Sheng Jiang ofwel verse Gember

Als we het over verse gember hebben, hebben we het over de wortel van de gemberplant. Deze knokige, beige wortel wordt al meer dan 4000 jaar gebruikt in de Indiase en Chinese keuken. Het staat bekend om zijn scherpe en kruidige smaak. Maar buiten het gebruik in de keuken, staat het ook bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen:     
In studies bij proefdieren is ontdekt dat gember het cholesterolgehalte kan verlagen door het te absorberen. Het zorgt tevens dat de galproduktie toeneemt waardoor de spijsvertering ondersteund wordt. Ben je misselijk of heb je last van boeren of oprispingen, neem eens een thee gezet van 2 - 4 g verse gember.
Gember heeft ook invloed op ons bloed: het stimuleert de bloedcirculatie en heeft bloedverdunnende eigenschappen. Het kan ook gebruikt worden bij een zere keel en pijn veroorzaakt door de griep. Een ondergewaardeerde eigenschap is dat gember erg goed werkt tegen zeeziekte of wagenziekte. Soms zelfs beter dan de tabletjes die je bij de apotheek kunt krijgen. En dat zonder de vervelende bijwerkingen! 
Hoge doses gember (10-20 g per dag) schijnt verlichting te geven bij pijn veroorzaakt door migraine of rheumatische arthritis.

Hoeveel je maximaal in kunt nemen, is per persoon verschillend. Verse gember is echter relatief veilig. Gedroogde gember of gemberpoeder is echter minder veilig en wordt in hoge doses afgeraden bij zwangere vrouwen.
Er zijn gevallen bekend dat hoge doses gember de werking van hartmedicatie, diabetes medicatie en anti-stollingsmiddelen kan beïnvloeden. Omdat gember de galproductie kan stimuleren, wordt het afgeraden om te gebruiken bij galstenen.