De smaak van het seizoen

Er zijn tegenwoordig enorm veel speciaalbieren te verkrijgen en je kunt je voorstellen dat er voor elk seizoen wel een passend bier is. Zo worden ze tegenwoordig ook op de markt gezet. Maar het leuke is dat die marketing weer mooi aansluit bij de theorie van de TCG. 
Ik zal het per seizoen proberen uit te leggen:

 1. De Lente
  In de lente ontwaakt de natuur weer. Frisse kleuren zijn overal te zien, de temperatuur wordt wat aangenamer en de zon is vaker te zien. Ook wij ontwaken en zijn vaker buiten te vinden. Bij de lente hoort de zure smaak. Hier past dan ook een lekker fris weizenbiertje bij met een schijfje citroen of een kriekenbiertje dat gemaakt is met kersen en frambozen en daardoor van oorsprong lichtzuur is.
 2. De Zomer
  In de zomer schijnt de zon, is iedereen vrolijk en genieten we van hogere temperaturen. We hebben meer behoefte aan gezelschap, buiten zijn en genieten van de zon. Bij de zomer hoort de bittere smaak. We hebben ook wat meer dorst door de hogere temperaturen en dus past hier een lekker 'hoppig'  en bitter maar licht bier bij. Denk aan de Radlers of de mexicaanse biertjes.
 3. De Herfst
  We hebben hem al bijna achter de rug; de Herfst. De temperatuur wordt weer lager, de natuur bereidt zich voor op de winter en de dagen worden korter. Hoewel de smaak van de Herfst 'pittig' is, komt ook de zoete smaak vaak naar voren in dit deel van het jaar. De biertjes die speciaal voor deze tijd van het jaar gebrouwen worden zijn de Bokbieren. Mooie herfstkleuren met een wat zwaardere smaak, een wat hoger alcohol gehalte en wat zoeter door het hogere mout-gehalte.
 4. De Winter
  De natuur slaapt, de temperatuur is laag, de dagen zijn kort en we zitten lekker binnen bij de kachel. De smaak die bij de winter hoort, is zout. ik denk niet dat er iemand op een lekker zout drankje zit te wachten in de winter. Dat slaat meer op de gerechten die bij de winter horen zoals stoofpotjes en maaltijdsoepen. Bij de winter passen de zwaardere en donkere bieren zoals dubbele of tripelbiertjes.

We kunnen dus inderdaad concluderen dat ook bij de bieren de theorie van de TCG van toepassing is. Dus mocht je van bier houden... neem een vanavond lekker bokbiertje, dubbele of tripel. Met goedkeuring van deze therapeut ;-)