Warm Ontbijt 2

In Oktober heb ik het voor het eerst gehad over het nut van een warm ontbijt (kijk hier). We zijn nu 2 maanden verder en het belang van een warm ontbijt is inmiddels al groter nu het (iets) kouder wordt. En dit belang speelt zeker een rol voor diegene die het al snel koud heeft en niet bij de kachel weg te slaan is.
Maar in de afgelopen 2 maanden heb ik zelf ondervonden dat er weinig eenvoudige en snelle recepten zijn voor warme ontbijtjes. En dat maakt dat ik maar weinig mensen ook enthousiast heb kunnen maken voor zo'n turbo-ontbijtje.
Vandaar dat ik zelf maar eens aan de slag ben gegaan en 2 recepten heb uitgekozen waar iedereen toch wel mee uit de voeten zou kunnen. Zelfs jij!
Nieuwsgierig? Lees verder:

Rust in huis

Met alle feestdagen die we in december hebben, lopen we onszelf al gauw voorbij. Alle aandacht gaat uit naar de voorbereidingen, het regelen en het zorgan dat alles op rolletjes loopt. En daarna rollen we het nieuwe jaar in en rennen we gelijk weer door naar het werk waar we de draad weer oppikken en nog steeds niet aan onszelf toekomen... Herkenbaar?
Naast de TCG gebruikten de Oude Chinezen ook nog een andere manier om in balans te komen en daardoor rust te vinden: Feng Shui. Deze leer heeft tot doel om onze leef- of werkomgeving zo aan te passen dat een harmonieuze stroming van Qi gestimuleerd wordt.
Ik ga je 5 tips geven waarmee je de rust weer kunt terugvinden in je eigen huis, je eigen plek...

Laat het loslaten los...

Wanneer we het over ontspannen en ontstressen hebben, hebben we het vaak over loslaten. Loslaten wordt gezien als een proces waar je hard voor moet werken, als iets dat moeilijk is en veel energie kost. En dat is nou net het probleem. Wanneer je op de juiste manier Loslaat zou het juist energie moeten opleveren. Anders geeft het juist weer extra stress. Hoe je makkelijker én beter kunt loslaten, dat ga ik je proberen uit te leggen:

Stress maakt oud!

In deze Week van de Werkstress vond ik het wel toepasselijk om wat aandacht aan stress te geven. Ik denk dat iedereen wel weet waar hij stress van krijgt. En hoe dat voelt. We weten allemaal ook dat het niet goed voor je is om elke dag stress te ervaren. Maar wat doet het nou precies met je energie? Hoezo wordt je dan sneller oud? En hoe kijkt de Chinese geneeskunde daar tegenaan?
Dat ga ik je uitleggen. Er zullen vast een boel 'kwartjes gaan vallen'!

Van Herfst en Verdriet naar een Snotneus?

Ook dit is weer een mooi raadseltje. Want op het eerste gezicht heeft dit weinig met elkaar te maken. Het ene is een jaargetijde, het andere een emotie en een snotneus is gewoon lastig maar heel gewoon in ons land. Toch is dit vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde een logisch geheel. Hoe dit in elkaar zit en of je een snotneus kunt voorkomen, dat lees je hier:

Pijn in je rug? Beter bukken!

In deze periode komen er meer mensen bij me langs met last van rugpijn. Een deel heeft te maken met een disbalans in het element Water, maar een groot deel heeft gewoon te maken met een verkeerde belasting: Mensen gebruiken hun rug verkeerd!

Ik heb ooit eens een tip gehad tijdens een reis door Indonesië. Daar staan mensen hele dagen achter elkaar de rijstplantjes met de hand in de modder te planten. Ik zal deze tip met jullie delen

Hoe is het met jouw Metaal?

Vreemde vraag, dat snap ik. Maar ik zal het even toelichten: De herfst is het jaargetijde dat (volgens de 5-elementen theorie) onder het Metaal-element valt. Nu snap je de vraag waarschijnlijk al iets beter.
Ben jij iemand die moeite heeft met verandering en maar moeilijk kan wennen aan nieuwe situaties? Wordt je depressief van de herfst en trek je je helemaal terug? Dan kan het zijn dat je Metaal-element niet helemaal in balans is. Hoe je kunt herkennen je of je Metaal uit balans is en wat je er aan kunt doen, dat lees je hier:

Een warm ontbijt?

