Heb jij het zwaar in de winter?

In het meer dan 2500 jaar oude geschrift "Boek van de Gele Keizer" staan adviezen over hoe je het beste kunt leven om gezond te blijven. Hierin staat het volgende: "To live against the four seasons means to deprive oneself of the source of life and to destroy one's true energy.
To live in harmony with them will accomplish the way of nourishing life
" Wil jij ook vol energie de winter door? Volg dan het ritme van de natuur. Ik zal de 4 bekendste misvattingen die je in de weg staan om door de winter heen te komen op een rijtje zetten:

1. De winter is gewoon weer een seizoen.
Nee, de winter is niet zoals de andere seizoenen. De winter is koud, somber, donker. Heel anders dan bijvoorbeeld de zomer. Maar wat is nou de reden dat we ons hier zo weinig van aantrekken? De dagen zijn korter (later licht, eerder donker) en toch denken we dat we evenveel in een dag kunnen doen als in de zomer. Ons werk vraagt evenveel energie van ons als in de rest van het jaar. Misschien zelfs wel meer vanwege de decemberdrukte die er ontstaat. Op deze manier gaan we recht tegen alles in waar de winter voor staat. De winter is het seizoen van de stilstand. De gele Keizer zegt hierover: "The 3 months of winter are called closing and storing. Water freezes, earth cracks. Do not disturb the yang at all" In de winter trekt de energie zich dus terug, naar binnen. Tijd om te bezinnen en kracht te verzamelen zodat je klaar bent voor de lente en zomer waarin het leven weer naar buiten komt.
Dit is uiteraard niet aan je baas te verkopen. Maar wat je wel kunt doen, is je beperken tot een minimum. Start nog even geen nieuwe projecten, beschouw de periode van eind november tot half januari als een mentale wintervakantie. Verwacht wat minder van jezelf, gun jezelf de rust en doe het rustiger aan. Alleen dan bouw je energie op en bereid je je voor op de lente.

2. Ziek zijn hoort bij de winter.
Bijna iedereen is in de winter wel een keer ziek, snotterig of vangt een griepje. Dat is normaal, toch? Nee, dat is het niet! Iedereen wordt ziek doordat iedereen doorrent alsof het nog steeds zomer is...
Want ben jij die persoon die in deze donkere, koude periode structureel eerder naar bed gaat en dus langer slaapt? Pas jij je sportprogramma aan of ga jij in hetzelfde tempo door en ga je nog steeds 3x per week buiten hardlopen terwijl er een koude wind waait en de temperatuur 20 graden lager ligt dan in de zomer.
Pas jij je eetpatroon aan? Eet jij winterstamppotten, maaltijdsoepen en stoofpotjes of doe je het nog steeds met rauwkost, yoghurt en ijs.
Ons lichaam vraagt om een ander leefpatroon in de winter. We missen de zon en hebben dus minder energie te besteden. De energie uit onze voeding speelt een grotere rol en we moeten zuinig omgaan met de energie die we hebben. "Early to bed, late to rise. One must await the daylight. Do not leak the skin. Urgently hold onto the Qi" zegt de Gele Keizer.
Dat betekent:
- Meer slaap. Niet af en toe, maar substantieel meer slapen.
- Minder intensieve beweging. Niet gaan zweten in de kou. Doe je workout maar pas je programma aan. Of vervang fitness en hardlopen door yoga en tai chi.
- Eet soep, geen salade. Geef je lichaam warmte en eet voeding die veel warmte heeft opgenomen (soep, stoofpotjes) zodat je lichaam dat kan opnemen.
- Drink minder pils of witte wijn. Neem liever rode wijn of een lekker donker biertje.
- Blijf meer binnen. Je hoeft niet persé door weer en wind, regen en sneeuw. Als het guur en koud voelt, blijf dan lekker binnen (als de situatie het toelaat).
- Bereid je voor. Om de winter gezond door te komen, moet je in de herfst al gas terug nemen. Voorjaarsmoeheid is typisch een verschijnsel van het teveel energie verbruiken in de winter.

3. Je moet je door de winter heenslaan.
Nog voordat de winter begonnen is, houden we ons al bezig met wat er na komt. De feestdagen zijn voorbij, het wordt weer eerder licht. We doen alsof we de winter moeten overleven zodat we daarna weer aan de lente kunnen beginnen. Helaas missen we op zo'n manier een mooie kans. De winter is een tijd om eens te reflecteren. Tijd om binnen in huis waar het warm is te genieten van alles en iedereen om ons heen. De Gele Keizer zegt: "Make that which is of the heart hidden, as though concealed, as though one has a secret intention, already obtained".
Oftewel: Wees blij met wat je hebt en hebt gedaan en bereikt. Niet "Ik wil" en "Ik moet" maar "Het zij zo" en "Dit was het". Geef je over aan de winter en geniet van de wijsheid van geduld en overgave. En probeer dit ook eens toe te passen op Kerstmis... Het gaat tenslotte om het geven en ontvangen, niet om het kopen of hebben.

4. De winter begint op 21 december.
Het klopt dat 21 december de kortste dag is. En dat is de dag waarop we de winter laten beginnen. Maar is dat wel logisch? Als 21 december de kortste dag is, dan zou dat toch eigenlijk het midden van de winter moeten zijn? De Chinese kalender gaat hier wel van uit: na de kortste dag is de winter op z'n retour en werkt alles toe naar de lente. De dagen worden weer langer, het weer verandert, de natuur verandert. Leuk, toch? Dus vanaf nu is 21 december de dag dat we afscheid kunnen nemen van de winter en weer op weg gaan naar de lente.

En na de 21ste kun je er vanuit gaan dat je het weer gehaald hebt, je hebt de winter overleefd. En zoals de Gele Keizer zegt: 
 "The sages have followed this and the foolish people have not". 
Dus deze keer niet in de overlevingsmodus, maar in harmonie met de natuur en haar energie.

Succes!