Kruid van de Week: Chen Pi ofwel gedroogde mandarijnschil

Dit kruid valt onder de categorie "Qi regulerende kruiden". Het heeft verwarmende eigenschappen, is bitter maar ook aromatisch. Het wordt gebruikt om de energie weer de juiste kant op te sturen, het ondersteunt de werking van de Milt energie en helpt het lichaam om bijvoorbeeld vastzittende hoest met slijm weer los te krijgen. Bovendien helpt het wanneer je een vol gevoel hebt of zelfs bij misselijkheid of overgeven.

Het is niet voor niets dat Cointreau als digestief na de maaltijd gedronken wordt: deze sinaasappellikeur wordt namelijk van gedroogde sinaasappelschillen gemaakt! En omdat de sinaasappel familie is van de mandarijn, heeft deze schil een vergelijkbare werking als die van de mandarijn.

Stel dat je net iets teveel gegeten hebt. Dit maakt dat de energie niet goed in zijn normale richting kan stromen (naar beneden) en je voelt je vol en opgeblazen. De sinaasappelschillen samen met de alcohol in de likeur maken dat de energie weer in beweging komt en zorgen dat deze weer naar beneden gaat stromen. Hierdoor zal je eten weer de goede kant op gedirigeerd worden en zal het volle gevoel verdwijnen. Dat is toch een goed excuus voor een Cointreautje, nietwaar?