Weg met die griepprik?

In de oudheid, toen de Traditionele Chinese Geneeswijze het enige was dat er beschikbaar was, werd het principe van ziekte redelijk eenvoudig beschreven:
Ben je ziek dan ben je uit balans, ben je gezond dan ben je in balans. Een ziekte die door invloeden van buitenaf werd veroorzaakt, werd gezien als 'ziekmakers' die binnendrongen in je lichaam en daar de balans verstoorden. Dus wat moet je doen om te voorkomen dat die ziekmakers binnenkomen? Juist... een barrière opwerpen en dus de energie die voor de weerstand zorgt, versterken zodat de barrière versterkt wordt.

En eigenlijk klinkt dit veel logischer dan wat we in de huidige tijd doen: Door inentingen leren we ons lichaam hoe het op specifieke ziekmakers moet reageren. Dus ons lichaam wordt heel specifiek geleerd hoe het een ziekmaker die aan een specifieke omschrijving voldoet, kan uitschakelen. Die 'kennis' wordt dan opgeslagen en wanneer die bekende ziekmaker dan ooit binnenkomt , dan weet ons lichaam hoe het daar mee om moet gaan.
Dus eigenlijk laten we onze voordeur openstaan en wanneer er iemand binnenkomt, kijken we alle boeken na en wanneer we hem als vijandig herkennen, dan kunnen we gelijk onze kennis gebruiken om de juiste politiemensen er op af te sturen.
Maar wat gebeurt er wanneer er iemand binnenkomt die toch echt een ziekmaker is, maar die we nooit hebben leren kennen? Dan moet ons lichaam ineens hard werken om alsnog te leren hoe deze uitgeschakeld moet worden. En ondertussen krijgt deze onbekende ziekmaker de tijd om zich te vermenigvuldigen! Gevolg: Je wordt ziek.
Het lijkt mij daarom veel slimmer om je deur gewoon dicht te houden... En dat doe je door je weerstand op een hoog niveau te houden.

Maar hoe doe je dat? Hier volgen enkele tips;

  1. Ons Aarde element wordt vertegenwoordigd door onze Maag en Milt, ons verteringssysteem. Hier begint de energiehuishouding: zonder goed eten krijg je geen energie! Zorg dus dat je goed eet in deze tijd van het jaar. Eet niet te koud want dat kost juist energie. Laat de sla, rauwe groenten en yoghurt dus maar lekker staan. Eet vooral warme dingen zoals stoofpotjes en soep of suddervlees en appeltaart.
  2. Dat zelfde Aarde element wordt beïnvloed door teveel denken en piekeren. Onze Milt-energie heeft erg te lijden onder al dat 'gemaal' van onze hersens. Probeer dan ook om een paar keer per dag even helemaal niet te denken. Zoek een rustig plekje op en maak je hoofd leeg. Zo ontzie je je Aarde element en spaar je energie die weer goed gebruikt kan worden voor je weerstand.
  3. Zorg dat je je voeten en onderrug lekker warm houdt. Deze delen van je lichaam hebben namelijk een relatie met het Water-element en in dat element ligt onze basis-energie. Omdat we deze met de geboorte hebben meegekregen en niet kunnen aanvullen, moeten we hier zuinig op zijn. Blijf dus niet te lang in natte kleding lopen en vertroetel je koude tenen met lekkere warme sloffen. Heb je het echt koud, dan zul je zien dat een warme kruik in je onderrug wonderen verricht!
  4. Eet regelmatig iets pittigs. Niet alleen gaat je (snot)neus hiervan lopen, je energie krijgt ook een zetje. Denk aan kruiden zoals knoflook en ui of groenten zoals knolraap of kool maar ook witte peper, chili en gember. Warme dranken zoals kruidenthee (steranijs, kaneel, munt) zijn ook erg geschikt om die energie lekker te laten circuleren.
  5. De laatste is iets dat we eigenlijk altijd moeten doen: luister naar je lichaam en de natuur. Ben je moe, neem dan rust. Het is nu eerder donker, dus ga dan ook eens wat vaker eerder naar bed zodat je voldoende slaap kunt pakken. Het is de tijd van het jaar om lekker binnen te zitten en rustig aan te doen, te genieten van de warmte die je binnen hebt en de rust die daarbij hoort.

Ik hoop dat de tips je helpen om je energie beter te gebruiken en je weerstand een boost te geven. Mocht het je niet lukken en merk je dat je je toch minder fit gaat voelen, kom dan eens langs. Met Chinese kruiden kan ik je lichaam zeker een boost geven om aan je weerstand te bouwen en ontspannen tijdens een Shiatsu-massage, is altijd goed voor je lijf!