Depressief van de Pil?

In de TCG wordt er altijd gestreefd naar balans in elk individu. Vooral vrouwen hebben vaak te maken met een disbalans omdat zij een meer gecompliceerde hormoonhuishouding hebben dan mannen. Deze hormoonhuishouding bepaalt onder andere de menstruatie, zwangerschap en menopauze en om het nog ingewikkelder te maken: bij elke vrouw verloopt deze net weer anders. Elke vrouw heeft een eigen hormoonbalans. Toch is er maar 1 soort anticonceptiepil, namelijk een die met behulp van hormonen de menstruatiecyclus stil legt, de rijping van de eicellen stopt en de vrouw dus tijdelijk onvruchtbaar maakt. En het werkt prima, maar helaas merken vrouwen steeds duidelijker dat zij zich hierbij niet altijd lekker voelen.

In de TCG zien we dat bij het gebruik van hormonale anticonceptie de normale energiehuishouding van de Lever behoorlijk verstoord wordt. In bijna al mijn nieuwsbrieven heb ik aandacht besteed aan het belang van een goede energie stroom. Vooral de energie van de Lever is belangrijk omdat de Lever functioneert als een Generaal. Hij bepaalt hoe de energie verdeeld wordt, zorgt voor een goede doorstroming zonder blokkades en in de juiste richting. Je kunt je voorstellen wat er gebeurt wanneer we elke dag een hoeveelheid hormonen innemen en hiermee de balans gaan verstoren:
De energie van de Lever wordt verstoord en dit werkt door in de energietoevoer naar alle andere organen in ons lichaam! En ons lichaam zal hard zijn best doen om die disbalans te herstellen. Maar deze pogingen om de balans te herstellen, hebben nogal wat effecten:
We zijn moe, prikkelbaar, hebben nergens meer zin in, maken geen plannen meer, beginnen pijntjes te ervaren waardoor we nog prikkelbaarder worden, we schieten om elk klein dingetje uit onze slof en we kunnen minder goed met stress omgaan waardoor de Lever energie nog meer gestagneerd raakt.
Hierdoor kan de Lever het Hart minder energie geven, waardoor we minder vrolijk zijn, minder lachen en minder plezier hebben bij alles wat we doen. We voelen ons minder helder, kunnen ons minder goed concentreren, zijn lusteloos en kunnen toch net goed slapen ondanks dat we moe zijn.
De Lever gaat overreageren en de Maag en Milt dwarszitten waardoor we ons vol en opgeblazen voelen, we trek krijgen in zoetigheid en vette snacks, waardoor we dunnere en stinkende ontlasting krijgen en veel winden moeten laten. De Maag en Milt kunnen het eten minder goed verteren waardoor we ons moe gaan voelen en liever in de bank blijven hangen dan dat we iets ondernemen en we worden ongeïnteresseerd of zitten juist over alles te piekeren.
Dit energietekort heeft ook weer zijn weerslag op de Longen, we gaan meer zweten, zijn kortademig bij elke kleine inspanning en voelen ons niet fit meer. We krijgen huidklachten, jeuk en/of houden vocht vast en zijn om de haverklap verkouden. Bovendien trekken we ons in onszelf terug en voelen ons verdrietig zonder dat daar een duidelijke reden voor is.
De Nieren en Blaas zijn de dupe van de zwakke Long en veroorzaken klachten van de (onderrug) en knieën. We krijgen het koud en hebben minder zin in sex, we zijn moe, we moeten s'nachts uit bed om te plassen en ons haar wil niet wat wij willen en is droog en slap.....

Nou, dat is me nogal een opsomming. Ok, het is wel een beetje een doemscenario, maar het is zeker niet onmogelijk. En dit onderschrijft de uitkomst van het grote Deense onderzoek. En dat alles omdat de Leverenergie in de war gemaakt wordt doordat er van buitenaf (de hormonen die we slikken) invloed uitgeoefend wordt op die delicate, natuurlijke balans.
Dus nee, het was geen verrassing toen ik de conclusie las van dit grootschalige onderzoek in Denemarken. Ik voelde meer een opluchting dat het nu eindelijk erkend werd en dat ook bij het grotere publiek een bewustwording ontstaat dat de hormonale anticonceptie niet zo ideaal is als dat het lijkt. De Pil is geen wonderpil die makkelijk voorgeschreven kan worden bij pijnlijke menstruatie, puistjes en de overgang. Hoewel sommige klachten misschien verdwijnen, kan er van binnen een enorme rommel ontstaan waar we later de consequenties van ondervinden.

Het enige jammere is dat er nog steeds geen goed alternatief is gevonden waarmee vrouwen zich kunnen beschermen tegen een ongewenste zwangerschap. Ook in de TCG niet. Als je gezond bent, is het nu eenmaal onnatuurlijk om niet zwanger te worden van sex...
Het is echter wel mogelijk om het lichaam te ondersteunen bij het streven naar de balans zodat je het doemscenario kunt voorkomen. En dan kan je altijd terecht bij een TCG-therapeut.