Yu Jin ofwel Kurkuma

Kurkuma lijkt qua uiterlijk wel iets op gember, maar van binnen heeft het de bekende gele kleur die je van het kurkumapoeder kent. Kurkuma wordt veel gebruikt in curry mengsels. In India wordt er dan ook veel meer kurkuma gegeten dan hier in het westen. Je kunt kurkuma ook toevoegen aan sauzen, dressings of gewoon door de rijst of over je aardappelen. Het wordt aangeraden om met wat zwarte peper te gebruiken. Dit zou zorgen dat het beter wordt opgenomen door het lichaam.

In de TCG wordt het kruid in de categorie "Kruiden die het bloed bewegen en stagnatie oplossen". Het is pittig en bitter van smaak en is thermisch gezien koud. Het heeft de volgende eigenschappen:
Het beweegt Qi en Bloed en lost pijn op. Veel pijnkachten komen voort uit een opstopping (stagnatie) van Qi of Bloed. Doordat kurkuma Qi en Bloed beweegt, betekent dit dat de stagnatie opgelost wordt en dat de pijn dus zal afnemen. Het stimuleert ook de genezing van wonden.
Het klaart Hitte en koelt het Bloed. Hierdoor helpt het ook bij een overvloedige menstruatie die veroorzaakt wordt door hitte in het bloed (hitte maakt dat het bloed sneller beweegt).
Verder helpt het met het oplossen van Damp-Hitte geelzucht en is het goed voor de Galblaas. Door de bewegende eigenschappen wordt het afgeraden om in hoge doseringen te eten wanneer je zwanger bent.

Alleen al in 2015 werden meer dan 700 wetenschappelijke artikelen gepubliceerd met ‘kurkuma’ in de titel. Kurkuma wordt gezien als een veelbelovend middel bij de preventie en het ondersteunen van de behandeling van diverse vormen van kanker en in het bijzonder darmkanker. Zo blijkt uit recent onderzoek dat kurkuma ondersteunend lijkt te werken bij chemotherapie voor patiënten met darmkanker die uitzaaiingen naar de lever hebben. Door het gebruik van kurkuma naast de chemotherapie, blijkt deze therapie meer effect te hebben. Tevens blijkt dat het gebruik van kurkuma het niveau van bepaalde stoffen in het lichaam – zoals bepaalde hormonen – te kunnen beïnvloeden en daarmee depressie klachten van patiënten te kunnen verminderen. Ander recent onderzoek toont aan dat kurkuma ook zeer geschikt blijkt te zijn voor mensen die al antidepressiva slikken. De medicijnen werken namelijk beter als patiënten – naast de antidepressiva – ook regelmatig kurkuma eten. Het lijkt dus gezond om dagelijks wat kurkuma in het eten te verwerken. Zelfs de wereldberoemde chef Ottolenghi verwerkt kurkuma in een van zijn bijgerechten:
Je neemt 120 cashews naturel, 1,5 theelepel kurkuma, 0,5 theelepel komijn, 1 theelepel paprikapoeder (een milde zoete), 0,5 theelepel suiker, snufje zout.
Meng de kruiden met een klein beetje water zodat ze aan de cashews hechten. Rooster de cashews bedekt met het kruidenmengsel in een oven van 180 graden gedurende 12 minuten op een bakblik.
Eet smakelijk!