziel' die in het Hart woont. Wat voor een effect de emoties hebben en hoe je daar iets aan kunt doen, dat ga ik je uitleggen:

Japans alternatief voor de borstrok?

Hoewel de lente al begint te knabbelen aan de winter, kan het nog best fris zijn. En juist in deze overgang van winter naar lente, kan het voorkomen dat mensen in al hun enthousiastme zich net even te dun kleden en hierdoor 'kou vatten'. Onze opa's en oma's droegen in zulke gevallen de ouderwetse borstrok onder hun kleding. Tegenwoordig is dat echt 'not done' en zijn het hemd en de borstrok achter en onder in de kast beland.
Maar toch hadden onze grootouders niet iets nieuws uitgevonden. Ook in Japan wist men dat het in de winter erg belangrijk is om je buik en onderrug goed warm te houden wanneer het koud was. Het kledingstuk, dat oorspronkelijk speciaal ontworpen was voor Samurai om zich warm te houden en te beschermen, wordt een 'Haramaki' genoemd. Wat het is, waarom het zo gezond is en waar je het kunt kopen lees je hier...

Kruid van de week:Gan Cao ofwel Zoethout

Ook dit kruid is algemeen bekend. Het was vroeger te krijgen bij de drogist en ik heb menig stokje helemaal uitgekauwd en gesabbeld: Zoethout ofwel Gan Cao. Het is één van de bekendste en meest gebruikte kruiden in Chinese kruiden formules. Het wordt namelijk voornamelijk gebruikt om de andere kruiden in een formule te harmoniseren en komt dus in heel veel formules voor. Lees verder over zoethout

Gelukkig Nieuw Jaar van de Haan!

Afgelopen zaterdag was het Chinese Nieuwjaar. "Rare jongens die Chinezen" zal je denken want waarom vieren zij dat ook niet gewoon op 1 januari? Dat komt doordat het Chinese Nieuwjaar bepaald wordt door de maankalender (van 354 dagen) en niet, zoals bij ons, de zonnekalender van 365 dagen). Maar wat vieren de Chinezen dan? Is het te vergelijken met onze Nieuwjaarsviering? Steken zij ook vuurwerk af? Hebben zij ook feesten en partijen tijdens het Nieuwjaar? En wat betekent die Haan eigenlijk? Lees verder voor allerlei leuke weetjes over het Chinese Nieuwjaar van de Haan:

Zeg eens Aaaaaa

Volgens mij hoef je tegenwoordig bijna nooit meer je tong uit te steken wanneer je naar de huisarts gaat. Eigenlijk vraagt de arts dit alleen wanneer hij of zij achter in je keel wil kijken. Bijvoorbeeld om de kleur van je keel te zien of om je amandelen te bekijken. Maar als je geen keelklachten hebt, is de kans dat je je tong uit moet steken erg klein.
Maar een TCG therapeut vraagt eigenlijk altijd of je je tong even kunt uitsteken...Waarom doet hij dat? Waar kijkt hij dan naar? Wat vertelt je tong dat jij niet kunt vertellen? Waarom de tong zo belangrijk is en wat er dan allemaal te zien is, ga ik je uitleggen....

He Tao Ren ofwel Walnoot

 We kennen hem allemaal, we hebben hem vast allemaal ooit gegeten en toch hebben we geen idee dat deze noot in de TCG een waardevol kruid is: de Walnoot ofwel He Tao Ren. 

Maar wat is er nou zo gezond? Wat kan deze noot voor ons betekenen en wat is de link met de nieren?

Sneeuwppop? Saai!