Misschien komt het doordat ik een zomerkind ben (ik ben op 1 juli geboren), maar ik merk dat mijn 'zomerontbijt' niet meer voldoende is tot de lunch. Ik ben dol op soja-yoghurt met muesli. En ja ik weet het, het is niet de beste start van je dag maar zolang het buiten lekker warm was kon ik er erg van genieten. Het was ook voldoende en ik kon er prima op functioneren in deze zomer.
Maar nu werkt het niet meer... Ik ontbijt om ongeveer 8 uur en om 10 uur zit ik alweer rond te kijken naar iets waarmee ik het geknor in m'n maag stil kan krijgen. Ik denk dat ik toch maar op zoek ga naar een ontbijt zoals de TCG dat bedoelt: Een volwaardige maaltijd waar ik makkelijk de lunch mee haal. Een lekker warm soepje bijvoorbeeld!

Haar wassen? Hoofdmassage!

Ben jij ooit bij de kapper geweest en heb je toen je haren laten wassen? Als je dat wel eens gedaan hebt, dan weet je hoe lekker dat kan zijn. Want meestal trakteert de kapper je op een heerlijke hoofdmassage. Iets dat je eigenlijk zelf nooit doet. En dat is zonde. Want behalve dat je je haar wast, geef je jezelf met zo'n hoofdmassage een mini-behandeling! Want het mooie is dat er zo veel energiebanen en acupunctuurpunten op je hoofd zitten, dat je daarmee ook allerlei klachten kunt behandelen... Nieuwsgierig naar welke klachten en ongemakken dat zijn? Lees verder.

Hoe is het met jouw Yang?

Nu de blaadjes vallen, de zon minder hoog aan de hemel staat of minder te zien is en de dagen snel korter worden, veranderen de fysieke klachten. Het wordt al snel weer kouder en ik hoor veel mensen (vooral vrouwen) klagen over de kou. Ze hebben het snel koud, hebben koude handen en/of voeten, ze moeten vaak plassen, zijn moe, hebben minder zin om naar buiten te gaan en überhaupt minder zin om actief aan de gang te gaan.
Merk jij dat ook? Dan kan je wel eens een tekort aan Yang hebben. Wat dit inhoudt en wat je er aan kunt doen, dat lees je hier:

Nazomeren op z'n Chinees

In de Chinese geneeskunde gaat men uit van de natuur om ons heen. Het is het doel om de balans te vinden in onszelf, zoals deze ook in de natuur te vinden is. En dat betekent dat de seizoenen heel veel invloed hebben op ons en onze balans. Op dit moment is het de nazomer. Dit is de periode van de oogst. Het plukken van de vruchten die in de zomer zijn gegroeid en het verzamelen en voorbereiden op de minder vruchtbare seizoenen die nog gaan komen. De energie in de natuur verandert van naar buiten gericht (zomer) naar de naar binnen gerichte energie van de winter. En dit heeft zijn effecten op ons en onze gezondheid.

Het grote 'moeten'

Voor velen van ons is de vakantieperiode weer voorbij en is iedereen weer aan het werk of naar school. We zijn zelfs al bijna vergeten hoe het was om lekker je eigen tijd in te delen en te doen waar je zin in had! Ik merk dat bijna direkt in de praktijk: Het aantal mensen met klachten op het gebied van emotionele instabiliteit, menstruatieklachten of irritaties neemt al weer aardig toe.
Allemaal klachten die gerelateerd zijn aan het weer 'moeten'. Dingen doen die je eigenlijk niet wilt doen, op momenten dat je ze liever niet wilt doen. Het stukje onmacht dat er bij komt kijken omdat sommige dingen nu eenmaal moeten en niet anders kunnen...
Lees verder waarom dit zo'n uitwerking heeft op ons en hoe we er beter mee om kunnen gaan.

25 augustus: Open Dag!

Zet ‘m in je agenda, save the date!

Op zaterdag 25 augustus 2018 staat de deur van Shiatsu-praktijk Haru van 13:00 tot 16:00 uur open!


Pffff...warm, hè?

Er wordt gezegd dat deze zomer aardig wat records gaat verbreken. Al weken schommelt de temperatuur rond de 30 graden en is het droog, heel droog... En zo langzamerhand lukt het niet meer om het in huis af te laten koelen en is het binnen bijna net zo warm als buiten. Vervolgens merk je dat je minder goed slaapt, je wordt wat chagerijnig omdat het 'alweer zo warm is', de BBQ maakt overuren maar je hebt toch minder trek in eten dan normaal. Je bent blij dat je naar je werk kunt omdat ze daar airco hebben, maar zodra je weer buitenkomt slaat de hitte je om de oren. Wat een gedoe om die hitte! Maar hoe kan je nou het beste omgaan met deze hitte? Hier volgen enkele tips:

Van ijsjes ga je snurken!

