Ook altijd trek in Zoet?

Smaak
Elk orgaansysteem wordt in de TCG geassocieerd met een smaak. Een beetje van deze smaak versterkt het systeem, teveel van de smaak verzwakt het systeem. De Zoete smaak hoort bij het orgaansysteem Maag en Milt, ons verteringssysteem.

Toetje
Vanuit de TCG is het heel normaal dat je na een maaltijd, trek hebt in iets zoets. De zoete smaak stimuleert namelijk de vertering van die maaltijd. Dus een stukje fruit of een klein stukje chocola helpt je lekker te ontspannen en je maaltijd te verteren.
Het wordt pas een probleem wanneer je die trek in zoet gaat stillen met een flinke coupe ijs met alles erop en eraan...

Damp
Wanneer je je verteringssysteem overstelpt met zoetigheid, is het meest voorkomende resultaat Damp... Deze damp zit je lichaam flink dwars waardoor je moeite hebt met het verwerken van vloeistoffen. Ook hier is het "Overdaad schaadt". Je lichaam heeft behoefte aan vocht maar wanneer je verteringssysteem in een moeras verandert, wordt het te vochtig. Gist infecties, zwemmers eczeem, blaasontsteking, vocht vasthouden, spruw en zelfs overtollig vet kunnen klachten zijn die door het teveel aan suiker kunnen ontstaan.

Te zoet
Hoe zoeter iets is en hoe meer je er van eet, hoe meer damp er in je lichaam ontstaat.

Warme Damp
Slecht nieuws: Wanneer de Damp lang in je lichaam blijft 'hangen', wordt het heet. Westers gezien betekent dat dat er ontstekingen gaan ontstaan. Dingen zoals jicht, arthritis, infecties,gordelroos, prikkelbaar darm syndroom en (neus)holte problemen worden in de TCG als Damp-Hitte gerelateerde ziekten gezien.

Spijsverteringsproblemen
Wanneer je zo'n enorme zin in zoet hebt, is dat een teken dat je spijsvertering het moeilijk heeft. Helaas wordt het probleem alleen maar erger wanneer je toegeeft. Probeer in zo'n geval sterk te blijven en pas je dieet aan zodat je je maag en milt extra ondersteunt. (Jutta Koehler heeft leuke tips, klik hier)

Een beetje is beter
Nu dan wat goed nieuws: Voedsel dat licht-zoet smaakt (bijv. bonen, worteltjes, erwtjes, pompoen) ondersteunen je verteringsstelsel juist. Wanneer je deze dingen eet en verteert, zal je je energie, je bloed en voedingsstoffen juist aanvullen. Je hebt dus maar een klein beetje van de juiste soort nodig!

Goed en fout zoet
Het juiste soort zoete voedsel is verwarmend en voedend zoals bijvoorbeeld complexe koolhydraten, eiwitten, rijst, zoete aardappelen en wortelgroenten. Deze kan je gerust vaker eten. De 'lege' zoete voeding is juist koelend en verspreidend zoals bijvoorbeeld suiker, geraffineerde koolhydraten, sappen, honing, rietsuiker, kunstmatige zoetstoffen en fruit. Deze zou je het liefst moeten vermijden of in ieder geval alleen in kleine hoeveelheden moeten eten.

Zin in zoet
De dingen waar je zo'n zin in hebt wanneer je je moe voelt of wanneer je maag en milt het zwaar hebben, zijn dus net die dingen die je niet moet eten (de lege zoetigheden). Eén troost: het helpt om goed-zoet te eten en uiteindelijk gaat die trek in zoet voorgoed weg. Echt waar!

Hoewel ik al een hele tijd geen enorme hoeveelheden zoetigheid eet zoals ik deed toen ik verslaafd was, eet ik zo af en toe nog wel eens iets fouts zoet. Ik zondig dan bewust en geniet van elke hap. Maar het herinnert me ook aan die tijd dat ik me echt niet goed voelde en dan weet ik weer waarom ik niet te vaak moet zondigen.