In het noorden van China ligt de stad Harbin. Het klimaat wordt beïnvloed door de koude Syberische noorden wind, zodat de winters in Harbin ook het Syberische karakter hebben: Temperaturen varieren van - 17C tot zelfs - 38C! Sneeuw en ijs zijn dus erg vanzelfsprekend in de winters van Harbin, dus wat doe je dan? Je organiseert een IJs- en Sneeuwfestival! Vanaf 5 januari tot zelfs 2 maanden later, afhankelijk van de temperatuur, worden er ijs en sneeuwsculpturen van formaat gemaakt en tentoongesteld. Vanaf november zijn de kunstenaars die vanuit de hele wereld komen, al bezig om de mooiste creaties te maken. En niet alleen IJs en Sneeuw spelen een grote rol; ook de verlichting van de sculpturen maken er een hele belevenis van. Kijk verder voor foto's van dit prachtige festival

Winter: tijd voor de Nieren

Ik heb het in mijn nieuwsbrieven wel vaker over de winter gehad. Zo heb ik uitgelegd dat je je leeftempo zou aan moeten passen aan het seizoen zoals de natuur ook doet. Ik heb besproken wat je het beste kunt eten in dit koude seizoen om je lichaam van de juiste energie te voorzien en ik heb je een andere kijk op de winter gegeven door de vooroordelen te bespreken die over de winter bestaan.
Wat ik nog niet heb besproken, is dat in de TCG elk seizoen gekoppeld is aan een orgaan en een element. De Chinese geneeskunde leert namelijk dat elk seizoen een optimaaltijd is voor een orgaan en een element. En in de Winter zijn dat je nieren en het element water. Ben je benieuwd hoe dat in elkaar zit en waarom de nierenergie zo belangrijk is in de TCG?
Lees dan verder:

Gou Qi Zi ofwel Goji-bes

Nu we het toch over goede voornemens en dieet hebben, daar hoort een 'superfood' ook wel bij, toch?

De alombekende Goji-bes ofwel Gou Qi Zi staat namelijk bekend om zijn gezonde eigenschappen. Iedereen heeft zich er op gestort toen het als superfood bestempeld werd, maar wat is er nou zo gezond aan de bes?

Is diƫten wel een goed goed voornemen?

Bij een nieuw jaar horen goede voornemens. De een stopt met roken, de ander wil meer tijd met familie en vrienden doorbrengen, de volgende gaat meer sporten of stoppen met drinken, meer genieten/minder stressen of iets nieuws leren. Maar de onbetwiste nummer 1 is wel ... Afvallen.
Maar hoe pak je dat aan? Minder snoepen zou al een heel goed begin zijn. Bij welk dieet je ook kijkt, is dat waarschijnlijk regel 1. Maar er zijn zoveel verschillende dieten dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Moet je nu wel of geen koolhydraten eten, wel of geen vetten, veel of weinig proteïnen, wel of geen vlees, raw food of slow food.... Vanuit de TCG bestaat er eigenlijk geen echt dieet. Ik ga je aan de hand van de meest populaire dieten proberen uit te leggen waarom dat is ...


Ziek door de nieuwjaarswensen?

Het is het begin van een nieuw jaar en je gaat voor het eerst weer naar je werk. Dat betekent dat de beste wensen over en weer 'vliegen'. Maar hoe geef je ze? Geef je een hand of 3 kussen? En wat doe je als iemand snotterig is of (ongemerkt) iets onder de leden heeft? Je loopt een risico dat je gelijk op de eerste werkdag van het nieuwe jaar al wordt 'aangestoken' en vervolgens ziek thuis moet blijven. Maar waarom wordt de ene persoon makkelijker ziek dan de ander? Wij hebben het altijd over 'een goede weerstand hebben'. Maar hoe denkt de TCG hierover? In het China van 2000 jaar geleden wisten ze niet eens van het bestaan van virussen of bacillen. En toch wisten ze toen al precies hoe je kon voorkomen dat je ziek werd. Ik ga het je hier uitleggen:

Sha Ren ofwel Cardamom

In deze nieuwsbrief heb ik het over mist, damp, snotneuzen en het kerstdiner. Zo op het eerste gezicht lijkt het moeilijk om hier een overeenkomst te vinden. Maar, zoals wel vaker gebeurt in de TCG, het is gelukt om een gemeenschappelijke deler te vinden: Het kruid Sha Ren ofwel Cardamom. Het is namelijk een kruid dat verwarmt, damp oplost en de spijsvertering ondersteunt. Het van origine uit India bekende kruid wordt bij ons voornamelijk in de keuken gebruikt. Maar de Chinezen kunnen er toch meer mee...

