Opvliegers... Hoe lang kunnen ze blijven?

Eerst wat achtergrondinformatie: Vanuit het perspectief van de Chinese geneeskunde, hebben menopauzale opvliegers voornamelijk te maken met de balans tussen Yin en Yang. Yang fungeert als een soort verwarmende waakvlam in je lichaam. Het handhaaft lichaamswarmte, transformeert het voedsel in voedingsstoffen, en het houdt dingen in beweging. Yin is echter meer een voedend koelmiddel dat de warmte van Yang onder controle houdt.

Menopauze heeft alles met hormonen te maken. Er zijn een aantal hormonen die meer Yang van aard zijn, zoals schildklierhormonen. Maar geslachtshormonen zoals oestrogeen en progesteron zijn meer Yin; ze koelen, zijn kalmerend en bevochtigen het lichaam. Wanneer de menopauze begint, daalt Yin doordat er minder oestrogeen en progesteron aangemaakt wordt. Je kunt het vergelijken alsof het koelvloeistofniveau in een motor ineens met 75% daalt: Er is te weinig vloeistof om de motor te koelen en de temperatuur loopt op. Bij vrouwen in de menopauze gebeurt dit ook: Yang wordt niet meer gecontroleerd door Yin, de temperatuur stijgt en dat uit zich in opvliegers en nachtelijk zweten.

Ok, dit is redelijk makkelijk te begrijpen, toch? Maar hoe verklaar je dat vrouwen zelfs tientallen jaren na de menopauze nog opvliegers hebben? Dat heeft te maken met de persoon zelf: Voor de meeste vrouwen is de menopauze (en dus de disbalans tussen Yin en Yang) een proces dat zich uiteindelijk zelf reguleert. In de meeste gevallen zal het evenwicht zich binnen een jaar of twee (vaak minder) herstellen. De uitzondering hierop zijn de vrouwen die van zichzelf al minder Yin hebben. Voor hen kost het veel meer moeite om de nieuwe balans te vinden en soms lukt dat zelfs helemaal niet. 

Maar hoe kom je er achter dat de Yin te weinig is of zelfs helemaal is uitgeput? Een goede TCG-beoefenaar kan dit eenvoudig vaststellen. Maar er zijn ook enkele aanwijzingen: Zoals gezegd heeft Yin een voedende, bevochtigende en koelende werking. Heb je te weinig Yin, dan mis je deze eigenschappen. Wanneer je bijvoorbeeld een droge huid hebt, wakker wordt met een droge mond en keelpijn hebt, de neiging hebt om het over het algemeen (te) warm te hebben, je worstelt met slapeloosheid, je erg warme handen en voeten hebt, je constipatie of droge ontlasting hebt, of de neiging hebt om je onrustig, geïrriteerd of rusteloos te voelen, dan is de kans groot dat je te maken hebt met een Yin-tekort.

Maar even terug naar de 76-jarige moeder, die nog regelmatig 'opvliegt'. Er kunnen buiten een Yin-tekort, nog andere redenen zijn waardoor zij het zo warm heeft. Zo heeft stress/spanning bijvoorbeeld de eigenschap dat het warmte creëert. En dit is onafhankelijk van de hoeveelheid Yin of Yang. Stress is een manier om dingen 'vast te laten lopen' en dat creëert warmte die als opvliegers kan aanvoelen. Andere dingen die warmte in je lichaam kunnen maken zijn onder andere ontstekingen en infecties. Zo'n ontsteking kan in een bepaald deel van je lichaam zitten, maar de hitte die er door aangemaakt wordt, kan ook opvlieger-achtige verschijnselen veroorzaken.
Tot slot zijn er ook mensen die een zodanige constitutie hebben dat ze het altijd warm hebben. Dit zijn van die mensen die altijd in een T-shirt lopen, bijna nooit een trui aan hebben, ze voelen altijd warm aan en hun partners beschrijven hen als 'kacheltje'.

Dus, het antwoord op de vraag is: Ja, het is mogelijk om tot op hoge leeftijd last te hebben van iets dat erg veel wegheeft van opvliegers. Dit kan begonnen zijn tijdens de menopauze waarna deze zijn 'blijven hangen' omdat Yin nooit meer in evenwicht kwam. Het is ook mogelijk dat er iets anders aan de hand is, waardoor die hitte aanvallen opspelen. In een dergelijk geval zou ik aanraden om bij een TCG-therapeut langs te gaan om te kijken wat de oorzaak zou kunnen zijn. De kans is erg groot dat door een behandeling met Acupunctuur, Shiatsu en/of Chinese kruiden, de 'opvliegers' snel tot het verleden zullen behoren.