Zo buiten, zo binnen

Om de overeenkomsten te kunnen maken, is er eerst een beschrijving nodig van hoe de verschillende fases van de ziekte van Lyme worden gezien in de Chinese geneeskunde (TCG):

  • Fase 1: De tekenbeet veroorzaakt een infectie. Deze infectie wordt gezien als de pathogeen 'Hitte', een teveel aan Yang.
  • Fase 2: Na de infectie zelf ontstaat er een tekort aan Yin, de hoeveelheid 'koelvloeistof' neemt af. Hierdoor is het lichaam niet meer in staat om af te koelen en er ontstaat koorts, het volgende stadium van een infectie.
  • Fase 3: Als reaktie op het tekort aan koelende vloeistoffen, gaat het lichaam ongezonde vloeistoffen vasthouden of zelfs aanmaken. Deze ongezonde vloeistoffen noemt men in de TCG 'damp' of als het ingedikt is 'slijm'. Dit veroorzaakt spijsverteringsproblemen, vermoeidheid en het wazig denken dat wel met de ziekte van Lyme geassocieerd wordt.
  • Fase 4: Omdat het lichaam af wil van de zware en ongezonde vloeistoffen, gaat het 'Wind' creëren. Net zoals in de natuur blaast deze 'interne wind' alles rond. Dit wordt geassocieerd met het feit dat symptomen komen en gaan op verschillende plekken in het lichaam. Interne wind veroorzaakt ook allerlei neurologische verschijnselen zoals stuipen, tics, tremoren en cognitieve problemen zoals geheugenstoornissen, concentratieproblemen e.d. Deze klachten komen vaak voor in de laaste fase van de ziekte van Lyme.

Chinees gezien is dit samen te vatten als: Hitte die droogte creëert, waardoor damp gecreëerd wordt die uiteindelijk Wind creëert. Omdat het lichaam niet in staat is om de klachten op deze manier op te lossen, blijven alle pathogenen aanwezig en kunnen deze zich afwisselen of zich in verschillende combinaties openbaren.

Wanneer we de 4 fasen vergelijken met de verandering in ons klimaat zien we verrassende overneenkomsten:

  • Uit allerlei onderzoek blijkt dat de aarde in een rap tempo opwarmt. Dit is letterlijk een teveel aan 'Hitte' zoals genoemd is in fase 1
  • Uit ander onderzoek blijkt dat de aarde steeds minder in staat is om broeikasgassen vast te houden. Bomen helpen om deze gassen om te zetten, maar de ontbossing maakt dat dit vermogen ook vermindert. De smeltende permafrost veroorzaakt een toename van methaangas wat ook omhoogbubbelt vanaf de bodem van de oceanen. Al deze effecten kan je samenvatten als een tekort aan koelende stoffen; er ontstaat een Yin-tekort en de aarde kan zich niet meer koelen.
  • Naast de toenemende hitte en het tekort aan Yin, neemt het aantal overstromingen ook toe. Dit lijkt erg veel op het ontstaan van damp dat in fase 3 genoemd wordt.
  • Tot slot is er ook al vastgesteld dat het aantal stormen, cyclonen en orkanen flink toegenomen is. En dit is eenvoudig te vertalen in de wind die in fase 4 genoemd wordt.

Zowel de toename van de ziekte van Lyme en de opwarming van onze aarde begint bij hetzelfde probleem: Hitte. Deze hitte maakt ons meer vatbaar voor onstekingsaandoeningen zoals de ziekte van Lyme. En de hitte die ontstaat door de uitstoot van schadelijke gassen maakt dat de aarde opwarmt. Het lijkt er op dat een balans in Yin en Yang, Hitte en Koeling niet alleen voor ons het beste medicijn is, maar tevens voor het welzijn van onze planeet...