Ik sprak laatst een cliënt die het had over slaapproblemen. Ze gaf aan dat ze sinds het zo warm was, meer was gaan snurken. Na wat doorvragen bleek dat ze bijna iedere avond na het eten een heerlijk ijsje at met deze warmte. Logisch, maar wanneer je verteringssysteem gevoelig is voor koud eten, dan kan dat wel eens bepaalde gevolgen hebben. En zelfs dat je meer gaat snurken! Hoe dat volgens de Chinese geneeswijze in elkaar zit, ga ik je proberen uit te leggen:

Een nieuw begin!

Het was een hele onderneming, het heeft even geduurd maar nu ben ik heel blij dat ik eindelijk in mijn eigen praktijkruimte aan het werk kan!
Wat begon met zomaar een idee, heeft als resultaat dat we 2x zijn verhuisd, we een nieuw huis hebben op een prachtige nieuwe plek, we hard hebben meegewerkt aan de bouw van de nieuwe ruimte, we heel veel dingen hebben geleerd en tot slot een prachtige nieuwe, ruime, lichte praktijkruimte waar ik met heel veel liefde mijn behandelingen in ga geven!

De naam 'Haru' is het Japanse woord voor iets nieuw, vers, fris of een nieuw begin. Ik voel me nu ook alsof ik helemaal vers en fris aan een nieuw begin toe ben. De nieuwe ruimte speelt hierin uiteraard een grote rol. Maar ik merk dat ik persoonlijk ook enorm heb uitgekeken naar dit nieuwe begin op een nieuwe plek in mijn eigen ruimte. Jullie zijn allemaal van harte welkom om ook, al is het misschien maar in het klein, na een behandeling weer lekker fris en nieuw aan de dag of week te beginnen.
Tot mijn vakantie (van 8 t/m 22 augustus) ben ik dus lekker aan de slag en is er nog ruimte genoeg om een afspraak te maken. Na de vakantie ga ik van start met de Open Dag op zaterdag 25 augustus. Dit is de officiële opening van de praktijk en op deze dag mag iedereen kennis komen maken met mij, de nieuwe praktijk en zelfs 2 andere vormen van jezelf verwennen: Zhi Neng Qigong en Yoga/geleide meditatie.
Neem vooral een vriend/vriendin mee, want alleen die dag kan hij/zij zich inschrijven voor een gratis Shiatsu massage om eens te ervaren wat het voor je kan doen.
Inschrijven voor de Qigong of Yoga les kan via het Facebook event dat ik later deze week zal publiceren.


Focus!

Ik schaam me er een btje voor om het toe te geven, maar ook ik heb er wel eens last van...
Van die dagen dat je van alles wilt doen en uiteindelijk weinig hebt gedaan. Of dat je eens lekker voor een flinke klus gaat zitten en dat je er 3 uur later nog niet mee bent begonnen! Alles lijkt van je aandacht te snoepen, behalve datgene dat je echt moet doen. En het mooie weer is natuurlijk een extra hindernis in zo'n geval.
Wat mij is overkomen en waarom dit de beste kan overkomen, dat lees je hier:

Breng je Hout weer in balans

Was mijn situatie herkenbaar voor je? Heb jij ook wel eens periodes waarin je het gevoel hebt dat je door de bomen het bos niet meer ziet en je met de verkeerde plannen aan de gang gaat? Dan is jouw Hout-element waarschijnlijk ook een btje uit balans. Wanneer je daarnaast ook nog erg snel geïrriteerd bent, je het niet echt interesseert voor wat de mensen om je heen bezig houdt en je makkelijk boos wordt om eigenlijk niets, dan weet je het zeker: Hout heeft dringend aandacht nodig! Maar hoe doe je dat? Lees meer:

Vooraankondiging Opening/Open Dag

Zoals jullie als trouwe ontvangers van de nieuwsbrief wel weten, wordt er sinds februari van dit jaar volop gebouwd aan de nieuwe praktijkruimte voor Shiatsu-praktijk Haru. Ondertussen is het eindstadium bereikt en wordt er hard gewerkt aan de laatste loodjes! Nieuwsgierig naar hoe lang het nog gaat duren en wanneer de grote opening zal zijn? Lees verder

Bloed geven? Echt niet!

In het kader van de Wereld Bloeddonordag op 14 juni, haak ik graag in op het fenomeen 'Bloed geven'. Bij ons in het Westen is bloed doneren niets bijzonders: een kop koffie of thee met een roze koek en je gaat weer aan het werk. Maar in China wordt bloed geassocieerd met Qi, of levensenergie. En als je het vanaf die kant bekijkt, kan je je misschien voorstellen dat veel Chinezen daarom niet zomaar hun bloed doneren.
Hoe dat precies in elkaar zit, lees je hier...

