Zeg eens Aaaaaa

Een TCG diagnose bestaat uit 4 delen, waarvan de tongdiagnose er één is. De tong is namelijk een weerspiegeling van de staat van je lichaam en geeft heel duidelijk zichtbare aanwijzingen over wat er wel of niet in balans is bij een patiënt. Het is dus een onmisbaar onderdeel om een diagnose te kunnen stellen. De tong is ingedeeld in verschillende zones. Elke zone weerspiegelt een orgaan:


Bij een tongdiagnose kijken we naar 4 dingen:
Kleur
De kleur van de tong geeft namelijk informatie over de conditie van het bloed, een aantal soorten Qi en de Yin-organen. Daarnaast geeft de kleur ook informatie over Warmte of Kou en Yin leegte of Yang leegte. Is de tong bijvoorbeeld rood, dan is er Hitte in het lichaam van de patiënt aanwezig. Dat hoeft niet persé in de vorm van koorts te zijn. In de TCG kan je ook Hitte hebben, terwijl je geen hogere lichaamstemperatuur hebt. Maar je hebt bijvoorbeeld wel dorst, droge ontlasting of rode wangen. Soms is niet de hele tong rood, maar zijn er wel rode puntjes of is misschien alleen de zijkant van de tong rood. Dit geeft informatie over Hitte in een van de Yin organen.
Is de tong paars, dan is er sprake van stagnatie. Dit uit zich meestal als chronische pijn. Dan is er nog onderscheid in roodachtig paars en blauwachtig paars. Roodachtig paars duidt op een combinatie van warmte en stagnatie. Een blauwachtig paarse tong duidt op een combinatie van kou en stagnatie. Ook hier kan het zijn dat maar een deel van de tong paars verkleurd is. De plaats waar de kleur te zien is, bepaalt weer in welk orgaan er een stagnatie zit.
Heb je een bleke tong, dan is er sprake van een tekort van bloed of Yang. Dit kan in de vorm van bloedarmoede zijn, maar in de TCG heeft bloed meerdere functies en kan het ook een tekort aan bloed of een tekort aan voedingsstoffen in het bloed zijn. Ook hier geldt dat een plaatselijke bleekheid duidt op een tekort aan bloed of Yang in een bepaald orgaan.
Vorm
Daarnaast kijken we naar de vorm van de tong. De vorm van de tong geeft namelijk informatie over de conditie van het Bloed en de Ying Qi. Het geeft ook nog informatie of een teveel of een tekort de oorzaak van de klachten is. Zijn er tandafdrukken te zien, dan is er sprake van een tekort aan Qi. Dit geeft symptomen zoals moeheid, zorgen maken en teveel piekeren over dingen. Is de tong gezwollen, dan is er sprake van een tekort aan Yang en een teveel aan lichaamsvloeistoffen.
Maar een tong kan ook stijf (interne Wind), slap (leegte), lang ((Hart)Warmte), kort (Interne Kou) zijn of barsten (Teveel Warmte of Yin leegte) hebben. Elk kenmerk geeft de TCM therapeut informatie over een mogelijke oorzaak van klachten.
Tongbeslag
Dan wordt er ook gekeken naar het beslag van de tong. Dit vertelt meer over de conditie van je Yang organen en dan vooral je maag. Een normale tong heeft een dun wittig beslag. Dit is een normaal bijprodukt dat ontstaat doordat de maag je eten normaal verteert. Is het beslag dik en geel, dan is er sprake van Hitte. Is het dik en wit, dan is er sprake van Kou. Maar zelfs een grijs of zwart tongbeslag kan voorkomen, al gebeurt dit niet vaak. In dat geval is er sprake van een extreme vorm van Hitte of Kou in het lichaam en zal de patiënt ook ernstigere symptomen hebben.
Is er geen of maar een gedeeltelijk tongbeslag, dan is dat ook weer een signaal dat een orgaan niet optimaal werkt.
Vochtigheid
Vervolgens wordt ook gekeken of de tong vochtig, droog of erg vochtig is. Dit geeft informatie over de conditie van het lichaamsvocht. Een normale tong is een beetje vochtig. Is hij te droog dan is er weer sprake van warmte, is hij te nat dan is er niet genoeg Yang om het vocht te verdampen. Is het tongvocht erg plakkerig of slijmerig, dan kan dat op damp* wijzen (*zie de blog over 'Mist in je lichaam')

Helaas is een tong nooit alleen maar rood of alleen maar vochtig of alleen maar met een geel beslag. Er is altijd sprake van een combinatie van meerdere dingen die ik net beschreven heb. Bij een tongdiagnose worden alle gevonden kenmerken gecombineerd en kan er een conclusie getrokken worden over wat er allemaal uit balans is. Zo zie je maar dat een tong erg nuttige informatie kan geven. Kijk zelf eens wat vaker naar je tong en wees niet verbaasd wanneer hij er af en toe heel anders uitziet. Je lichaam is geen dag hetzelfde...