Sex: Gezond of niet?

De begrippen "Jing" en "Qi"

Volgens de Chinese leer, komen we allemaal op aarde met een hoeveelheid energie die we van onze (voor)ouders meekrijgen: de Jing.
De Jing kan je zien als een spaarrekening met een bedrag waarmee we ons hele leven zullen moeten doen.
In ons dagelijks leven gebruiken we Qi. Het zorgt voor al onze acties en gedachten vanaf het moment dat we opstaan totdat we weer gaan slapen. We kunnen zelf Qi aanmaken door goed te eten, drinken, voldoende zuurstof tot ons te nemen en goed voor onszelf te zorgen.
Gebruiken we op een dag meer energie dan dat we op voorraad hebben, dan gaan we Jing gebruiken. Dus wanneer je wakker wordt met bijv €50,- en gedurende de dag €60,- uitgeeft, dan zal je een deel van je spaargeld moeten gebruiken en heb je €10,- minder om de rest van je leven mee te doen.

Volgens de Chinese leer is datgene waarmee wij nieuw leven creëren, ook opgebouwd uit Jing. Dat betekent bij mannen het sperma en bij vrouwen het eitje. Elke keer dat een man sperma verliest, verliest hij Jing. Elke keer dat een vrouw een eitje verliest en ongesteld is, verliest ook zij Jing maar wel minder dan de man. Je kan je dus voorstellen dat een man bij een actief sexleven meer Jing verliest dan bij een rustiger sexleven. Voor de vrouw geldt dat dus niet. Het verlies van Jing is voor haar immers gerelateerd aan het verlies van een eitje en niet zozeer aan haar sexleven. Misschien is dit een deel van de verklaring dat vrouwen gemiddeld ouder worden dan mannen...

Zo'n 2000 jaar geleden werd de beroemde klassieker "Su Nei Jing" gepubliceerd in China. Hierin werd gesteld dat sexuele activiteit essentieel is voor een goede gezondheid. Hierbij worden echter wel de volgende richtlijnen genoemd:

Uiteraard zijn dit richtlijnen. Elk individu heeft een eigen hoeveelheid Jing meegekregen en een eigen behoefte aan Qi en zal dus wel of niet aan de richtlijnen kunnen (willen) voldoen.
Eén schrale troost: Er zijn in de TCG meer ziektebeelden bekend die veroorzaakt worden door teveel sex, dan te weinig sex.
Maar wees gewaarschuwd: Wanneer je symptomen krijgt die kenmerkend zijn voor een te groot verlies van Jing - pijn in de rug, zwakke knieën, vermoeidheid, slecht geheugen, haaruitval, het koud hebben of veel zweten in de nacht en/of afname van libido - dan wordt het tijd om een paar dagen 'vrij' te nemen van sex en even naar je spaarrekening te kijken.