Vinger aan de Pols!

Ik let namelijk op heel andere dingen dan dat een huisarts doet wanneer deze jouw pols voelt. Ik voel je pols en voel op elke plek nauwkeurig de spanning, de breedte, de diepte en de snelheid van je pols. Ik gebruik hierbij 3 vingers, waarmee ik per vinger de conditie van 2 organen kan voelen. Dat doe ik op elke pols en zo voel ik van 12 organen wat hun conditie is. Bij het voelen van de pols let ik op de volgende dingen:

  • of het bloedvat diep of oppervlakkig te voelen is,
  • of het versneld of langzaam is,
  • of het strak of slap voelt,
  • of het goed gevuld is of juist dun,
  • of het bloedvat overal voelbaar is of op sommige plekken leeg.

Hiermee krijg ik informatie over de kwaliteit van energie in de verschillende organen, maar ook over je algemene conditie; hoe is het met je energie, je bloed en je Yin.
Maar het is ook te voelen of een ziekmakende factor van buiten komt (zoals bij een verkoudheid of griep) of dat deze al in je lichaam zit (bijv een maagzweer of andere ontsteking). Of het een Warme aandoening is of een Koude, of er een tekort is aan energie of een teveel, of er een stagnatie is of juist een tekort, enz, enz.
Je kan je voorstellen dat ik wel even bezig ben wanneer ik alle details zou willen voelen. Bovendien is er enorm veel oefening nodig om de hele diagnose met het voelen van de pols te kunnen doen. Daarom vraag ik je ook altijd allerlei dingen met betrekking tot je klachten en gebruik ik de polsdiagnose als extra informatie om mijn diagnose te kunnen maken.