Ziek door de nieuwjaarswensen?

In de TCG wordt er dus niet gesproken over bacillen, virussen of andere microscopisch kleine beestjes. Alles waar je ziek van zou kunnen worden, wordt gezien als een externe ziekmaker, een externe pathogene factor of EPF. Een EPF kan iets tastbaars zijn (zoals bijv een virus) maar in de TCG is alles dat de balans van je lichaam verstoort en je dus ziek maakt, een EPF.
Zo'n EPF kan niet zomaar naar binnen, het moet een drager hebben waarmee hij binnen kan komen. Een drager is bijvoorbeeld de Wind, Kou of Vocht. Samen met die drager, kan een EPF je lichaam binnendringen. Of je ook daadwerkelijk ziek wordt, hangt af van .... je energie.
Een deel van je totale energie wordt namelijk gebruikt om je lichaam te beschermen en te verdedigen. Deze verdedigende energie wordt 'Wei Qi' genoemd en circuleert tussen de huid en de spieren. De Wei Qi heeft de volgende functies:

  • Het verdedigt het lichaam tegen EPF's
  • Het verwarmt, bevochtigt en helpt de verzorging van de huid en de spieren
  • Het speelt een grote rol bij de circulatie van vloeistoffen door de huid en dus bij het zweten

De Wei Qi circuleert door ons lichaam gedurende de 24 uur van de dag. Tussen 0:00 en 12:00 beweegt de Wei Qi naar 'buiten', de huid. Om 12 uur is de Wei Qi in z'n geheel in de huid en is de bescherming op zijn sterkst. Tussen 12:00 en 0:00 beweegt de Wei Qi terug naar binnen om de Organen te beschermen. Om 0:00 is de Wei Qi in z'n geheel rond de organen en is de bescherming op zijn zwakst. Dat betekent dus dat je 's nachts kwetsbaarder voor EPF's bent dan overdag. Het is dus niet verstandig om bijvoorbeeld onder een open raam te slapen omdat een EPF samen met het lekkere briesje zo naar binnen kan 'waaien'.

Wat heel vaak voor komt, is de EPF 'Kou' die met de Wind binnenkomt. Vaak komt deze via de nek binnen. Je herkent de verschijnselen vast wel: stijve nek, zere keel, spierpijn, je hebt het koud en koude rillingen. Op dit moment zit de EPF nog in de huid. De klachten zijn vooral oppervlakkig van aard. Als je het goed aanpakt, is het een kleine moeite om de EPF weer naar buiten te werken. Je moet alleen weten hoe je dat doet. Doe je dit namelijk niet, dan kruipt de EPF meer naar binnen en veranderen de symptomen: Je hebt flinke koorts, rillingen, je begint te zweten, je hebt een droge mond, dorst en je gezicht heeft een rode kleur. En zodra de EPF dieper in het lichaam zit, moet je meer moeite doen om hem er weer uit te krijgen. Het is dus slim om snel te reageren zodra je voelt dat je je niet helemaal lekker voelt. Ookal gaat het op zich nog wel goed. Maar wat moet je doen om die Wind-Koude naar buiten te werken? Dat kan al heel simpel door op je eten te letten:

Omdat het om Kou gaat, is het verstandig om voor voeding te kiezen die een warme energie heeft. Denk hierbij aan kruiden zoals gember, knoflook, peper en chili, groenten zoals wortelen, koolsoorten, pastinaak en vlees zoals lamsvlees, pluimvee (kip, kalkoen, eend). Maar ook de manier van bereiden kan meehelpen. Stoofpotjes en ovenschotels zijn meer verwarmend dan een roerbakschotel de in 15 minuten klaar is.
Daarnaast is het belangrijk dat je gaat zweten. Doordat je de warmte in je lijf opvoert en je gaat zweten, zal de EPF er uitgezweet worden. Zo is een 'Grog' van Cognac, gember, honing en heet water een prima recept om eens lekker te zweten. De alcohol (meestal cognac) verwarmt het lichaam op een mooie manier. De gember doet dat ook en het hete water zorgt dat de temperatuur van het lichaam lekker omhoog gaat zodat je snel gaat zweten. Pak je goed in en duik onder de wol. De kans is groot dat je je de volgende ochtend een stuk beter voelt.