Winter: tijd voor de Nieren

De nieren zijn misschien wel de belangrijkste organen in het lichaam volgens de TCG. Volgens de filosofie van de TCGzijn de nieren namelijk de bron van alle energie (Qi) in ons lichaam.
Jing
De energie die we van onze ouders meekrijgen (de Jing), wordt opgeslagen in de nieren. De Jing is de basis van de energie. Zolang er Jing is, is er energie en kunnen we leven. De Jing speelt bijvoorbeeld een grote rol in de voortplanting en de conceptie, de groei naar volwassenheid is de bloei van de Jing en veroudering weerspiegelt de verzwakking van de Jing. Naarmate de tijd verstrijkt, neemt Jing af waardoor zowel de vitaliteit als de nier-qi minder wordt. Deze daling is het normale verouderingsproces. 
Daarnaast kunnen de nieren ook reserve Qi van het lichaam opslaan, zodat het in tijd van stress en veranderingen kan worden gebruikt. Bijvoorbeeld om te herstellen van ziekte, of om ziekte te voorkomen. Je kunt je voorstellen dat de nieren en de Nier-energie dus enorm belangrijk zijn in de TCG.
Kwaliteit van nierenergie
De kwaliteit van de nierenergie kan je in je lichaam terugvinden in het gebit, de oren, het haar, de voortplantingsorganen, de botten/knieën en de algemene energiebeleving. Wanneer de nierenergie sterk is, dan ben je energiek en is bijvoorbeeld je haar gezond en glanzend. Wanneer de nierenergie zwak is, dan ben je futloos, is je haar dun, broos of wordt je vroegtijdig grijs. Wanneer de Nierenergie goed stroomt, heb je een scherp gehoor. Stroomt de nierenergie niet goed, dan kan de kwaliteit van het gehoor afnemen of kan er tinnitus (oorsuizen) ontstaan. Ook onderrug problemen kunnen dan ontstaan. De zwakke nierenergie is in het gezicht te vinden als donkere kringen onder de ogen.
Naast de fysieke uitingen van de nierenergie, is er ook een geestelijke en een emotionele component. De nieren huisvesten de Zhi; de wilskracht. Als de nierenergie sterk is, ben je in staat je doelen te stellen en daadkracht te tonen. Is je nierenergie niet op niveau, dan kan het zijn dat je je angstig en onzeker bent, of (in bijzondere gevallen) dat je last van fobieën hebt.
Nierenergie aanvullen en opslaan
De nierenergie kan gespaard en zelfs aangevuld worden door voldoende (nacht) rust, minder stress en goede voeding. In januari volgt nog de zogenaamde ‘grote kou’. Dat wil zeggen dat we nog steeds ons lichaam moeten beschermen tegen te veel afkoeling. Hou hierbij de volgende dingen in de gaten:

  • Eet vooral licht verwarmende en krachtgevende voeding om afkoeling te voorkomen. Denk aan stoofpotjes en zelfgemaakte soepen.
  • Houd je voeten, de onderrug en het hoofd warm. Via het hoofd kan het lichaam anders te veel warmte verliezen zodat het immuunsysteem wordt verzwakt.
  • Een overmaat aan rauw, tropisch fruit zoals kiwi’s, bananen en meloen kun je beter vermijden. Ga voor compote, stoofperen of appels uit de oven.
  • Eet veel gekookte gerechten met mild-verwarmende ingrediënten. Denk aan kruidnagel, laurierblad of jenerverbessen.