Gelukkig Nieuw Jaar van de Haan!

Doordat het Chinese nieuwjaar op de maankalender wordt bepaald, begint het nieuwjaar op de 2e nieuwe maan na de zonnewende van 21 december. Op onze kalender valt deze dag tussen 21 januari en 20 februari. Het Chinese Nieuwjaar is het grootste feest van het jaar en het is echt een familiefeest. In de dagen voor het nieuwjaar kopen de Chinezen cadeau's, versieringen, speciaal lekker eten en nieuwe kleren. Het huis krijgt een grote schoonmaak en wordt versierd en wordt klaargemaakt voor de ontvangst van de hele familie. Nieuwjaar is namelijk een familiefeest. Hoe ver iedereen ook van huis is, ze komen allemaal bij elkaar voor het Nieuwjaarsdiner. Dit veroorzaakt ieder jaar een flinke volksverhuizing omdat iedereen naar zijn of haar geboortedorp reist. De handels economie ligt dan ook nagenoeg stil; iedereen heeft vrij.
De eerste dag van het nieuwe jaar, is de dag van de nieuwjaarsbegroetingen. Iedereen belt of bezoekt zijn familie en vrienden om elkaar "Guo Nian Hao" ofwel "Gelukkig Nieuw Jaar" te wensen.
Het nieuwjaar heeft ook nog een andere betekeneis. Het gaat om het achterlaten van het oude en het komen van het nieuwe. Het wordt ook wel het Lentefeest of Spring Festival genoemd. Er wordt gevierd dat de winter plaats gaat maken voor de lente, de terugkeer tot leven van de aarde en tevens de start van het ploeg en zaai-seizoen. Tijdens het vieren van het Nieuwjaar met de familie is het maken van nieuwe plannen voor de toekomst dan ook een van de belangrijkste onderwerpen van gesprek.
Jaar van de Haan
2017 is het jaar van de Haan. De uitspraak van het Chinese woord voor Haan is "Ji" en dat is gelijk aan de uitspraak voor het woord voor geluk: "Ji Li". Dat zou een goed teken kunnen zijn...
Dit jaar wordt veelbelovend genoemd, maar goede resultaten zullen pas bereikt worden na de nodige inspanningen. Het zal dus niet aan komen waaien dit jaar. Net zoals de haan is, zal dit jaar ook aardig wat macho gedrag te zien zijn vanuit machtige posities. Ik denk dat meneer Trump hier al een en ander van heeft laten zien.  Er zullen dit jaar dan ook genoeg ruzies, commentaren en discussies ontstaan. Het typische haantjesgedrag zal dus vaker getoond worden dit jaar. Toch zal het meer machtsvertoon blijken dan serieuze conflicten en uiteindelijk zullen er veel overeenkomsten gesloten worden, waardoor alle spanningen weer minder zullen worden.
Economisch gezien wordt er dit jaar een verbetering verwacht. Er zullen veel zakelijke kansen opborrelen, maar het jaar van de Haan betekent ook hevige concurrentie. Er wordt voorspoed voorspeld op het gebied van geld, vermogen, promoties en vooruitgang. Omdat de haan waarde hecht aan het uiterlijk, wordt de meeste groei in de mode en fitness. Maar we worden ons ook bewuster waardoor de gezonde voeding en voedingssupplementen meer aandacht zullen gaan krijgen. Ook in huiselijke kring wordt voorspoed verwacht (trouwen, kinderen, samenwonen, huis kopen). Al met al dus een jaar met geluk maar ook onrust. Ik ben benieuwd!
Ben jij een Haan? 
Chinese sterrenbeelden worden bepaald door je geboortejaar en niet zoals in de 'gewone' astrologie door je geboortemaand. Ben je in 2017, 2005, 1993, 1981, 1969, 1957 of 1945 geboren, dan ben je een Haan.
Chinezen zien de Haan als diepe denkers. Hanen worden omschreven als direct, begaafd, bekwaam, creatief en een beetje zonderling. Hanen durven anders te zijn en zijn erg oprecht. Het zijn mensen die graag in de schijnwerpers willen staan, een beetje protserig zoals de haan zelf. Verder zijn het ambitieuze mensen die scherpzinnig, georganiseerd en gedetailleerd zijn. Ze hebben veel doorzettingsvermogen en zijn niet bang om de handen uit de mouwen te steken. Ze kunnen echter ook verwaand, bazig en bot zijn. Ze kunnen zich moeilijk ontspannen en zijn eigenlijk altijd bezig met ingewikkelde kwesties of het oplossen daarvan.
Dit jaar kan voor Hanen een jaar worden met ups en downs. Dit jaar zal positief zijn voor hanen, maar alleen wanneer je met alles wat je gaat doen, met compassie voor je medemens doet. Succes vraagt ook hier om de nodige inzet en inspanning, maar dan zal er ook van alles kunnen gebeuren. De uitdaging is om te genieten van zowel het proces als de uitkomst. 
2017 is zeker gunstig op het gebied van studies, examens en promotie maken. Geef extra aandacht aan je gezondheid, want die is dit jaar wat kwetsbaar. Vergeet niet dat al je enthousiastme en neiging naar avontuur veel inspanning vraagt. Probeer die Yang energie in balans te brengen door ook de Yin energie aandacht te geven. Probeer eens yoga, meditatie of ademhalingsoefeningen te doen. Deze zullen je helpen om je te ontspannen en rust te geven. Misschien een goed idee om eens langs te gaan bij een TCG-therapeut? ;-)
Gelukkig jaar van de Haan!