Warm Ontbijt 2

Recept 1: De Zoete muffin
Lekker voor jou wanneer je liever een zoet ontbijt gebaseerd op koolhydraten wilt eten:

Ingrediënten:

  • 50 gram gesmolten kokosolie; laat heel even afkoelen zodat het ei niet gaat stollen wanneer het in aanraking komt met de gesmolten kokosolie.
  • 2 eieren
  • 120 milliliter plantaardige melk (amandel, kokos, rijst, havermelk, etc)
  • 250 gram meel (amandel, spelt, boekweit, haver, etc)
  • 50 gram havermout
  • 2 eetlepels honing of ander natuurlijk zoet (dadels kan ook)
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 appel, in kleine blokjes
  • Een snuf zout
  • 1 theelepel kaneel


Werkwijze:

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden. Gebruik een muffinvorm voor 12 muffins, met papieren vormpjes.
  2. Doe alle droge ingrediënten bij elkaar in een kom. Doe hetzelfde met de eieren, melk en gesmolten kokosolie in een andere kom. Allebei goed mengen en daarna de droge door de natte ingrediënten mengen. Wanneer alle ingrediënten één geheel vormen, voeg je de appelblokjes toe en roer je deze door het mengel.
  3. Schep het beslag in de muffinvormpjes en doe in de oven voor 25-30 minuten. Met een ijsschep of 2 lepels is het heel makkelijk om het wat plakkerige beslag in de vormpjes te scheppen.
  4. Laat even afkoelen en de ontbijtmuffins zijn klaar om gegeten te worden. Kun je niet meer wachten? Dan eet je er direct één. Of twee.


Recept 2: De hartige muffin
Lekker voor jou wanneer je liever een hartig ontbijtje eet dat gebaseerd is op eiwitten:

Ingrediënten:

  • Olijfolie (bakvorm invetten)
  • 1 el olijfolie
  • 1/2 ui, klein gesneden
  • 1/2 paprika, klein gesneden
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 kleine tomaat, gesneden (of gedroogde tomaat)
  • 1 bakje kipreepjes, baconstukjes of spekreepjes
  • 5 eieren, geklutst
  • 80 ml plantaardige melk (amandel, kokos, rijst, havermelk, etc)
  • 40 gr meel (amandel, spelt, boekweit, haver, etc)
  • zout
  • peper
  • kaas (geit, schaap, parmezaanse, geraspt)

Werkwijze:

  1. Warm de oven voor op 180 C, gebruik een muffinbakvorm en vet deze in met de olijfolie
  2. Verwarm de rest van de olijfolie in een ruime (hapjes)pan
  3. Fruit de ui met wat zout, voeg dan de paprika, knoflook en de tomaat toe. Bak dit totdat het zacht is en wat kleur heeft gekregen.
  4. Klop ondertussen de eieren met de melk, het meel en wat peper en zout tot het een glad geheel is.
  5. Voeg dan de kaas en het gebakken mengsel toe aan het ei-mengsel en meng goed.
  6. Schenk het mengsel in de muffinbakvorm en bak de muffins in 25-30 min gaar.

Beide muffins zijn 2 à 3 dagen houdbaar in de koelkast. Vries ze liever niet in omdat je dan teveel Kou toevoegt waardoor je Milt toch weer verzwakt wordt.
Je kunt ze koud eten, maar liever op kamertemperatuur of eventjes opgewarmd in de oven of koekenpan. Opwarmen in de magnetron is af te raden omdat je hiermee de structuur van je muffin 'verminkt' en de Milt moeite heeft om het nog als eetbaar te herkennen.
Probeer minimaal 5 dagen in de week een warm ontbijt te eten om een positief resultaat te krijgen. Je zult zien dat je ontlasting verandert, je minder honger of trek in zoet hebt en je meer energie hebt.
Succes!