Kruid van de week:Gan Cao ofwel Zoethout

Het werd al als medicijn gebruikt in het oude China van 2000 jaar geleden. De meest duidelijke verwijzing naar dit kruid komt van Li Shizhen, de schrijver van "Compendium van Materia Medica", waarin hij zei: "zoethout dient als de vorst in recepten en remt de toxiciteit van 72 mineralen en 1200 soorten gras en bomen."

Zoethout is ingedeeld in de "Qi-tonifierende kruiden". Het smaakt zoet en het heeft effect op alle meridianen, maar vooral de Milt, Long, Hart en Maag meridiaan. Het wordt vooral gebruikt in de gebakken vorm "Zhi Gan Cao" zodat het een meer verwarmende en voedende werking heeft. Zo helpt het bijvoorbeeld om hoesten te stoppen doordat het de slijmproductie in de luchtpijp stimuleert. Daarnaast helpt het om vooral buikkrampen met pijn te verminderen.

Het kan ingezet worden tegen bronchitis, hoest, maagzweren, reumatische jicht en zweren in de twaalfvingerige darm. Gebruik je het in een hoge dosis (bijv 12 gr), dan zal het de bloeddruk verhogen. Wanneer het echter in wat lagere dosis gebruikt wordt (bijv 2 gr), dan verlaagt het de bloeddruk. Gebruik het niet te lang achter elkaar omdat het anders je vochthuishouding kan beïnvloeden. Je kunt dan last krijgen van vocht in de (onder)benen.