Mist in je lichaam?

Het is de laatste dagen weer lekker mistig. Zelfs de grootste kerstboom van Nederland had er afgelopen zondag last van: Hij was nauwelijks zichtbaar! Heb jij ook wel eens last van mist? En dan bedoel ik eigenlijk niet die mist die buiten zorgt voor een grijs, koud, vochtig en depressief klimaat waarin alles langzamer gaat omdat je niet goed meer vooruit kunt kijken. Nee, ik bedoel de mist die bij jou IN je lichaam zit. In de TCG wordt dit Damp genoemd. En deze Damp zorgt in je lichaam ook voor kou, vocht, traagheid en depressiviteit. Meer over Damp, hoe je er aan komt,  hoe je er weer vanaf komt en hoe je het voorkomt, kan je in dit artikel lezen!

Hoe overleef je het Kerstdiner?

Het is nog bijna 2 weken en dan is het al weer Kerst. En behalve dat iedereen elkaar weer opzoekt en gezellig bij elkaar zal zijn, is het natuurlijk ook dé gelegenheid om eens lekker uit te pakken voor het Kerstdiner. De supermarkten liggen vol met allerlei producten, de een nog mooier dan de ander. Het Kerstdiner kan tegenwoordig gewoon niet meer mislukken... Tja, en wat doe jij met al dat lekkere eten? Hoe voorkom je nou dat je beide Kerstdagen met een enorm dikke buik van de bank in bed rolt en al woelend en draaiend de nacht door probeert te komen? Ik ga je wat tips geven die je kunnen helpen om onbezorgd van het Kerstdiner te genieten.

Kruid van de Week: Chen Pi ofwel gedroogde mandarijnschil

Sinterklaas is weer in het land en hij brengt niet alleen cadeautjes mee, maar ook... Mandarijntjes!

Vanuit de TCM wordt afgeraden om vruchten uit warme landen te eten in een koud jaargetijde, tenzij je wilt afkoelen. Als je het al koud hebt of verkouden bent, kan je dus beter geen mandarijntjes eten. Maar waarom begin ik daar nu over?

Omdat de gedroogde schil van de mandarijn in de TCM gebruikt wordt onder de naam Chen Pi.

Wat zou je moeten eten in de winter?

Winter wordt in de TCG geassocieerd met het element Water en Yin. Het is de tijd van rust en jezelf terugtrekken om energie op te laden voor de lente en zomer. Maar hoe kan je nu het beste opladen? Zoals gezegd door het rustiger aan te doen, maar dat is in deze tijd helaas moeilijk geworden. Ik had het er al over in een eerdere tip. Gelukkig is er een meer eenvoudige manier om je op te laden: Goed eten. En dan bedoel ik niet 'goed' in de zin van vooral veel eten, maar goed van kwaliteit.
En wat heeft nu de juiste kwaliteit en past mooi in dit seizoen?
Winterkost natuurlijk!

Heb jij ook zo'n energiebesparende app?

Laatst was de batterij van m'n telefoon wel erg snel leeg. Dus ben ik gaan zoeken naar een app die het batterijgebruik in de gaten houdt. Ik zocht er eén uit die goede recensie had en installeerde hem op de telefoon. En wat dacht je? Sindsdien gaat m'n batterij een stuk langer mee. Het helpt dus echt!

