Chinese Valentijn?

Het feest dat het meeste lijkt op Valentijnsdag, is het Qixifeest. Dit feest wordt op de zevende dag van de zevende maand van de Chinese maankalender gevierd. Meestal is dat in augustus in de westerse kalender. De oorsprong van het Qixifeest gaat terug naar het liefdesverhaal van de weefster ‘Zhinü’ en de koeherder ‘Niulang’. De twee geliefden werd verboden om elkaar te ontmoeten maar eenmaal per jaar, tijdens de zevende dag van de zevende maand mochten ze elkaar weer ontmoeten. Dit feest wordt gezien als de meest romantische feest of festival in China. Vandaar dat het ook wel de Chinese Valentijnsdag genoemd wordt.

Een ander feest wordt ongeveer rond de 14e februari gevierd en wordt daarom wel met Valentijnsdag vergeleken. Het is het lantaarnfeest en het vindt plaats op de 15e dag van de eerste maand in de Chinese maankalender, aan het eind van het Chinese Nieuwjaarsfeest. Dat is meestal in februari of maart in de westerse kalender. Behalve dat het het eindfeest is van het Chinese Nieuwjaar, was het in vroegere tijden (lang, lang geleden...) alleen in deze periode mogelijk voor ongehuwden om elkaar te ontmoeten zonder chaperonne. Vandaar dat het nu nog steeds een feest is dat vooral samen met je geliefde gevierd wordt.
Op deze dag gaan stelletjes in de avond naar buiten om samen naar de prachtige lantaarns en vuurwerkshows te kijken. Tijdens dit festival is het gebruikelijk om ronde rijstballetjes te eten die gemaakt zijn van kleefrijstemeel gevuld met een zoete vulling zoals suiker, pinda’s, sesamzaad of rode bonen pasta. Ook bij dit feest hoort dus zoetigheid zoals die bij Valentijnsdag ook vaak gegeven wordt.