Warme Griep of Koude Griep?

Zoals ik in een andere blog uitlegde (lees hier), zien de Chinezen de griep als het binnendringen van een ziekmakende factor. Je Energie was kennelijk niet sterk genoeg om deze factor tegen te houden. Er zijn 2 soorten van ziekmakers die binnen kunnen dringen: Je hebt Kou en je hebt Hitte die de boel in de war kan sturen. In het algemeen wordt er bij griep/verkoudheid gesproken over een verstopte neus, niezen, spierpijn, rillerig en je niet lekker voelen. Maar heb je een loopneus of een verstopte neus? Koude rillingen of zweet aanvallen, dik geel snot of dun wit snot? Ik ga uitleggen hoe je kunt herkennen welke soort Griep jij hebt en wat je er aan kunt doen:

Wind-Kou type verkoudheid en griep:
Dit type wordt vooral veroorzaakt door een invloed van Wind met Kou. Deze vorm komt vaker voor in de winter of in koude omgevingen zoals air-conditioning. Je herkent deze vorm aan het feit dat je lichte koorts hebt met vooral veel koude rillingen, je hoofd en lichaam doen zeer en je hebt helder of wit snot, spuug en/of je ogen tranen. Doordat de Kou in je lichaam zit, stroomt de Energie minder goed en trekt je lichaam als het ware samen. Hierdoor heb je het vooral koud en zweet je niet. Doordat de slechte Energie-circulatie ook zorgt dat je energie niet door je huid en spieren stroomt, krijg je vaak ook spierpijn.

Maar wat kan je hier nou aan doen? Het principe is redelijk simpel: Kou verdrijf je met Warmte. Het is dus goed wanneer je voedsel eet dat je lichaam verwarmt. Bovendien gaan we er in de TCG van uit dat je de Kou er weer uit moet zweten. Het is dus goed om je lichaam even flink te laten zweten, zodat je de Kou met voldoende energie er weer uit kunt werken. Hier volgen enkele tips:

  • Gebruik kruiden zoals gember, kaneel, ui, knoflook, groene lente-ui, gefermenteerde sojabonen en koriander. Deze kruiden hebben scherpe en warme/hete eigenschappen die je lichaam helpen om de Kou er weer uit te krijgen.
  • Drink bijvoorbeeld gemberthee (enkele schijfjes verse (!) gember met een beetje honing) en ga daarna lekker onder de wol. Door de warme thee en de gember krijgt je lichaam een flinke boost en samen met de honing voldoende energie om je even lekker te laten zweten. 

Ben je te laat en zit de Kou al 'dieper' in je lichaam, dan zijn er nog voldoende kruidenformules die je kunnen helpen bij het overwinnen van de griep.

Wind-Hitte type verkoudheid en griep:
Dit type wordt vooral veroorzaakt door Hitte. Deze Hitte kan van buiten komen (denk aan hete zomerdagen) maar ook ontstaan uit een Kou (zie hierboven) die je lichaam niet kwijt kon, waardoor deze dieper in je lichaam is gaan zitten en omgezet is in Hitte. Deze vorm kan je herkennen aan het feit dat je hoge koorts hebt, je zweet flink, je hebt hoofdpijn, pijn in je keel, hebt dorst en/of je niest met met dik geel snot of je hoest met dik, taai slijm. Omdat deze Hitte snel dieper in je lichaam kunnen gaan vastzitten, is het zaak om je lichaam af te koelen en tegelijkertijd de Hitte uit te drijven. Erg belangrijk: drink in ieder geval genoeg, want deze vorm van griep droogt je lichaam enorm uit!

  • Gebruik hiervoor kruiden pepermunt, chrysant, Chinese boksdoorn, mungbonen, lotusblaadjes, olijven en/of (Chinese) spinazie. Deze kruiden hebben koude of koele eigenschappen, die je licham helpen bij het verlichten van de hitte symptomen.
  • Drink bijvoorbeeld Chrysant- en Pepermuntthee (enkele gedroogde chrysantbloemen met een paar verse munt takjes en honing). Drink de hete thee twee keer per dag. Het helpt bij het verlichten van symptomen zoals keelpijn, een verstopte neus, hoofdpijn en koorts.

En ook hier geldt: lukt het niet om de griep de baas te worden, ik kan je helpen met kruidenformules die je lichaam helpen om die griep te overwinnen.

Sterkte allemaal!