Angelica Sinensis of Dang Gui

In de TCG worden de volgende eigenschappen van de plant gebruikt: Het voeden van Bloed en Qi, het versterken van de Hart-, Long en Lever-meridianen en het stimuleren van de circulatie van Qi en Bloed. Hierdoor reduceert het kruid zwellingen, verdrijft het kou, geeft het energie, helpt het bij het genezen van wondjes en zorgt het dat pijn vermindert.

Buiten de geneeskrachtige werking van Dang Gui, is het ook een smakelijk en voedzaam kruid. Zo bevat het bijvoorbeeld een hoge concentratie ijzer. In China wordt het veel verwerkt vanwege de licht zoete maar pittige smaak. Het wordt bijvoorbeeld veel verwerkt in kippensoep en in het Kantonese gerecht 'Dong Quai Duck' waarin een combinatie van in stukken gehakte eend, gember, kaneel, Dong Gui in rijstwijn gekookt wordt. Wanneer het een paar uur geprutteld heeft, is het perfect voor een voorspoedig herstel na ziekte.

Dang Gui wordt in China al duizenden jaren gebruikt bij het behandelen van pijnlijke en onregelmatige menstruatie, om de vruchtbaarheid te vergroten en om verschijnselen van menopauze te verminderen.
In 1899 was medicijngigant Merck zelfs de eerste die het medicijn Eumenol (extract van de wortel van Angelica/Dang Gui) op de markt bracht als ondersteuning bij een zwakke menstruatie of het uitblijven van menstruatie en andere menstruatieklachten.
Er is nooit bewezen dat dit medicijn goed heeft gewerkt, maar dat is vanuit het standpunt van de TCG helemaal niet vreemd: In de praktijk wordt Dang Gui namelijk nooit alleen voorgeschreven, maar altijd in combinatie met andere kruiden in een zogenaamde formule. Dang Gui wordt zelfs (behalve zoethout/Gan Cao) in meer formules gebruikt dan welk kruid dan ook. En hieruit kan je afleiden dat de combinatie van kruiden de eigenschappen van elkaar versterkt en uiteindelijk zorgt voor een geneeskrachtige werking.

Hoewel Dang Gui gezien wordt als een veilig kruid, is het niet voor iedereen aan te raden om het te gebruiken. Bij een heftige menstruatie wordt het bijvoorbeeld afgeraden omdat het juist de bloedcirculatie stimuleert. Ook wanneer je bloedverdunners slikt zal met aandacht gekeken moeten worden of het veilig is. Wanneer je zwanger bent is het zelfs volledig af te raden.
Het is dan ook het beste om een kruidenformule door een gekwalificeerde Herbalist te laten samenstellen.