Heb jij ook zo'n energiebesparende app?

Hoe werkt zo'n app op je telefoon? Door eenvoudigweg die processen die op de achtergrond draaien en niet direct nodig zijn, te stoppen. Niet echt rocket science, toch?
Dus dat kan jij ook! Wat nu als je wat vaker heel even de tijd nam om jezelf heel snel te 'scannen' en vast te stellen wat nu echt nodig is en wat niet. Ik geef wat voorbeelden:

  • Stel je staat even te wachten in de rij bij de kassa of in de auto bij een verkeerlicht. Scan eens welke spieren je allemaal hebt aangespannen. Heb je spieren in je gezicht aangespannen en heb je een frons? Ontspan die spieren en laat je gezicht in de neutrale stand zakken. Waarom heb je je schouders omhoog? Ontspan en laat ze zakken! Heb je je handen in vuisten gebald? Ontspan! Zit of sta je je buik enorm in te houden terwijl je een dikke winterjas draagt en niemand je buik kan zien? Ontspan! Check alle onnodig aangespannen spieren en probeer ze te ontspannen. Je zult zien dat je stiekem meer gespannen zit of staat dan je dacht. En als dat niet nodig is, verbruik je onnodig energie!
  • Probeer eens om al je gedachten en dingen die je in je hoofd hebt na te gaan. Als het goed is, zou je je vooral op 1 ding tegelijk moeten focussen. Pas dan doe je dat ding ook goed. Waarom denk jij dan nog aan al die andere dingen? Laat het los en zorg dat je een ding tegelijk doet. Je zult zien dat dat een stuk minder energie kost. Heb je moeite om het overzicht te houden? Schrijf dan alles op zodra je er aan denkt. Dit helpt je om het los te laten. Het leuke van zo'n lijstje is ook weer dat je dingen kan afstrepen en jezelf een klopje op de schouder kunt geven als je iets hebt afgerond.
  • Maak je je zorgen over iets en spookt dat steeds weer door je hoofd? Oei, dat kost kostbare energie en is bovendien erg belastend voor je Milt energie. Probeer datgene waar je je zorgen om maakt concreet te maken en vroeg in de dag op te pakken. Op die manier blijft het je niet de hele dag achtervolgen en door je hoofd spoken. Is het iets dat je niet direct kunt oplossen? Schrijf het dan op en maak een plan wat je er mee gaat doen. Maar probeer het op te lossen zodra het kan. Zolang je iets met je meesleept, kost dat energie...
  • Ook al lijkt het een goed idee om maar eindeloos door te gaan en alles achter elkaar op te pakken, pas daar mee op. Op die manier brandt je je energie erg snel op en kom je er te laat achter dat je even rust moet nemen om op te laden. Het opladen van een lege accu duurt langer dan het opladen van een half lege accu. Gun jezelf tussendoor even de tijd om op adem te komen. Ga desnoods even op de WC zitten en scan je lijf en je hoofd. Zucht eens lekker diep en bedenk wat je zo te drinken gaat nemen. Denk even aan jezelf voordat je je weer in de drukte begeeft. Gun jezelf die ruimte.

Tot zover de tips om je interne app te gebruiken. Doe het regelmatig en voor je het weet is het een gewoonte en merk je s' avonds wanneer je thuis komt dat je nog wat energie over hebt!