Maar m'n telefoon is niet de enige waarbij de batterij snel leeg gaat. Soms heb ik zelf ook wel eens het gevoel dat m'n energie wel erg snel op is. Heb jij dat ook?
Maar er is goed nieuws: Je hebt zelf al een ingebouwde "app" die je kunt gebruiken om je energie te besparen...
Dat is namelijk je bewustzijn!
Nieuwsgierig hoe je dat kunt gebruiken om energie te besparen? Lees dan verder

Huang Qi ofwel Astragalus

Winter, het seizoen met veel kou, sneeuw en andere nattigheid, korte dagen, natte neuzen, verkoudheden en griep. We doen ons best door ons goed in te pakken wanneer we naar buiten gaan, maar veel van ons ontkomen er niet aan: we worden ziek. Je kunt er zelf al iets aan doen door toch wat gas terug te nemen. De winter is nu eenmaal een seizoen waarin alles wat rustiger aan mag. Het is koud en kou vertraagt. Dus waarom vertragen wij dan niet?
Het werk gaat natuurlijk door, de feestdagen slurpen belangrijke werktijd op en dus lukt dat vertragen waarschijnlijk niet. Hoe kunnen we dan toch zorgen dat we niet ziek worden? Met een Chinees kruid dat ook hier in Europa bekend staat vanwege zijn immuunversterkende eigenschappen: Huang Qi ofwel Astragalus.

De Supermaan, heb jij er iets van gevoeld gisteravond?

Het is elke maand één keer volle maan. Dat was gisteravond ook weer het geval. Maar dit keer was het een bijzondere versie van de volle maan: Een Supermaan. Deze maan was Super omdat hij 50.000 km dichterbij staat dan normaal. Dit komt niet zo vaak voor, de laatste keer was in 1948 en de volgende keer dat hij zo groot en vol is, is in 2034.
In de TCG is de Volle maan een periode van het maximale Yin, Tai Yin. Yin staat symbool voor het vrouwelijke, aarde, groei, emoties, nacht, rust, water en materie. De tegenhanger van Yin is Yang die symbool staat voor het mannelijke, de zon, de hemel, het genereren, het fysieke, de dag, activiteit, vuur en energie.
De cyclus van de maan heeft invloed op het water op aarde. Bij volle maan is die invloed het grootst. Zo worden er bij volle maan meer babies geboren, gebeuren er meer ongelukken (vraag maar na bij de EHBO) en spelen emoties extra op. Dus zo'n Supermaan zal vast een nog grotere invloed hebben. Heb jij er iets van gemerkt gisteravond? Misschien één van de volgende dingen?...

Heb jij het zwaar in de winter?

Je wekker gaat, je rekt je uit om het alarm te stoppen. Het is nog donker en koud en je wilt het liefst lekker warm in bed blijven liggen. Maar de plicht roept en je moet opstaan. Het werk roept, de files dreigen dus je moet aan de slag. Alles gaat gewoon door en er is geen tijd om het rustig aan te doen. Het jaar moet worden afgerond, deadlines moeten worden gehaald, cadeautjes moeten gekocht worden, de planning van kerst moet besproken worden en het liefst ruim van tevoren zodat je je dagen optimaal kunt volplannen...
Maar wie heeft dit verzonnen? Kijk om je heen: de bomen verliezen hun blaadjes, de vogeltjes zijn druk bezig hun voorraden aan te leggen, de natuur maakt zich op voor een periode van RUST. Precies het tegenovergestelde van wat we tegenwoordig doen in de koudste periode van het jaar. Geen wonder dat we het zo zwaar hebben. Dus hoe kunnen we hier een goede balans in vinden? Lees verder en ontdek wat de TCG hier over te zeggen heeft!

Donald vs Hillary: Chinese gezichtsdiagnose onthult

In de race naar de verkiezingen in de Verenigde Staten kunnen we niet om de persoonlijkheden van beide kandidaten heen. Volgens veel mensen is het 'kiezen uit 2 kwaden' en omdat de keuze van het Amerikaanse volk ook invloed heeft op ons Europa, kan ik het niet laten om er wat aandacht aan te geven. Maar wel met een TCG-bril op natuurlijk!
Wist je dat er in de TCG ook gebruik wordt gemaakt van gezichtsdiagnose? Elk gezicht vertelt een verhaal. Niet alleen over de fysieke conditie, ook over de persoonlijkheid die er achter het gezicht schuilgaat. Ik las op internet een TCG gezichtsdiagnose van de beide presidentskandidaten, die ik jullie niet wil onthouden. Lees de vertaling van het artikel hier

