8 kruiden om je verkoudheid te lijf te gaan

Een van de meest voor de hand liggende kruiden die kunnen helpen bij het verlichten van je verkoudheid, is 
1. Zoethout - Gan Cao
Zoethout is een van de meest gebruikte kruiden ter wereld. In de Traditionele Chinese Geneeskunde komt het in meer formules voor dan enig ander enkel kruid, omdat het de werking van alle andere kruiden in de formule harmoniseert. Zoethout is zeer rustgevend en verzacht de slijmvliezen van de keel en met name de longen en de maag. Tegelijkertijd reinigt het elk ontstoken slijmvlies dat wel wat extra ondersteuning van het immuunsysteem kan gebruiken. Het vermindert de irritatie in de keel en heeft ook een slijmoplossend effect. Zoethout bevat saponinen die het slijm in de luchtwegen losmaken, zodat het lichaam het slijm kan verdrijven. Daarnaast heeft het ook antibacteriële en antivirale effecten, die helpen bij het bestrijden van virale en bacteriële stammen die longinfecties kunnen veroorzaken. Let wel op wanneer je een hoge bloeddruk hebt. In dat geval zou ik Zoethout liever niet gebruiken.
Kauw dus lekker op een stokje zoethout wanneer je keelpijn of keelontsteking hebt en je veel moet hoesten. Het helpt echt!

2. Klein Hoefblad - Kuan Dong Hua
Klein Hoeflad wordt al duizenden jaren door de Indianen gebruikt om de longen te versterken. Het verwijdert overtollig slijm uit de longen en bronchiën, terwijl de slijmvliezen van de longen worden verzacht. Klein Hoefblad helpt bij astma, bronchitis of andere longproblemen. Dit zeer nuttige kruid kan gedroogd worden gekocht voor gebruik als thee of in een alcoholextract, ook wel een tinctuur genoemd.

3. Thijm
Thijm heeft krachtige antiseptische eigenschappen die helpen bij het vastzittend slijm in het borstgebied. Thijm staat ook bekend om zijn anti-acne eigenschappen. Thee gemaakt van thijmbladeren kan zowel bacteriën als virussen doden. Je kunt Thijm dus bij elke soort infectie gebruiken. Thijm is sinds de oudheid als een longremedie gebruikt en wordt nu regelmatig gebruikt om luchtweginfecties en bacteriële longontsteking te voorkomen en te behandelen.

4. Oregano
Misschien wist je al dat Oregano essentiële voedingsstoffen bevat die nodig zijn voor je immuunsysteem, maar wist je dat Oregano ook decongestiva en histaminederivaten heeft die een superpositief effect hebben op je ademhalingssysteem? De olie van Oregano bestrijdt zelfs de gevaarlijke bacterie Staphylococcus Aureus beter dan de meest voorkomende antibioticumbehandeling. Oregano-olie heeft zoveel gezondheidsvoordelen dat een flesje eigenlijk niet mag ontbreken in je medicijnkastje.

5. Lobelia - Bian Bian Lian
Lobelia wordt volgens sommige verhalen beschouwd als een van de meest waardevolle, maar ook krachtige kruiden die er bestaan. Een verrassend feit over Lobelia is dat het vaak aan paarden wordt gegeven, zodat ze dieper kunnen ademen. Het bevat een alkaloïde bekend als lobeline, dat slijm verdunt en de congestie oplost. Daarnaast stimuleert Lobelia de bijnieren om epinefrine vrij te maken; in feite ontspant dit de luchtwegen en zorgt het voor een betere ademhaling. Lobelia wordt dan ook gebruikt in veel verkoudheids- of hoestdrankjes. Het is het makkelijkst om een tinctuur van Lobelia te gebruiken, maar pas op met de dosering! Je kunt makkelijk de maximale dosis van 3ml/dag overschrijden. Je kunt dan last krijgen van misselijkheid, braken, diarree met krampen, angst, beven, overvloedig zweten en/of overmatige aandrang tot plassen. Gebruik dit krachtige kruid dus met beleid...

6. Eucalyptus
Hoewel het afkomstig is uit Australië, is het niet alleen voor Koala-beren. Overal op de wereld wordt de wonderlijk doordringende geur van eucalyptus gebruikt om voor gezonde luchtwegen en om zere kelen te kalmeren. Eucalyptus is een veel voorkomend ingrediënt in hoesttabletten en siropen en de effectiviteit ervan komt door een stof die cineol wordt genoemd. Cineol heeft veel voordelen: het werkt slijmoplossend, helpt hoesten te verlichten en helpt bij  geïrriteerde neus- en voorhoofdsholtes. Doordat Eucalyptus antioxidanten bevat, ondersteunt het ook nog het immuunsysteem tijdens een verkoudheid of een andere ziekte. 

7. Salie
Dit is een andere plant die vaak werd gebruikt door de Indianen. De bladeren hebben een zeer sterke geur die goed helpt bij longproblemen. Salie thee wordt vaak gebruikt voor keelpijn of hoest. De rijke aromatische eigenschappen uit de etherische oliën van Salie, komen het best tot hun recht door de dampen van een sterke Salie thee in te ademen. Deze helpen erg goed bij longaandoeningen en onstekingen van de (neus)holtes.

8. Pepermunt - Bo He
Als laatste wil ik het bij iedereen bekende Pepermunt noemen. Pepermunt en zijn olie bevatten een verzachtend middel dat de spieren rond het ademhalingsgebied ontspant en daardoor de ademhaling verbetert. Het belangrijkste actieve ingrediënt in pepermuntolie en gedroogde pepermunt is menthol. Dit werkt als een antihistaminicum en lost bovendien vastzittend slijm op. Veel mensen gebruiken therapeutische borstbalsems en andere inhalatiemiddelen die menthol bevatten tegen hoest en vastzittend slijm. Bovendien is Pepermunt een antioxidant en bestrijdt het schadelijke organismen. En het is nog lekker ook!

Tot zover de bespreking van 8 redelijk tot zeer bekende kruiden. Probeer het eens uit en kijk of het je helpt bij het overwinnen van je verkoudheid. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!