PMS... Kan ik er wat aan doen?

Volgens de theorie in de TCG zijn al dit soort symptomen namelijk te herleiden naar 1 orgaan: De Lever.
De Lever wordt in de TCG gezien als 'de Generaal'. Hij coördineert en bepaalt de strategie die zorgt voor het vrij stromen van Qi en Bloed door het hele lichaam. Je kunt je dus voorstellen dat de Lever ook een grote rol speelt in de ingewikkelde cyclus van de menstruatie.
De Lever wordt sterk beïnvloed door emoties, stress, (werk)druk en slechte eetgewoonten. Helaas heeft bijna iedereen met deze factoren te maken. De een kan beter omgaan met bijvoorbeeld stress dan de ander. Dit heeft te maken met de kracht van de Lever energie; hoe sterker de Lever energie, hoe minder snel 'de Generaal' hier last van heeft.
Heb je een zwakkere Lever-energie, dan wordt 'de Generaal' makkelijk beïnvloed en ontstaat er een probleem bij de circulatie van de Qi en het Bloed. En dit heeft weer invloed op je lichaam én je geest, waardoor er klachten ontstaan zoals de emotionele instabiliteit, de buikpijn, hoofdpijn, het vocht vasthouden, het moe zijn, enz.

Ik ga je tips geven om te proberen om het je Lever wat makkelijker te maken:

  • Probeer emoties zoals boosheid, wrok maar vooral frustratie te beperken. Door deze emoties wordt 'de Generaal' enorm van z'n stuk gebracht. En kom je ze toch tegen, uit ze dan of praat er over. Alleen wanneer je je emoties uit, blijft de energie stromen en blijft de schade beperkt.
  • Slechte eetgewoonten zoals veel vet en gefrituurd eten en een overmaat aan zuivel maken dat er bij de vertering van het eten een vervelend bijprodukt ontstaat: Slijm. Wanneer dit Slijm gecombineerd wordt met een slecht stromende energie, kan er Hitte ontstaan en dit zorgt weer dat de energie nog slechter gaat stromen, vooral in je borst. Gevolg is dat je het benauwd kunt krijgen en dat je emoties verstoord raken (je lontje wordt kort en je tenen lang).Probeer het eten van vet of gefrituurd voedsel en zuivel te minderen, zeker wanneer je veel last hebt van PMS.
  • Teveel energie in je werk (of huishouden) stoppen, gaat ten koste van de Nier en Lever energie. En deze heb je nu net nodig om je totale energieniveau en je Bloed op peil te houden. Ook hierdoor stroomt de energie niet goed meer en zullen de PMS klachten aanwezig zijn.Probeer je energie dus te doseren en zorg goed voor jezelf.

Ik kan me goed voorstellen dat je PMS niet zomaar weg gaat wanneer je bovenstaande tips toepast. De Lever is een sterk orgaan dat zich niet zomaar laat vertellen wat het moet doen, het blijft een Generaal. Wil je dit goed aanpakken, dan is het verstandig om hier hulp bij in te schakelen. Iedere TCG-therapeut (Shiatsu, Acupunctuur, Tuina) kan je hier bij helpen. Maar uit ervaring weet ik dat het enorm helpt wanneer je daarnaast Chinese Kruiden gaat gebruiken. Elke keer wanneer je de kruiden inneemt (meestal 3x per dag), krijgt de Lever ingefluisterd wat hij moet doen. En heel subtiel zal de Lever hierop reageren en zullen de klachten veranderen en uiteindelijk verminderen. Er zijn meerdere kruidenformules die elk op hun eigen manier 'influisteren' wat de Generaal moet doen. En er is dus voor iedereen een oplossing om van de PMS af te komen.