Hallo Hara!

Het begrip Hara komt uit Japan en kan vertaald worden met `buik` of zelfs met het woord `lef`. Het kan duiden op de fysieke buik of onderbuik, maar ook op een zeer speciale bron van kracht en flexibiliteit. In Japan wordt er zelfs gesproken over een persoon met een machtige Hara, wanneer ze bedoelen dat iemand moedig is.
Maar waar zit die 'Hara ' dan?
Het hele gebied tussen je navel en je schaambeen, wordt Hara genoemd. Maar het echte daadwerkelijke centrum zit ongeveer ter hoogte van 2 vingerbreedtes onder je navel en dan naar het midden van je lichaam, naar binnen dus.

Dit punt wordt dus gezien als het centrum van het lichaam. Volgens de zen-shiatsu is de Hara de bron van alle Qi (energie), het centrum waar alles begint en eindigt. Het Hara-gebied kan daarom ook gebruikt worden bij het stellen van de diagnose. Dit komt doordat alle organen in de buik terug te vinden zijn en je dus de conditie van de organen en de bijbehorende meridianen kunt voelen. Je kunt dit vergelijken met de voet, waarin ook alle organen vertegenwoordigd zijn.

Als shiatsutherapeut is het belangrijk om zelf een sterke Hara te ontwikkelen. Dit helpt namelijk om je neutraal en objectief op te stellen. Je Hara zit letterlijk in het midden van je lichaam. Het mooie van een centrum, is dat dat niet links is of rechts, niet goed of slecht, niet yin of yang. Het is neutraal. En nog mooier: Het is jouw eigen centrum, jouw kern en centrale punt en staat dus symbool voor jou als persoon. Jouw 'ware ik' om het op een wat zweverige manier te zeggen. En zolang je vanuit je Hara werkt, breng je jouw eigen (neutrale) intentie mee en sta je altijd open voor wat de ander jou zegt of laat voelen. En dat is voelen op het hoogste niveau!

Wanneer je dit in je achterhoofd houdt, kun je je voorstellen dat jijzelf ook goed gebruik kunt maken van je Hara! Elke keer wanneer je je uit balans voelt, kun je teruggaan naar jouw centrum, naar je kern en jouw persoon. Hierdoor zul je je rustiger voelen omdat het midden altijd neutraal is.
Als je je bijvoorbeeld erg nerveus voelt, probeer je dan eens te concentrren op dat punt dat vlak onder je navel zit en dan naar het midden van je lichaam. Leg je hand ook maar op je buik zodat je het wat beter kunt voorstellen. Je zult merken dat je zenuwen minder worden en je je rustiger voelt. Je nervositeit zal niet weg zijn, maar je kunt er (vanuit je centrum) beter mee omgaan, je wordt er niet in meegesleept.

En eigenlijk kan je dit bij elke sterke emotie doen. Het vergt misschien wat oefening, maar probeer het maar eens. Je zult zien dat je je een stuk beter in balans kunt voelen!