Afvallen met TCG

Het is weer zomer en naarmate de temperatuur stijgt, neemt het aantal en het formaat van onze kledingstukken af. We kleden ons luchtiger en laten daarmee onze lichamen ook meer zien. Veel mensen bereiden zich hier al maanden op voor: de winterkilo's er weer af en klaar voor de zomer!
Dieten, afslanktheeën en veel sporten zijn de meest voorkomende manieren om weer in vorm te komen. Maar in de TCG hebben we een andere theorie die je kan helpen om af te vallen. Nieuwsgierig? Lees meer...

Voorkomen is beter dan genezen

Alweer zo'n cliché waar je niet omheen kunt. En dit cliché wordt ook al duizenden jaren gehanteerd in de TCG. In de Chinese oudheid werd je als arts het hoogst gewaardeerd als je geen zieke patiënten had! Een Chinese arts had namelijk maar 1 doel: voorkomen dat zijn cliënten ziek werden.
Vanuit deze instelling is er (vooral in China) een enorme belangstelling in kruidenpreparaten. Zo is er voor elke leeftijdsgroep een formule die de meest voorkomende kleine gebreken kan behandelen en is het gezegde 'Ouderdom komt met gebreken' eigenlijk al achterhaald.

Weet wat je eet

Een van de makkelijkste manieren om goed voor jezelf te zorgen en jezelf preventief te behandelen is door gezond te eten. Maar wat is gezond? De dieten vliegen om je oren en ze pretenderen allemaal gezond te zijn, maar is dat wel zo? Is iedereen gebaat bij een vetvrij dieet? Of een koolhydraat arm dieet? Is een hamburger van een van de fastfoodketens taboe en moeten we allemaal aan de zemelen zoals in de 70-er jaren gedacht werd?
Ik ga je een klein tipje van de sluier oplichten over hoe er in de TCG over wordt gedacht.

De nieuwe Privacywet

Je hebt er vast iets over meegekregen: vanaf 25 mei geldt de Algemene Verordening Gegevensbescherming; de AVG. In Europa staat deze wet bekend onder de naam General Data Protection Regulation (GDPR). Deze wet heeft als doel jou als consument meer controle te geven over persoonsgegevens, maar betekent ook dat elke onderneming die persoonsgegevens verzamelt, aan deze wet moet voldoen!

Aangezien ook ik gegevens van jullie opsla, ben ook ik verplicht om aan de voorwaarden van de wet te voldoen. Wat dat concreet inhoudt, ga ik jullie uitleggen:

Wordt jij ook moeilijk wakker?

De lente is in het land en de dagen worden langer. Ik merk het wanneer ik steeds vroeger wakker wordt omdat het eerder licht wordt. Maar veel mensen merken dit helemaal niet. Zij slapen door, ongeacht of het vroeg licht is of niet. En zelfs wanneer ze voldoende slaap hebben gehad, kost het ze toch moeite om zich uit bed te slepen en om überhaupt wakker te worden.
Benieuwd waar dat aan kan liggen? Ik ga het je uitleggen met behulp van de traditionele Chinese geneeswijzen:

Ouder en wijzer/grijzer?

Binnenkort wordt ik 50 jaar... En zo'n leeftijd komt samen met andere dingen. Zo heb ik andere verantwoordelijkheden dan 20 jaar geleden, ik heb meer levenservaring dan 20 jaar geleden en zit ook anders in m'n vel dan 20 jaar geleden en zoals iedereen zie ik er ook wat anders uit dan 20 jaar geleden. Die verandering van je uiterlijk, dat houden we niet tegen. Behalve de rimpeltjes die bij deze leeftijd horen, worden m'n haren ook al aardig grijs (of 'antiek blond' zoals ik het zelf noem). Dat hou je ook niet tegen, zul je zeggen. Maar misschien heb ik wat tips die dit tegenspreken. Nieuwsgierig? Lees dan mijn blog over hoe je met behulp van de TCG je er langer jong uit kunt zien...

Update verbouwing

Zoals jullie weten, wordt er hard gewerkt aan de nieuwe en definitieve plek voor mijn praktijk. Er is al aardig wat gebeurd en inmiddels begint alles meer vorm te krijgen. De gemeente is inmiddels gestart met het aanleggen van de stoep, straat en parkeerplaatsen, dus binnenkort zal het er allemaal weer netjes uitzien. Een korte statusupdate, met foto's!

