Wordt de stress je teveel?

 1. Je slaapt slecht of hebt last van slapeloosheid
  In de TCG is de relatie tussen de Lever, het Bloed en het spirituele aspect van de Lever, de Hun, erg belangrijk. Overdag verdeelt de Lever het Bloed over het lichaam, in de nacht keert het Bloed terug naar de Lever. De Hun 'woont' in het Bloed en regelt dat de geestelijke processen soepel verlopen. In de nacht kan de Hun rusten wanneer het Bloed terug is gegaan naar de Lever. Wanneer dit allemaal vlotjes gaat, slaap je goed, voel je je uitgerust in de ochtend en kan je de dag weer aan. Je kunt je voorstellen dat wanneer de Lever energie niet soepel loopt, het Bloed hierdoor ook beïnvloed wordt waardoor de Hun ook niet kan rusten. Gevolg is dat je de hele nacht ligt te draaien en niet kunt slapen.
 2. Je hebt last van gewichtsschommelingen zonder dat daar een duidelijke reden voor is
  Een Lever energie die niet in balans is, beïnvloed ook alle andere energieën van de andere organen (lees voor meer uitleg mijn blog over de 5 elementen). Zo kan de Lever energie de energie van je Maag en Milt erg in de weg gaan zitten. Gevolg is dat je het ene moment enorme honger hebt en een ander moment misselijk van de zenuwen bent. Logisch dat je eetpatroon hierdoor beïnvloed wordt. Maar buiten het meer of minder eten, zorgt de onrust in je lijf er voor dat allerlei processen meer energie vragen. Ook wanneer je slecht slaapt, heeft je lichaam meer energie nodig. En dus verbrand je de ene keer meer energie dan de andere keer. En ook door de overheersing van de Lever energie op de Maag en Milt, zal je spijsvertering de ene keer beter werken dan de andere keer.
 3. Je voelt je constant onrustig en opgejaagd
  De Lever energie zorgt voor je vermogen om te plannen en coördineren. Is de Lever energie niet optimaal, dan beïnvloed dat dus jouw vermogen om alles onder controle te houden. Gevolg is dat je vaak achter de feiten aan loopt en dat je je hierdoor erg opgejaagd voelt. Doordat je creativiteit en organisatorische behendigheid afneemt, kan je minder goed anticiperen en voel je je vaak erg onrustig.
 4. Je hebt vaak last van stemmingswisselingen en vaak de behoefte om te huilen
  Ook dit is weer terug te voeren op de Lever energie en de 'Hun' die beiden in slechte conditie zijn. Zoals gezegd coördineert de 'Hun' de geestelijke processen en hier horen de emoties ook bij. Ben je het ene moment aan het schateren van het lachen en wil je het volgende moment in huilen uitbarsten? Dan is dat een duidelijk teken dat je geestelijke processen niet helemaal onder controle zijn...
 5. Je hebt moeite met concentratie en je geheugen
  De lever meridiaan begint in de ogen. Fysieke oogklachten hebben ook vaak met de Lever energie te maken. Maar ook het spreekwoordelijke zien valt onder de Lever. Zie je het even niet meer? Of zie je door de bomen het bos niet meer? Dit zijn typisch klachten die ontstaan wanneer de Lever energie uit balans is. Daarnaast voedt het Hout het element Vuur. En dit element is verantwoordelijk voor de focus en concentratie. En wanneer het Vuur niet gevoed wordt, heeft dit dus gevolgen voor je concentratie en geheugen.
 6. Je hebt geen of nauwelijks interesse in iets of iemand
  Het wordt eentonig, maar ook dit is te wijten aan een te zwakke Lever energie. Doordat je je focus verliest, heb je geen duidelijk doel meer en verlies je interesse. Uiteindelijk kan dit overgaan in apathie, het niets meer willen doen en trek je je in jezelf terug. En zelfs een vlucht in alcohol, drugs of shoppen kan een gevolg hiervan zijn.
 7. Je irriteert je aan alles en iedereen en vertrouwt niets of niemand
  Je kunt je voorstellen dat wanneer de energie niet goed doorstroomt, er warmte ontstaat. De Lever hoort dus bij het Hout element en wanneer hier teveel warmte aan toegevoegd wordt, krijg je ipv een rustig vuurtje een laaiend vuur met steekvlammen! Dit is het typische 'korte lontje met lange tenen' effect. En het vervelende is dat dit een visueuze cirkel is: gestagneerde Lever energie veroorzaakt geïrriteerdheid, maar irritatie zorgt weer voor stagnatie van energie.
 8. Je hebt last van haaruitval
  Dit heeft onder andere te maken met de conditie van je Bloed. Het Bloed keert s'nachts terug naar de Lever waar het weer gevoed wordt. Maar bij een zwakke Lever energie, zwerft een deel van het Bloed nog rond in de nacht en wordt dus niet gevoed. In de TCG zegt men dat het Bloed het haar voedt en dus zal het haar een minder goede conditie hebben wanneer het Bloed dat ook heeft.
  Daarnaast voedt het element Water ook de haren. Maar wanneer het Hout teveel energie vraagt van het element Water, komt dit element energie te kort en kan het haar taken minder goed uitvoeren. Gevolg is dat de conditie van het haar ook verder terugloopt.

Herken je bovenstaande dingen? Dan ervaar je stress. Chinees gezien duidt dat op een verzwakte Lever energie. Helaas is deze niet heel eenvoudig op te lossen. Je kunt jezelf helpen door jezelf de ruimte te geven, rust te nemen en afstand te nemen van die dingen die de stress veroorzaken. Aanvullend zou het je kunnen helpen om eens bij een TCG therapeut langs te gaan om te kijken wat deze voor je kan doen. Shiatsu, Acupunctuur of Chinese kruiden kunnen je zeker ondersteunen bij het proces om je stress (en dus je Lever) aan te pakken.
In mijn andere artikel geef ik tips die je op korte termijn kunt proberen om de invloed van de omgeving minder hard binnen te laten komen.