Sheng Jiang ofwel verse Gember

Als vervolg op het kruid van de vorige keer (Rou Gui ofwel Kaneel) wil ik deze week Sheng Jiang ofwel verse gember in het zonnetje zetten. Ook dit kruid is goed bekend in ons koude kikkerlandje. Hoewel het het bekendst is door het gebruik in Oosterse gerechten, wordt gember bijvoorbeeld ook in een typisch nederlands produkt gebruikt: de ontbijtkoek. Maar wat kunnen we er nog meer mee, waar wordt het voor gebruikt en hoe smaakt het eigenlijk?

Hoe laat is het op jouw Orgaanklok?

De oosterse geneeskunde gaat vaak uit van sets van eenvoudige regels, principes. Deze vormen de basis van de TCG en geven inzicht in alle processen van het leven. Ze kunnen je tevens helpen de juiste richting te kiezen of de juiste beslissingen te nemen. Zo is er bijvoorbeeld een set voor de ideale dag: De Orgaanklok. En het leuke is dat wanneer je leert om 'Orgaanklok te kijken', je optimaal gebruik kunt gaan maken van het natuurlijke ritme van de energie, de Qi. En wanneer je in dat ritme zit, dan zul je merken dat je lichaam reageert en dat je je veel prettiger en fitter voelt. Lees dus verder om te leren hoe je Orgaanklok moet kijken...

Ook van slag door de Zomer- en Wintertijd?

Ooit is er bedacht dat het zonde is dat het in de zomer zo lekker vroeg licht is en dat wij daar weinig van merken omdat we dan nog lekker op 1 oor liggen. Door de klok 1 uur vooruit te zetten, staan we eerder op en maken we in de avond mooi gebruik van dat 'extra' uurtje licht. 'Daylight Saving Time' heet het zo mooi in het Engels. En hardstikke mooi dat we daar energie mee uitsparen, toch? 
Maar heb jij daar ook zo'n last van? Kost het jou ook zoveel tijd om 2x per jaar aan dat heen en weer geschuif van de tijd te wennen? Ik ga je proberen uit te leggen hoe dat komt. Leggen jullie het dan uit aan alle kinderen en dieren die geen klok kunnen kijken?

http://shiatsu-heesch.nl/tips-en-artikelen/article/15934/hoe-laat-is-het-op-jouw-orgaanklok

Rou Gui of Kaneel

Het is herfst en de koude wind zorgt voor koude handen en neuzen. Tijd voor een sjaal om je nek, warme chocomel en warme appeltaart uit de oven. En net als vroeger doen we daar kaneel in omdat je daar zo lekker warm van wordt... En 'toevallig' is de Kaneel of Rou Gui ingedeeld in de categorie "Innerlijk verwarmende en kou verdrijvende kruiden" in de TCG. Niet zo heel raar dat het gebruikelijk is om kaneel vooral in de koudere tijd van het jaar te gebruiken...

Depressief van de Pil?

2 weken geleden verscheen er ineens veel nieuws over de relatie tussen depressiviteit en het gebruik van de Pil. Aanleiding hiervoor was de publicatie van een grootschalig Deens onderzoek waarbij 1 miljoen vrouwen tussen de 15 en 35 jaar, alles bij elkaar gedurende 13 jaar lang gevolgd zijn. De conclusie van dit onderzoek was kraakhelder: Er is een duidelijk verband tussen hormonale contraceptie en depressie. 
Aangezien veel vrouwen een vorm van hormonale anticonceptie gebruiken (de Pil, spiraal met hormonen, hormoonpleisters, de ring) was dit onderzoek even het gesprek van de dag. Maar hoe kijkt de TCG hier tegenaan? Was dit voor de TCG-therapeuten een net zo grote verrassing als voor de gevestigde medische wereld of is dit een bevestiging van wat de Chinese geneeskunde al veel langer wist?