De andere kant

Ik had het laatst met een collega over de manier van diagnostiseren in onze praktijk. Er zijn meerdere manieren om een diagnose te stellen en elke therapeut heeft zo zijn of haar voorkeur. Zo heb je bijvoorbeeld de 'Ba Gang' (de 8 principes), 'Wu Xing' (volgens de 5 elementen) of de 'Shan Han Lun' (volgens de 6 stadia van ziektes). Geen van hen is beter dan de ander, uiteindelijk zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden en dus meerdere manieren om iemand van zijn klachten af te helpen.

Maar het deed me ook denken aan het feit dat niet alles altijd hetzelfde gezien wordt door iedereen. Elk persoon heeft zijn eigen kijk op dingen. En ook hier geldt: de ene manier is niet beter dan de andere manier. Het is alleen anders...
Wanneer we dit erkennen en ook herkennen, wordt het een stuk makkelijker om elkaar te accepteren en te respecteren. Het betekent niet dat we het altijd met elkaar eens moeten zijn. Wanneer we net iets meer moeite doen om elkaar te begrijpen en om de zaak eens vanuit het standpunt van de ander te bekijken, dan pas wordt het duidelijk of je het überhaupt wel of niet met elkaar eens bent. Maar dan weet je in ieder geval wát er achter de mening of kennis van de ander zit.  
In de gevallen dat we kwesties met elkaar bekijken en bespreken, kom je erachter dat er veel meer is dan waar jij aan dacht. In sommige gevallen kom je erachter dat jullie het in de kern eigenlijk over hetzelfde hebben. Maar die andere kant gecombineerd met jouw kant, maakt dat het 2-dimensionaal wordt of 3-dimensionaal, misschien zelfs 4-dimensionaal! En dat is toch veel mooier...
Stel dat we allemaal nog steeds geloofden dat de aarde plat was en dat we er vanaf zouden vallen wanneer we bij de rand zouden komen. We zijn toch iets wijzer dan dat? Waarom passen we dit dan ook niet toe in relatie tot elkaar, tot onze communicatie, begrip en respect.

Het zou de wereld een stuk minder 'boos' maken.

Hooikoorts, deel 2

Tja, ik zei het al in de vorige nieuwsbrief: dit mooie weer is niet voor iedereen een weldaad! Want wat doe je als je lekker van het mooie weer wilt genieten, maar ondertussen jeukende ogen, een loopneus en niesaanvallen hebt?
Hoewel hooikoorts het best te behandelen is in de winterperiode, is er ook nog een trucje dat je kan helpen wanneer je al last hebt. Je hebt er 6 vingers voor nodig, enige vingerbehendigheid en je gezicht. Doe je mee?

Hooikoorts!

Jippie! Het is weer lente....
Maar voor velen van jullie betekent dat ook het seizoen van Hooikoorts. Niezen, snotneuzen, dikke ogen, tranende ogen, jeuk, moe, noem het maar op. Het hoort er allemaal bij. De medicijnen die je kunt slikken maken je nog meer moe en gooien vanalles in de war zodat je de hele dag honger hebt en meer eet dan je nodig hebt. Chinees gezien wordt de allergie voor alles wat er nu door de lucht zweeft, veroorzakt door een disbalans in de Lever energie, gecombineerd met een zwakke Long energie en een verstoord afweermechanisme.
Heb jij ook last en zou je het graag zonder medicijnen willen proberen? Kom dan eens langs voor een kruidenconsult. Er zijn meerdere standaard formules die je symptomen kunnen verminderen en je verlichting kunnen geven. Daarna kunnen we werken aan de echte oorzaak van het probleem, zodat je er volgend voorjaar minder last van zult hebben. Want eigenlijk zijn we nu al te laat: Hooikoorts kun je het beste in het najaar behandelen, zodat je lichaam na de winter klaar is voor de lente...

Alles op zijn tijd

Ik zag laatst een filmpje op internet wat me daadwerkelijk raakte. Het ging over een directeur van een school die een groep afstuderende kinderen toesprak. Hij vertelde wat er van hen verwacht werd nadat ze waren afgestudeerd: een baan vinden, succesvol zijn, daarna een partner vinden, een huis kopen, kinderen krijgen....
De kinderen werden steeds minder enthousiast naarmate zijn verhaal vorderde. Want wat legde die verwachting een enorme druk op hun schouders! Ze waren blij dat ze eindelijk van school af mochten om dan te ontdekken dat er kennelijk opnieuw veel van hen verwacht werd...
En ook bij ons leggen verwachtingen druk op onze schouders... We moeten zoveel, we willen zoveel, we kunnen ook zoveel. Maar willen we dat echt als we diep in ons hart kijken? Kiezen we zelf of wordt er voor ons gekozen? Wat is de beste weg? Dat ga ik uitleggen met de kunst van het 'zijn': "Wu Wei" 

Slecht nieuws, Goed nieuws?

