Wat zit er in jouw Hart?

Het Hart wordt in de Chinese geneeskunde gezien als 'de Keizer'. Hij woont in een mooi paleis (het hart) dat hoog boven de andere organen staat. Hierdoor heeft de Keizer een mooi overzicht, kan hij alles in de gaten houden en zorgt hij voor inzicht en cognitie (het vermogen om te leren van alles wat je ziet en meemaakt). Als je dit vertaalt naar de Shen van het Hart, dan is deze dus eigenlijk de geest van de Keizer. Deze Shen wordt dan ook gezien als de Shen die over de andere 4 Shen regeert en ze samen laat werken. De Shen van het Hart heeft dan ook alle eigenschappen van de andere 4 Shen:
- Beïnvloed de mentale activiteit
- Zorgt voor ons bewustzijn
- Speelt een rol bij ons geheugen
- Beïnvloed ons denken en 
- heeft invloed op onze slaap
Al met al dus best een belangrijk type, deze Shen.
Omdat het tot nu toe erg theoretisch is en lastig te vertalen is naar ons dagelijks leven, ga ik het proberen uit te leggen aan de hand van wat voorbeelden.

De Shen woont dus in ons Hart en wordt gevoed door het Bloed. Zolang de Shen goed gevoed wordt, zal deze tevreden zijn. Dit uit zich in een evenwichtige geest, je bent vrolijk, hebt een helder bewustzijn, een goed geheugen en een scherp denkvermogen. Kortom: je hebt alles goed op een rijtje.
Maar wanneer de Shen niet goed gevoed wordt, wordt hij chagerijnig, emotioneel instabiel, misschien zelfs depressief, je hebt een slecht geheugen en het denken gaat ook niet zo snel. De Shen zal onrustig zijn en hierdoor zal je bijvoorbeeld ook slechter slapen.
Zoals je ziet, zijn dit allemaal effecten die ik al eens beschreven heb bij de andere 4 Shen. Je kunt dus concluderen dat de Shen van het Hart eigenlijk altijd betrokken is bij de andere 4 Shen.

Een ander aspect van de Shen van het Hart, is dat de Chinese geneeskunde zegt dat de conditie van de Shen af te lezen is aan de ogen. Een gezonde Shen maakt dat onze ogen helder staan, vonkjes lijken te hebben en een open blik. Een verstoorde Shen toont zich in doffe ogen, een wazige en/of lege blik waarin je geen vitaliteit ziet. Dit herken je vast wel. Als onze Vuur energie op zijn top is (in de zomer, als we verliefd zijn of gewoon lekker vrolijk), dan heeft iemand een andere blik in zijn ogen dan wanneer iemand verdrietig is, depressief of in shock. 

Wij hebben het spreekwoord 'Het hart op de tong hebben'. De Chineze geneeskunde zegt dat het Hart zich opent in de tong.
Is de Hart energie optimaal (en de Shen dus ook), dan zal je makkelijk uit je woorden komen en veel willen praten. Mensen zullen ook makkelijk naar je luisteren en graag contact met je willen hebben. Maar is de Hart energie minder, dan heb je niet zo'n zin in contact of veel praten. Je blik zal meer gesloten zijn waardoor je automatisch minder mensen aantrekt. En als je dan moet praten, dan doe je dat met weinig woorden of korte antwoorden. Misschien kost het je zelfs moeite om uit je woorden te komen. Dit laatste kan trouwens ook wanneer je Hart/Vuur energie iets te vurig is: Je wilt dan zoveel tegelijk zeggen dat je over je tong struikelt en niet goed uit je woorden kunt komen.

Tot slot wil ik je nog een hele korte samenvatting geven die misschien iets meer duidelijk maakt over hoe de 5 Shen nu samenwerken. Ik citeer daarvoor teksten uit de klassieker "Su Wen", een boek dat gezien wordt als de basis van de Chinese geneeskunde:
"Het Hart herbergt de Geest (Shen), de Long herbergt de Stoffelijke Ziel (Po), de Lever herbergt de Etherische Ziel (Hun), de Milt herbergt het Denken (Yi) en de Nier herbergt de Wilskracht (Zhi). Het Hart is de basis van het leven en de oorsprong van de Geest, de Long is de basis van de Qi, de Nier is de basis van de bezegelde opslag (Jing, de voorouderlijke Qi) en de Lever is de basis van de harmonisatie.
De Shen is een transformatie van Jing en Qi. De Po is de assistent van het Jing en het Qi en zorgt voor de circulatie in en uit. De Hun complementeert de Shen en het Qi: ze is nauw gerelateerd aan de Shen, maar ze komt en gaat. De Yi correspondeert met het geheugen: het is dit geheugen dat afhangt van het Hart. De Zhi is als een geest met doel en focus: de Nier slaat het Jing op en door de Zhi kan ze ons lot verwezenlijken"