Rust roest..... Echt waar!

Vanmorgen was het een typische maandagochtend, eentje waarin ik niet vooruit te branden was. Alles ging mis en ik had de neiging om me er maar bij neer te leggen en het op te geven. Maar daar werd ik bij voorbaat al zo extra chagerijnig van, dat ik voelde dat het opgeven niet de beste oplossing was!
Heb jij dat ook wel eens? Je voelt je niet happy, zit niet lekker in je vel en je hebt nergens zin in. Het enige waar je toe in staat ben is.... Bank hangen!
Maar na een paar uur hangen, zappen, facebooken, lezen, thee drinken en allerlei andere passieve dingen, voel je je alleen maar suffer, meer moe, somberder en heb je nog minder zin om iets te ondernemen... Rust roest?

Het lijkt dus wel alsof de rust (in dit geval de fysieke rust) juist zorgt dat je je minder fit voelt. Vanuit de theorie van de Chinese Geneeskunde is dit eenvoudig uit te leggen: Stel je voor dat energie in de meridianen stroomt zoals water door de rivierbedding. Een stromende rivier beweegt en brengt vissen, bootjes en alles wat blijft drijven naar daar waar de rivier langsstroomt.
Stilstaand water beweegt niet en vervoert ook niets. En waar dingen stilstaan, komen dingen vast te staan.
Zo ook met energie. Zolang de energie blijft stromen, gaat alles soepel. Je voelt je goed, je kan veel hebben, je bent vrolijk, hebt geen pijn, enz. Zodra de energie stopt met stromen, krijg je last: Je krijgt pijn (vooral in de gewrichten omdat daar de energie makkelijker vast komt te zitten), je voelt je niet lekker, je hebt een vol gevoel of het voelt alsof je eten niet wil zakken, je bent neerslachtig, chagerijnig of zelfs depressief en je hebt nergens zin in. Dit zijn allemaal mogelijke effecten van het niet goed stromen van energie.

Gelukkig is er een eenvoudige manier om dit te beïnvloeden. Ik heb het er al eens over gehad in een van mijn eerdere artikelen: Ga bewegen of doe iets waarvan je weet dat je er energie van krijgt. Ik ben vanmorgen toch maar actief geworden en heb de boodschappen op de fiets gedaan. Lekker bewogen, ondertussen genoten van de zon en de wind mee en toen ik thuis kwam, voelde ik me heel anders. Ik had weer zin om dingen te ondernemen, heb me een beetje uitgesloofd in huis en ben met een tevreden gevoel op de bank geploft. En eigenlijk kon ik me niet goed meer voorstellen hoe ik me vanmorgen voelde.
En dat alles doordat ik de energie zelf weer op gang heb gebracht door me niet vast te zetten in dat negatieve gevoel, maar dat los te laten en te gaan bewegen. Want rust roest heb ik uit betrouwbare bron vernomen ;-)