Huang Qi ofwel Astragalus

Voordat we ver in de winter zitten en we met snotneuzen of griep te maken krijgen, wil ik het kruid Huang Qi ofwel Astragalus in het zonnetje zetten. Dit kruid wordt al eeuwen lang geroemd vanwege zijn versterkende eigenschappen. Buiten dat het het immuunsysteem versterkt, zorgt het tevens dat je lichaam zich beter aan kan passen aan veranderende omstandigheden. Ideaal dus voor de winter wanneer je van warm (binnen) naar koud (buiten) gaat en weer terug.
Huang Qi wordt in de TCG ingedeeld bij de Qi versterkende kruiden. De smaak is zoet en het kruid is licht verwarmend. Het kruid wordt vooral in kruidenformules gebruikt die voorgeschreven worden bij vermoeidheid, gebrek aan energie en chronische ziekten. Aanvullend helpt Huang Qi bij het genezen van wonden en reguleert het de waterhuishouding waardoor het ook bij oedeem ingezet kan worden. Bij gericht gebruik kan het zelfs antibiotische eigenschappen hebben. Al met al dus een fijn kruid om in de winter te gebruiken.
Ga nu niet gelijk allerlei Astragalus produkten uitzoeken en bestellen want hoewel het een plantaardig produkt is, het kan niet in alle situaties gebruikt worden! Zo mogen vrouwen in het derde trimester dit kruid niet gebruiken en wordt het afgeraden bij situaties waar erge koorts optreedt, bij interne hitte en bij stagnatie van energie.
Twijfel je of je de griepprik toch had moeten halen of wil je op een gezonde alternatieve manier de winter door komen, ga dan naar een gediplomeerde TCG-therapeut om te kijken of er een kruidenformule met Huang Qi die geschikt is voor jou.