Slapen? Ik wordt er zo moe van....

Een verstoring in de Yin-Yang cyclus speelt eigenlijk altijd wel een rol. We zijn allemaal druk, willen veel dingen doen, ook nog gezond leven en dus zijn we na het werk bijna net zo druk als tijdens het werk.
Je lichaam heeft rust nodig en niet alleen tijdens de nacht. Geef je lichaam de kans om vanuit de drukte (Yang) langzaam naar rust (Yin) te komen. We hebben nu eenmaal geen aan/uit knop, dus het zou beter zijn wanneer je naar die rust toe werkt.
Het werkt het best wanneer je voor jezelf een ritueel maakt waarin je in je eigen tempo vanuit 'Actief' naar 'Rust' kunt gaan. Hou hierbij de volgende tips in je achterhoofd:

  • Eet niet te laat, want je lichaam moet actief blijven om dat wat je hebt gegeten ook weer te verwerken. Je maag werkt het minst optimaal tussen 7 en 9 uur in de avond. Probeer dus voor die tijd te eten en ga liever niet met een volle maag slapen.
  • Koffie en alcohol zijn erg Yang en passen dus eigenlijk niet in de Yinne fase van de avond en nacht.
  • Ga geen verhitte discussie voeren vlak voor je naar bed wilt gaan. Emoties genereren ook veel Yang, dus ruzie maken is zeker geen goed idee!
  • Zorg dat je op tijd stopt met studeren, TV kijken, computeren, spelletjes of Social Media op je telefoon. Dit zijn allemaal Yange activiteiten en dus niet geschikt voor de (late) avond.
  • Ga lekker douchen (water is Yin) voor je naar bed gaat en laat alle spanning en gedachten wegstromen met het water.
  • Maak het niet te warm in de slaapkamer.
  • Ontspan op jouw manier door bijvoorbeeld naar muziek te luisteren, een rustige avondwandeling te maken of met je voeten in een warm (niet heet!) voetenbad met een beetje zout (Magnesium werkt erg goed) te zitten.
  • Neem de tijd om tot rust te komen.

Wanneer je merkt dat dit allemaal niet werkt en je niet alleen moe bent door slaapgebrek, maar ook andere klachten hebt (droge huid, haaruitval, hartkloppingen, veel zuchten, nachtzweten, duizeligheid, slecht geheugen, slechte eetlust, onrust, droge mond, dorst, enz) dan is het een goed idee om eens langs te komen om te kijken of er een andere reden is voor jouw slapeloosheid.