Wind in je meridianen?

In de Chinese geneeskunde wordt Wind als een van de grootste boosdoeners gezien. Er wordt van uitgegaan dat de Wind als drager kan functioneren, die allerlei ziekmakers bij ons naar binnen kan leiden. Wind wordt in dat geval gezien als 'extern' omdat hij van buitenaf komt.
Wind wordt gezien als een Yange factor, het beweegt, is actief, snel, etc. Dit maakt dat Wind vooral invloed heeft op het Yange deel van ons lichaam; het bovenste deel: hoofd, nek, keel en ogen. Denk maar eens aan een stijve nek. Dit wordt gezien als een combinatie van Wind en Kou (Wind-Koude) die in je lichaam is gedrongen en daar de energiestroom ontregelt, waardoor er klachten ontstaan.
Wind kan ook Hitte (Wind-Hitte) of Damp (Wind-Damp) in ons lichaam brengen. Denk aan een keelontsteking (Wind-Hitte) of stijve gewrichten (Wind-Damp).
Net zoals echte wind, is de Wind in ons lichaam nogal veranderlijk. Dit uit zich in klachten die zich verplaatsen. Het ene moment heb je last van je schouder, het andere moment zit het in je rug. Een voorbeeld is Wind-Hitte die zich uit als rode jeukende vlekken die de ene keer op je borst zitten, dan op je arm en dan weer ergens anders.
Wind brengt ook dingen in beweging. In de TCG worden spasmen, tics, epileptische aanvallen en trillende ledematen dan ook gezien als een uiting van Wind. Dit is echter vaak een vorm van Interne Wind; Wind die ontstaat door interne oorzaken, in ons eigen lichaam. Je kunt dit als volgt zien: Wind heeft ruimte nodig om te bewegen. Stel je voor dat je meridianen niet helemaal gevuld zijn met energie, je hebt een tekort aan Qi. Zijn er dan ook nog factoren die het ontstaan van Wind bevorderen (droogte, bloed tekort), dan is er ruimte voor Wind en kan hij lekker door de meridanen 'waaien'. Het effect hiervan is bijvoorbeeld dat je je hand, hoofd of arm niet meer stil kunt houden.

Mocht het nou weer lekker tekeer gaan buiten, bescherm dan in ieder geval het yange deel van je lichaam; doe een muts op en een sjaal om. Je oma en moeder zeiden dat ook niet voor niets ;-)