Wat voor gevoel krijg jij van het nieuws? Ik merk dat ik er niet blij van word. Dat gebeurt meer mensen. Zo sprak ik iemand die toegaf dat ze eigenlijk angstig werd van al dat negatieve nieuws dat er dagelijks over ons wordt uitgestort. En de term 'uitgestort' gebruik ik bewust want zonder dat we er om vragen, krijgen we op allerlei manieren die berichten bij ons binnen.
En wat doet dat met ons...? Hoe voelen we ons daarbij...? 
Niet veel mensen nemen de tijd om hier bij stil te staan. Iedereen is druk en neemt berichten voor kennisgeving aan en gaat weer verder met de dingen van de dag. Maar al die negativiteit heeft toch echt zijn weerslag op ons. 

Burn Out: Kans voor groei!

De laatste tijd komen er steeds vaker mensen met burn-out klachten bij mij in de praktijk. Niet zo gek, want we staan met z'n allen aardig onder druk en vanuit de reguliere geneeskunde wordt er al snel gezwaaid met anti-depressiva, slaapmiddelen of zelfs spierverslappers.
Doordat een burn-out veroorzaakt wordt door een combinatie van allerlei factoren en oorzaken, zal je altijd naar de totale persoon moeten kijken. En dat is zo mooi aan de TCG: Een persoon wordt gezien als een totaal van levensstijl, werk, privé, karakter, constitutie, lichaam, mentaal, emotioneel en spiritueel. En elke disbalans is een kans om als persoon te groeien en weer in balans te komen.

Hallo Hara!

Wist je dat je buik enorm belangrijk is? Niet alleen omdat daar je organen en andere ingewanden in zitten, maar ook omdat het volgens de Chinese Geneeswijzen je 'Vitale Centrum' is. Ook in de Oosterse vechtkunst is je buik of 'Hara' enorm belangrijk. Hier wordt de Hara gezien als je zwaartepunt. En dat is weer enorm belangrijk voor je balans en kracht. Als kind gebruikten we dit zwaartepunt al. Weet je wanneer? Tijdens het fietsen zonder handen! Dit kun je alleen wanneer je goed in balans bent en vanuit je eigen zwaartepunt reageert om je balans te houden.
Enig idee wat jij met je Hara kunt doen behalve zonder handen fietsen? Dat ga ik je uitleggen:


Vinger aan de Pols!

Diegene die al eens een behandeling bij mij hebben gehad, weten dat ik de behandeling altijd met het voelen van de pols begin. Maar wat voel ik nou tijdens die polsdiagnose? Welke informatie geeft het mij dat deze zo belangrijk is? Dat ga ik proberen uit te leggen:

8 kruiden om je verkoudheid te lijf te gaan

Hoewel we bij een verkoudheid al snel grijpen naar de vitamine C en Echinacea, zijn er ook andere gezonde alternatieven. We hoeven niet direct aan de neussprays en andere chemische producten om van een (neus)verkoudheid af te komen. En we horen overal dat we voorzichtig zijn met antibiotica, maar ze worden nog steeds snel voorgescheven. Er zijn genoeg alternatieven die we kunnen proberen en sommigen hebben we zelfs in ons keukenkastje staan! Wat dacht je van Oregano of Thijm? Ik ga een aantal (makkelijk verkrijgbare) plantaardige alternatieven bespreken. Hier zijn ze:

Hoe verhelp je droge Winterhuid?

Weet je wat het grootste orgaan in het lichaam is? Het is niet je hart, je lever of zelfs de longen - het is je huid. De traditionele Chinese geneeskunde begrijpt dat de aanpak van een gezonde huid in de winter, of in welke periode van het jaar dan ook, van binnenuit van start gaat.
In plaats van simpelweg de huid te behandelen en vol te smeren, pakt de TCG het onderliggende interne probleem aan waardoor de huid zichzelf kan genezen. Maar hoe zit dat dan? Welke organen hebben invloed op je huid en hoe kan je dit een handje helpen? Lees verder voor wat theorie maar ook voor handige tips:

2018: Het jaar van de Hond

De Chinese Horoscoop 2018 voorspelt dat het jaar van de Bruine Aarde Hond in alle opzichten een goed jaar zal worden. Het zal echter ook een vermoeiend jaar worden. Je zult gelukkig zijn maar ook gefrustreerd, uitgerust maar toch moe, vrolijk en toch saai! Het wordt dus een jaar van contrasten.

