Rou Gui of Kaneel

In China, bevindt zich het grootste deel van de productie in de provincies Guangdong, Guangxi, Hainan, en Yunnan. In de lente wordt de bast van de boom 'geschild', waarna het buitenste deel van de bast eraf geschraapt wordt en het overgebleven deel in de schaduw te drogen wordt gelegd. Tijdens het drogen, rolt de bast zich op in de zo karakteristieke pijpjes kaneel. Naast deze bast, worden ook de jonge takjes van de kaneelboom gebruikt (Gui Zhi) en de jonge vruchtjes (Gui Ding).

Buiten dat kaneel in poedervorm gebruikt wordt in de (zoete) keuken, is Rou Gui een kruid dat veel wordt toegepast in de Chinese Geneeskunde. Door het sterke aroma, de pittige, zoete smaak en de verwarmende eigenschappen, is het kruid toepasbaar wanneer er sprake is van interne kou, vooral in het verteringsstelsel. Buikpijn, overgeven en diarree zijn bijvoorbeeld klachten die goed te behandelen zijn. Het kruid heeft invloed op de Nier-, Milt-, Hart- en Levermeridianen. Het voedt het vuur waarmee het Yang ondersteunt. Hierdoor worden de meridianen verwarmd en geopend en wordt kou verdreven en pijn verminderd. Daarnaast stimuleert Rou Gui ook de productie van Bloed en Qi.
Het wordt afgeraden om Rou Gui als medicijn toe te passen tijdens de zwangerschap of wanneer er al sprake is van Hitte (koorts, overgang).
Westers gezien heeft kaneel invloed op de bloeddruk, de hartfrequentie en ontspanning van de bloedvaten. Daarnaast stimuleert het de aanmaak van speeksel en maagzuur en heeft het daardoor een gunstig effect op de vertering, waardoor het tevens helpt bij maagkrampen en buikpijn.

Voel je je een beetje grieperig of heb je het koud van binnen, zet eens thee van een klein stukje verse gember (ca 1 cm), een kaneelstokje van ca 5 cm, een scheutje citroensap en een eetlepel honing. Haal het kaneelstokje er na ca 5 minuten uit en je hebt een heerlijke thee die je innerlijke vuurtje opstookt, je wat meer energie geeft en nog goed is voor je maag en darmen ook!