Mist in je lichaam?

Deze Damp zoals de TCG het noemt komt dus daadwerkelijk voor in ons lichaam. Het is een bijproduct van de vertering van alles wat we tot ons nemen. Bij een lichaam dat in balans is, wordt dit bijproduct uiteindelijk verwerkt of afgevoerd en hebben we er weinig last van. Maar in de praktijk is eigenlijk niemand in balans... En dus is er altijd wel sprake van Damp. De een heeft er meer last van dan de ander, maar zeker in ons koele en vochtige land is Damp altijd wel aanwezig.
Maar hoe herken je of je Damp hebt?
Denk aan Mist en projecteer dit op je lichaam: Koud, vochtig, vertragend, depressief, je kan het allemaal niet goed volgen... Zo kan het ook in je lichaam tot uiting komen. Je bent bijvoorbeeld chronisch verkouden, hebt last van een loopneus, veel snot en slijm of allergieën. Of je hebt een slijmerige ontlasting ("plakpoep") of juist een waterige losse ontlasting ("spetterpoep") of troebele urine. Maar denk eens aan andere eigenschappen van Damp: het is zwaar, het vertraagt en is plakkerig. Dit kan je ook terugvinden in de minder zichtbare manieren waarop Damp zich manifesteert: er is sprake van een trage stofwisseling, gewichtstoename, je houdt vocht vast, je voelt je sloom, depressief, je geheugen werkt niet optimaal, je kunt je slecht concentreren en je lichaam voelt zwaar en moe.
Hoe kom ik er aan?
Damp is dus oa een bijproduct van de vertering. Is er voldoende energie (Qi), dan verloopt de vertering goed en wordt er weinig Damp geproduceerd die netjes opgeruimd kan worden. Wanneer er weinig energie beschikbaar is voor de vertering, wordt er meer Damp gevormd en wordt het steeds lastiger om de Damp op te ruimen. Er ontstaat dan een teveel aan Damp en dit kan zich op plekken vast 'plakken' waar het allerlei processen in de weg gaat zitten.
Een andere manier waarop Damp kan ontstaan, is doordat we te veel Dampvormend voedsel eten. Dat betekent dat bij het verteren van dit voedsel er extra veel Damp ontstaat. En ook dit kan leiden tot een opeenhoping van Damp die lekker in de weg gaat zitten.
Maar wat valt er nou onder Dampvormend voedsel?
Dit zijn de belangrijkste: Melk en melkproducten, (geraffineerde) suikers, tarwe en tarweproducten, gefrituurd en/of vet voedsel. Deze producten zijn zodanig belastend voor ons verteringsstelsel, dat er veel Damp vrijkomt bij de vertering. Het is aan te raden om deze producten met mate te eten. En uiteraard is de ene persoon gevoeliger dan de ander. Dit heeft ook te maken met de leefgewoontes van de persoon. Ben jij actief, eet je over het algemeen gezond, beweeg je genoeg en heb je weinig stress, dan heb je meestal meer energie en is jouw lichaam beter in staat om de Damp op te ruimen.
Ben je daarentegen een 'couchpotato', eet je kant-en-klaar-maaltijden, koop je elke week een kilo kaas en haal je regelmatig friet en pizza, sport je weinig en heb je een zittend beroep, dan is het raadzaam om op je dieet te gaan letten omdat je al weinig energie hebt, meer dampvormend voedsel eet en dus veel meer kans hebt op Dampvorming.
Het is ook mogelijk dat Damp van buitenaf een weg naar binnen vindt. Stel dat je op de fiets bent en kleddernat regent. Je natte kleren plakken aan je lijf en koelen je af. Of je bent op een festival, je schoenen zijn doorweekt en je zit met je billen in het natte gras omdat er geen droog plekje meer te vinden was. Of je werkt de hele dag in een koude koelcel en bent met vochtige koude dingen aan het sjouwen. Allemaal situaties waarin je lichaam verzwakt en Damp kan binnendringen. Blijf daarom niet te lang in natte kleding rondlopen, droog je af en doe droge kleren aan zodat je snel weer kan opwarmen.
Hoe kom ik er vanaf? 
Omdat Damp voornamelijk via de voeding naar binnen komt, ligt het voor de hand om te zeggen: Eet gezond en beperk de dampvormende voeding tot een minimum. Hier volgen enkele tips die je hierbij kunnen helpen:

  • Toast je brood. Hierdoor maak je je boterham makkelijker verteerbaar en is er dus minder kans op dampvorming
  • Wanneer je pasta eet (tarweproduct), combineer dat dan met pittige, pikante dingen zoals knoflook en pesto. Deze zorgen er voor dat de Damp verspreid wordt en geen kans krijgt om te gaan samenklonteren 
  • Gebruik geitenmelk- of schapenmelk producten wanneer je zuivel eet/drinkt. Deze zijn veel minder dampvormend
  • Wanneer je kaas (van koemelk) eet, combineer dit dan met pittige, pikante dingen die de Damp verspreiden. Niet voor niets wordt kaas vaak met mosterd gecombineerd...
  • Ook (vet) vlees kan je combineren met mosterd of radijs om de damp te helpen oplossen
  • Vervang alle (geraffineerde) suikers en kunstmatige zoetstoffen door natuurlijke zoetmakers zoals bijvoorbeeld honing. Alle suikers (dus ook de 'gezonde' suikers) verzwakken de Milt energie en die is juist nodig voor de vertering. Bovendien speelt deze Milt energie ook een grote rol bij de verwerking van Damp. Wees er dus zuining op en eet zo min mogelijk zoet!
  • Drink genoeg en drink je drankjes op kamertemperatuur of warmer. Door voldoende te drinken, zorg je dat de vloeistoffen in beweging blijven en dat afvalstoffen afgevoerd kunnen worden. Door je dranken warm te drinken, voorkom je dat je Maag teveel afkoelt en dat er extra energie gebruikt moet worden om alles weer op te warmen voordat het verteerd kan worden. Kamertemperatuur of warmer is dan ook het advies.

Beweeg!
Door de zware, plakkerige en vertragende eigenschappen van Damp, worden allerlei processen dus vertraagd en verstoord. Wanneer je gaat bewegen, komt de energie weer in beweging en kan deze weer rondstromen en daarbij helpen om de Damp op te lossen. Bewegen is dus een eenvoudige manier om je lichaam te helpen de Damp op te lossen. Probeer elke dag minimaal 30 minuten te bewegen. Heb je een zittend beroep, sta dan minstens 1x per uur even op en loop even heen en weer, ga thee halen of loop de trap even op en af. 
Balans
Wanneer je last hebt van Damp, is dat een duidelijk signaal dat je lichaam de balans kwijt is. Maak gebruik van een van de Chinese geneeswijzen (Acupunctuur, Shiatsu, Tuina, Chinese kruiden) om je lichaam te helpen de balans weer te vinden. Met deze technieken krijgt jouw lichaam weer de energie om dat wat er niet hoort op te ruimen en de eigen balans weer terug te vinden. Probeer het eens!