Japans alternatief voor de borstrok?

De winter is volgens de TCG het seizoen van de Nieren. De nieren zijn enorm belangrijk in de TCG omdat hier tevens onze energievoorraad wordt opgeslagen en/of verdeeld. Ik ga proberen om aan de hand van een voorbeeld uit te leggen waarom het helpt om de Nieren warm te houden:
Stel je voor dat je je huis net warm hebt gestookt en je je lekker op je gemakje kunt ontspannen. Je bent tevreden en alles wat je doet gaat soepel en kost weinig energie. Dan ineens gooit iemand alle deuren open en de temperatuur daalt flink. Het wordt kouder in huis en je voelt je niet meer op je gemak. De thermostaat registreert de temperatuursdaling en geeft signaal dat de ketel weer moet gaan stoken. Maar doordat de deuren open staan, heeft dit geen effect.Het blijft koud in huis, je krijgt het koud, je krimpt in elkaar om je wat warmer te voelen en je gaat in een hoekje stil zitten. Uiteindelijk ga je zitten bibberen omdat je spieren op deze manier nog een beetje warmte proberen te produceren... Zonde van alle energie, toch?

Blote onderrug
Wanneer je je onderrug niet goed beschermt, gebeurt er eigenlijk hetzelfde: Je 'huis' koelt af en je gaat extra energie gebruiken om het vuur op te stoken om te zorgen dat alle processen gewoon door kunnen gaan. Lukt het niet om de temperatuur omhoog te krijgen, dan zal de energie minder goed gaan stromen of zelfs stagneren. En je lichaam zal andere processen moeten gaan opstarten of aanspreken om de nodige warmte te gaan genereren. Ook in dit geval gebruik je meer energie dan dat eigenlijk nodig is. Zolang je voldoende energie hebt, is er op zich nog niet veel aan de hand. Je maakt je tenslotte ook geen zorgen als je om moet rijden en je tank nog bijna vol zit, toch?
Maar wanneer je al weinig energie hebt, dan ontstaat er een probleem: Je lichaam doet toch zuinig aan met de beschikbare energie en probeert het op een andere manier te corrigeren. Zo krijg je bijvoorbeeld honger, of trek in warme dranken, je wilt alleen maar bij de kachel zitten of in bed liggen.

Haramaki
Ben jij zo'n 'koukleum'? Dan kan het je helpen om een Haramaki te dragen. Dit is een band (maki) van katoen of bamboe die je onder je kleding draagt. Hij houdt je buik (Hara) lekker warm en je onderrug is ook goed beschermd tegen de kou en wind. Je kunt hem overdag dragen, als je een buitenactiviteit gaat doen, snachts in bed of zelfs tijdens het sporten.
Wedden dat je het een stuk minder koud zult hebben?
Helaas zijn ze in Nederland niet goed (online) te krijgen en dus kom je al gauw in Engeland, Canada of Japan terecht. Buiten Japan worden meestal Haramaki's van alleen katoen en elastaan of lycra aangeboden. In Japan zelf heb je meer varianten met poly-urethaan en zelfs koolstofvezels.
Maar als je handig met een naaimachine en/of breinaald bent, dan kan je hem ook zelf proberen te maken. Het schijnt het best te werken als je een warme wollige laag combineert met een wat strakkere elastische laag.
Maar ik denk dat ik wel weet waar ik voor ga shoppen wanneer ik naar HongKong ga dit voorjaar!