Handen in het haar...

Bloed
Dit alles heeft te maken met het Bloed en de functies die het Bloed heeft volgens de TCG.
Allereerst een korte uitleg over deze rol van Bloed. Voor de Chinezen is Bloed namelijk niet alleen die rode vloeistof die door onze aderen stroomt. Het Bloed wordt gezien als een vloeibare vorm van Qi/Energie. Bovendien zijn Bloed en Qi erg nauw verbonden: Qi geeft leven aan Bloed, Bloed is de moeder van Qi. 
Oftewel in gewoon nederlands: Qi maakt dat het Bloed stroomt en het Bloed voedt de Qi.

Via een ingewikkeld proces wordt er in ons lichaam met behulp van Qi, ons eten en de organen Maag/Milt, Long en het Hart ons Bloed aangemaakt. Het Bloed zorgt o.a. dat ons lichaam gevoed wordt en dat de weefsels van ons lichaam niet uitdrogen. En een van die weefsels is ons haar.
Het is dus niet moeilijk om de relatie tussen gezond Bloed en gezond haar te herkennen.

Tijdens de menstruatie verliezen we Bloed. Normaal gesproken wordt dit ook netjes weer aangevuld en hebben we hier geen last van. Maar wanneer we in verhouding veel Bloed verliezen tijdens de menstruatie, dan kost het meer tijd om het Bloed aan te maken. En ondertussenzorgt het 'tekort' aan Bloed dat niet alle weefsels voldoende voeding krijgen. Zo is er vaak sprake van een droge huid (voornamelijk de scheenbenen) maar ook van droog haar dat makkelijk uitvalt.
En daar hebben we de oorzaak van de haaruitval tijdens of na de menstruatie te pakken: Een tekort aan Bloed of zoals het in de TCG genoemd wordt: Bloed leegte. Dit is dus NIET hetzelfde als wat wij bloedarmoede noemen! Dat is alleen het geval wanneer er te weinig ijzer in je bloed zit. In de TCG gaat het erom dat we te weinig Bloed hebben en er dus te weinig Qi is om onze weefsels te voeden.

De oplossing is op zich niet zo moeilijk: Voedt het Bloed.
Dit kun je voor een deel zelf doen door gezond en gevarieerd te eten, regelmatig vlees te eten en de groenten en fruit van het seizoen klaar te maken. Maar in veel gevallen is dit niet voldoende. Stel dat je Milt, je Hart of je Nier energie niet optimaal is waardoor het proces om Bloed aan te maken ook niet optimaal kan zijn. Dan kan je wel heel gezond eten en leven, maar dan lukt het niet om het tekort aan Bloed goed op te vangen.
Het is dus altijd van belang om te laten kijken wat de oorzaak is van de Bloed leegte en hier met behulp van de TCG iets aan te doen. Omdat het proces van de Bloedproductie zo ingewikkeld is, zijn juist Chinese Kruiden erg geschikt om hierbij te ondersteunen.
Met de juiste kruiden zal je met een paar weken al moeten merken dat je haar er beter uitziet en minder uitvalt!