Warme Griep of Koude Griep?

De Griep slaat om zich heen en jullie kennen vast allemaal wel iemand die geveld is door de griep. Klassen blijven thuis omdat leraren ziek zijn en er geen vervanging is en de ochtendspits is al een tijdje minder druk dan normaal.... De Griep heeft ons in zijn greep!
Griep verspreid zich doordat we bacillen oppikken van iemand anders die de griep heeft. Is je weerstand niet voldoende, dan is het raak! De Chinezen zien dat ook en zeggen dat er 2 soorten 'griep' zijn. Welke zijn dat en (belangrijker!) wat kan je er zelf aan doen om er weer af te komen? Dat lees je hier:

Chinese Valentijn?

Ondanks dat niet eens zeker is waar de legende van Valentijn precies vandaan komt, 'vieren' we het inmiddels massaal en geven we aardig wat geld uit aan dit vercommercialiseerde feest. Hoewel ze dat in China inmiddels ook doen, is het toch heel wat minder massaal dan bij ons het geval is.
Reden hiervoor is misschien ook wel omdat ze in China eigenlijk al 2 dagen hebben die vergelijkbaar zijn met 'onze' Valentijnsdag. Welke dat zijn? Lees verder:

Doe het zelf bij pijn in de onderrug

We hebben het allemaal wel eens gehad en het gebeurde mij afgelopen weekend. We waren een boom, die het slachtoffer van de flinke storm was, aan het opruimen in onze tuin. Een hoop gezaag, gesjouw en gestapel maar alles was uiteindelijk netjes opgeruimd. Alleen liep ik de dag erna rond als een oud vrouwtje: Pijn in m'n rug!
Behalve warm houden en niet teveel belasten, heb ik nog wat anders geprobeerd: 6 punten verspreid over je lichaam, die de rugpijn kunnen verlichten. En maandag kon ik zonder klachten weer aan het werk, mooi toch? Wil jij weten waar de punten zitten? Lees verder

Wind in je meridianen?

Door de storm van vorige week, werden we weer even met onze neus op de feiten gedrukt: Wind kan veel schade aanrichten! En je doet er erg weinig aan...
Dat deed me denken aan een andere wind; de wind die in ons lichaam kan zitten en daar de boel kan ontregelen. Ik weet het, dat klinkt raar; wind in je lichaam. Maar volgens de Chinese Geneeskunde bestaat het wel degelijk. Wat het precies inhoud en hoe de Chinezen erop kwamen om klachten te definieren als 'Wind', dat zal ik proberen uit te leggen:

Supermaan in aankomst!

Wie heeft de supermaan op nieuwjaarsdag gezien? Niet? Geeft niks want je krijgt een nieuwe kans en dan nog wel een kans met een heel speciaal tintje:
Op 31 januari rond middernacht, krijgen we te maken met een verschijnsel dat we voor het laatst 150 geleden hebben gezien.
Dit zal een hele speciale volle maan zijn, namelijk een Supermaan, blauwe maan én een bloedmaan! Wat daar zo bijzonder aan is en wat de invloed van deze maan is, dat ga ik je uitleggen:


Winter in de war?

Meteorologisch gezien zijn we net aan de winter begonnen die officieel tot 21 maart duurt. En dat is eigenlijk vreemd. Want juist na 21 december worden de nachten al weer korter en de dagen weer langer! De natuur reageert ook al; vogeltjes zijn actief, er groeien al weer enkele plantjes en bloemetjes en misschien merk je het bij jezelf ook wel. Krijg jij ook al meer zin om actief te worden, ga jij ook al plannen maken en krijgt je al meer behoefte om te bewegen?

Waarom is dat zo? Hoe komt het dat er al meer beweging in de natuur zit? Een uitleg en hoe er in de TCM naar de Winter wordt gekeken, vind je in mijn blog over de winter:

Anti-Griep punten

Volgens mij valt het dit jaar mee, maar de winter is bij uitstek hét seizoen om een griep op te lopen. Hier in het westen vinden we dat we ons goed voorbereiden wanneer we de griepprik gaan halen, maar in de TCM denken ze daar net iets anders over. Zij gaan er van uit dat wanneer je je weerstand goed voedt en op peil houdt, je niet ziek zal worden. (lees mijn eerdere blog over weerstand vs griepprik hier).

En het leuke is dat je je weerstand op een eenvoudige manier zelf kunt voeden en sterker kunt maken. De volgende punten geven je weerstand een boost:

Do-In doe-het-zelf: Long en Dikke darm, Metaal element

Deze week gaan we met de Long en Dikke darm aan de slag. Het Metaal element zorgt voor het zuiveren en afvoeren. De longen zorgen voor de zuivering van de lucht zodat er zuurstof opgenomen kan worden. Deze kan weer gebruikt worden om Qi te maken, samen met het voedsel dat we eten. De dikke darm zorgt voor de laatste scheiding van het voedsel en zorgt voor de afvoer van de onverteerbare resten.

Wanneer een element in balans is, is er niets aan de hand en voel je je prima. Maar zodra er sprake is van een disbalans, merk je dat aan verschillende dingen. Bij het Metaal element merk je dat als volgt: 
De Longen hebben een link met de huid en bij een verzwakt Metaal element zie je dan ook vaak long- of huidklachten of een combinatie er van. Een droge huid is ook een uiting van een disbalans, net zoals een verminderde weerstand. Mentaal gezien kan je je verdrietig voelen of trek je je meer terug, heb je een te sterke behoefte aan structuur en kost het je moeite om los te laten en te genieten van wat je hebt bereikt.

Techniek van de week: Drukken

Na allerlei technieken besproken te hebben waarvan het in eerste instantie niet zo voor de hand ligt dat deze belangrijk zijn bij Shiatsu, kom ik vandaag bij de techniek waar je waarschijnlijk als eerste aan denkt wanneer je het over Shiatsu hebt: Drukken.
Maar met drukken alleen ben je er niet. Want hoe druk je? Waar kan je mee drukken? Waar druk je? Hoe weet je dat je goed drukt? Kun je ook verkeerd drukken? Allerlei vragen die ik beantwoord bij het beschrijven van deze techniek.

Zorg goed voor .... Jezelf!

Het was vorige week weer even in het nieuws: Vrouwen lopen te lang door met menstruatieklachten. Dit werd gesteld door een hoogleraar in de benigne gyneacologie. (https://goo.gl/yp8233). En het bevestigt wat ik ook erg veel zie in mijn praktijk. Ik zie dat de vrouw van nu niet alleen de menstruatieklachten 'accepteert', maar zichzelf op andere vlakken nog steeds min of meer wegcijfert. Er is al sprake van bewustwording maar moeders gaan maar door, hebben altijd andere prioriteiten dan zichzelf en zijn druk met alles op rolletjes laten lopen en zorgen dat anderen lekker door kunnen gaan. De momenten dat deze vrouwen zichzelf ook wat aandacht geven en even stilstaan bij wat zij nodig hebben, zijn nog steeds erg zeldzaam en vaak te kort. Wij vrouwen kunnen veel hebben, dat klopt. Maar waarom gaan we zo vaak tot, of net over de grens?

Do-In doe-het-zelf: Maag en Milt, Aarde element

Fit de winter door. Dat klinkt goed, toch? Helaas gaat dit niet vanzelf en is het ook niet een pilletje wat je in kunt nemen wat hier voor gaat zorgen. Je moet er wel wat voor doen! Maar daarmee heb je wel dubbel resultaat: Je voelt je fit en je zal je voldaan voelen. Want dit heb je toch mooi zelf gedaan!
Ik heb het over Do-In, het doen van oefeningen waarmee je je energie lekker gaat laten stromen. Door het doen van de Do-In oefeningen, worden de meridianen namelijk lekker opgerekt. Door dit oprekken worden eventuele blokkades opgeheven en werk je indirect aan het oplossen van (lichamelijke) klachten en ongemakken. In vervolg op de oefeningen voor het Vuur-element en het Hout element, vertel ik je vandaag over het Aarde element: De Maag en Milt energie. 

Leren van de beste "Zen-masters"

Al vanaf dat we klein zijn, leren we door om ons heen te kijken en dingen na te doen. En dat werkt best goed want zo hebben we bijvoorbeeld leren praten en lopen. Pas na je 2e jaar ga je leren door zelf te expirimenteren en dan nog doen we stiekem onze ouders na, ookal laten deze peuterpubers dat liever niet meer merken. Maar op een gegeven moment laat je deze manier van leren los en zien we niet eens meer dat we iets kunnen leren of afkijken van onze omgeving. Soms is datgene zo vaak om je heen dat je het niet meer herkent als bijzonder en leerzaam, het is er gewoon. En dat is best jammer. Want wat is er nou makkelijker dan de kunst af te kijken? Wat ik bijvoorbeeld kon leren en van wie ik dat kon afkijken ga ik je vertellen: