1 tabletje en alles is opgelost!

Ken jij die reclame(s) waarin iemand pijn heeft en dan door 1 pilletje er de hele dag weer tegenaan kan? Want het is toch wel erg vervelend wanneer je je fijne drukke leven moet onderbreken omdat je ineens ergens pijn hebt... Ok, ik probeer me in te houden en zal wat minder sarcastisch doen.
Als we de reclame moeten geloven, lost dat ene tabletje alles in 1 keer op. Maar wat gebeurt er eigenlijk wanneer je een pijnstiller inneemt. Uiteraard voel je de pijn niet meer. Maar is de oorzaak van de pijn dan ook weg? Is alles zomaar magisch weggetoverd? Waarom zou je de pijnstiller dan innemen? Of waarom niet? Ik ga je mijn visie vertellen. Lees verder:

Corona nasleep

Ondanks alle maatregelen zijn er helaas veel mensen die toch Corona krijgen. En hoewel de ene persoon er weinig van merkt en de ander in het ziekenhuis moet worden opgenomen, blijkt er toch een duidelijke overeenkomst te zijn: veel ex-Corona patiënten blijven lang last houden van klachten zoals hoesten, benauwdheid, verlies van reuk/smaak, vermoeidheid, hoofdpijn of hartkloppingen.
De huisarts kan er weinig mee of schrijft rust en soms medicijnen (puffers) voor. Maar veel lijkt het niet te helpen. Langzamerhand ontstaan er speciale Corona-teams bij Fysiotherapeuten en in ziekenhuizen op de longafdeling. Er wordt dus erkend dat Corona een lange nasleep heeft en dat ex-Corona patiënten hulp nodig kunnen hebben. Het jammere is dat er tot nu toe alleen gekeken wordt naar reguliere zorg. Want ik weet zeker dat er in de complementaire zorg, en dan met name de Traditionele Chinese Geneeskunde, heel veel winst te halen valt!
Hoe? Dat lees je hier.

Excuses

Er moet me iets van het hart: Ik wil mijn excuses aanbieden aan jullie, maar ook aan mezelf. Ik zal het proberen uit te leggen...

Ik realiseerde me van de week ineens dat het jaar al bijna voorbij is. We zijn al aan de tweede week van december bezig en met 3 weken is het jaar zelfs al voorbij.
En wanneer ik terugkijk naar het afgelopen jaar, zie ik dat ik dit jaar eigenlijk over me heen heb laten komen en me mee heb laten slepen en overdonderen door alles wat er is gebeurd. Ik heb me teruggetrokken en ben in de spaarstand gaan staan. Ik was volop in het Yin: passief, teruggetrokken, rustig, kalm en stil.
En in deze 'stand' ontbrak de inspiratie volledig... een writersblock van hier tot Tokio. En tussen hier en Tokio was er overal Corona. En Corona dwong en dwingt ons nog steeds, om alles anders te doen. Om ons aan te passen en mee te bewegen met nieuwe inzichten en ontwikkelingen. En dat is nou net niet mijn sterkste punt. Ik heb graag alles onder controle. En dat is me niet zo goed gelukt dit jaar. En dus was ik een btje van de leg, zat ik vast en zat ook mijn creativiteit op slot. Vandaar de lange stilte van mijn kant.

En natuurlijk functioneerde ik op zich best goed. Het is niet dat ik de hele dag in bed ben blijven liggen en helemaal niets gedaan heb. Maar ik liep nou ook weer niet over van enthousiasme en inspiratie. Ik voelde me nou niet echt een goed voorbeeld voor alles waar ik in geloof. En daarom ben ik mezelf en jullie een excuus schuldig.

Inmiddels ben ik uit mijn winterslaap gekomen. Niet zo'n goeie timing want de natuur om ons heen is zich juist aan het voorbereiden op zo'n winterslaap. Maar zo voelt het voor mij. Ik ben wakkerder, meer op de buitenwereld gericht, ik ben actiever, voel meer energie en heb er weer zin in! Alsof ik de Yinne periode aan het compenseren ben met een Yange periode.
En zo hoort het ook: Het leven is een afwisseling tussen Yin en Yang. Wanneer het Yin op zijn hoogtepunt is, begint het Yang weer te groeien en andersom. Het is zo mooi terug te zien in het Yin/Yang symbool. De dualiteit van het leven dat altijd bestaat uit beide polariteiten. En deze bestaan naast elkaar, het een kan niet zonder het ander. Je kunt niet warmte voelen (Yang) zonder te weten wat kou (Yin) is, er is geen licht (Yang) zonder donker (Yin) en geen hoogte (Yang) zonder diepte (Yin).
Zo ervaar ik nu na een lange Yinne periode dat het Yang nu de ruimte vraagt. En dat voelt eigenlijk best lekker. Ik had die lange rustige periode kennelijk nodig. Alleen heb ik jullie hiermee een btje in de steek gelaten. En daarvoor wil ik mijn excuses aanbieden. Maar nu ik op een golf van Yange energie zit, zal ik vaker van me laten horen. Ik heb er weer zin in om leuke weetjes met jullie te delen en gewone zaken eens van de andere kant, de Chinese kant te bekijken. Ik neem jullie wat meer mee in wat ik zoal beleef, wat ik tegenkom in mijn opleidingen en cursussen en vooral in de inzichten die ik zo af en toe heb.

Ik wens jullie een fijne dag en tot snel!

Thuisapotheek voor goede weerstand

Inmiddels is het zelfs al ver in de Herfst en dat is bij uitstek hèt seizoen om los te laten en op te ruimen, net zoals de natuur dat doet. Dus daar ben ik nu druk mee. Weg met al die zorgen, weg met de zwaarte, de angst en het piekeren. Het is tijd voor een grote schoonmaak zodat er weer ruimte is voor nieuwe dingen. Loslaten die hap en opgeruimd de winter in. Vind de beweging in de huidige situatie en maak er het beste van. Dat is mijn voornemen.
Èn goed voor jezelf zorgen, dat hoort er ook bij. Juist in deze tijd. Want als je je sterk voelt, ben je minder vatbaar voor alles wat er rondwaait in de Herfst. En dat kan best op een simpele manier. Lees maar eens verder:

Oefeningen voor een betere weerstand

Nu ik een stuk minder beweeg doordat ik niet kan behandelen, ben ik naar andere manieren van bewegen gaan zoeken. Inmiddels ben ik iedere ochtend een half uurtje met yoga* bezig. Daarbij kwam ik een aantal poses tegen die de long-meridianen lekker oprekten en stimuleerden. En omdat de Long-energie een belangrijke rol speelt bij het op peil houden van de weerstand, wil ik de oefeningen graag met jullie delen.

Corona in China: Een bijzondere samenwerking!

Zoals we allemaal weten, brak het Corona virus voor het eerst uit in China. Een enorm land met veel inwoners die juist in de industriële gebieden erg dicht op elkaar wonen, leven en werken. Doordat het virus nieuw is, heeft niemand er anti-stoffen tegen en verspreid het virus zich razendsnel. Zo ook in het dichtbevolkte gebied rondom Wu Han in China.
De Chinese autoriteiten hebben grootschalig uitgepakt met quarantaines, speciaal uit de grond gestampte ziekenhuizen en volop medische zorg. Mede omdat er nog geen enting is én de Traditionele Chinese Geneeskunde in de historie van de Chinezen zit (er zijn zelfs ziekenhuizen waar alleen met TCG behandeld wordt!), is het grootste deel van de besmette personen behandeld met een combinatie van allerlei vormen van TCG.
En nu, 3 maanden later, is het ergste voorbij en lijkt het virus onder controle te zijn.
Omdat ik een groot voorstander ben van een nauwere samenwerking tussen de alternatieve en reguliere geneeswijzen, heb ik een korte samenvatting van hoe het virus in China te pakken is genomen.
Lees meer:

Tips om goed voor jezelf te zorgen

Gistermiddag zijn we allemaal opgeroepen om voor elkaar te zorgen door ons contact tot een minimum te beperken. Uitzonderlijk maar erg nodig in de huidige situatie om te voorkomen dat we elkaar onbedoeld besmetten.

Ik zou deze maatregel nog extra willen aanvullen. Niet met nog strengere varianten, maar met simpelweg zorgen dat ik minder vatbaar ben voor welke ziektekiem dan ook. En dat doe ik al sinds ik met Shiatsu bezig ben. Want dat is ook een manier om te zorgen dat je lichaam beter in balans is en dus meer kan hebben.

Maar er zijn nog veel meer manieren om te zorgen dat je tegen 'een stootje' kan. Nieuwsgierig?

Lees verder

Haru en Corona

Je kunt geen nieuwsbericht horen, geen website openen of de TV aan zetten zonder dat het Corona-virus en alles wat daarmee te maken heeft, besproken wordt.
Het coronavirus wordt overgedragen van mens op mens en kan een verkoudheid, een acuut ademhalingssyndroom en/of 'griep' veroorzaken.
Volgens deskundigen zijn strikte reinigingsprocedures, waaronder frequent en grondig handen wassen en het ontsmetten van werkoppervlakken, nodig om de verspreiding van het coronavirus te helpen voorkomen.

Omdat niet alles even duidelijk is en elke instantie zijn eigen koers lijkt te varen, wil ik via deze weg laten weten hoe ik op dit moment te werk ga:

Herfstrecept

Nu we al wat verder in de herfst zitten, begint het ook al kouder te worden. En dit is het moment waarop je gaat voelen of je klaar voor de winter bent, of dat er nog wel iets mag gebeuren. Voel je je lekker in je energie en ben je graag buiten in de kou? Dan zit het wel goed. Maar snotter je wat af en zit je liever binnen, dan heb je nog wat extra energie nodig om je klaar te stomen voor de winter.
Met het volgende recept voedt je je energie en verwarm je je lichaam zodat je afweer een boost geeft. Nieuwsgierig wat er in dit gerecht zit? Lees verder:

We doen het zelf!

De meeste van jullie komen naar mij toe met stress-gerelateerde klachten, dat geldt voor zo'n 75%. In 3 van de 4 gevallen is de oorzaak van de klachten te herleiden naar het te druk zijn en te weinig rustmomenten hebben. Maar naast dat we gewoonweg teveel doen op een dag, maken we het onszelf ook nog eens onnodig moeilijk. Hoe we dat doen?
Met onze eigen gedachten: Hoe vaak denk je niet "O, daar heb ik écht geen zin in", "Dat gaat me zo veel tijd kosten" of "Hier staat m'n hoofd echt niet naar". Herkenbaar? Voor mij wel...
Hoe vaker je naar dit stemmetje luistert, hoe meer je gaat opzien tegen alles wat je nog moet doen. Waardoor je er wéér niet aan begint. En extra stress hebt omdat je het nog moet doen. Voor je het weet, veroorzaak je zelf dus onnodig nóg meer stress dan je al had. Wil je weten hoe je dit kunt veranderen? Lees verder:

Beter worden? Hoezo?

Tijdens een consult bij een therapeut of arts ligt de nadruk van dat bezoek bijna altijd op "Beter worden". Jij hebt een klacht en wil daar van afgeholpen worden: Je wil 'Beter worden'. Het stellen van een diagnose is dan ook erg belangrijk. Er moet eerst een stickertje geplakt worden voordat je de klacht kunt behandelen. We willen eerst weten wat er fout is, zodat het weer goed gemaakt kan worden.
Ook in de Chinese geneeskunde worden er diagnoses gesteld. We spreken over een Yin-tekort, de Milt-energie is zwak of de Maag-energie rebelleert, teveel Hitte, te weinig lichaamsvloeistoffen, enz. We zijn gewend om zo'n diagnose te zien als iets dat niet goed is en hersteld moet worden. Maar eigenlijk zit dit toch iets anders in elkaar: Waarom zou ik je beter maken? Ben je dan niet goed zoals je bent?
Lees verder om er achter te komen hoe de Chinese geneeskunde tegen het 'Beter maken' aankijkt.

Herfst actie

Speciaal voor diegenen die te veel stress ervaren en te weinig rust nemen/krijgen, start ik dit najaar met een "Herfstactie".
Ik wil namelijk zoveel mogelijk mensen de kans geven om een broodnodig rustmoment te krijgen. Helaas speelt geld nog steeds een rol in het beslissen of je dit wel of niet kunt/wilt doen. Ik ga echter zorgen dat nieuwe cliënten bijna gratis kunnen genieten van een ontspanningsmassage. Dit doen we met behulp van de verzekering! Deze geeft namelijk een gemiddelde vergoeding van €45,- per behandeling/dag.
Wanneer jij als vaste client iemand in je omgeving naar mij doorstuurt voor een ontspanningsmassage, geef ik die persoon én jou, eenmalig €10,- korting op een massage. Dat betekent dat de massage nu €45,- kost. Dit wordt nu volledig vergoed door de verzekering (MITS je aanvullend verzekerd bent!), waardoor je dus gratis een broodnodig rustmoment kunt ervaren!
Doen jullie mee?

(klik hier voor de voorwaarden)

Een helder hoofd

Nu we weer allemaal aan het werk gaan, gaan we waarschijnlijk ook weer meer achter de computer zitten of vergaderen we ons de dag door. De meeste kantoormedewerkers zitten gemiddeld 6 uur per dag achter de computer. Logisch dat we ons vaker in de ogen zitten te wrijven of dat we vaker naar de koffie automaat lopen voor het zoveelste opkikkertje. Want duf wordt je er wel van....
Geen nood, ik heb een aantal acu-punten die gaan helpen om je hoofd weer licht en helder te krijgen. En nee, je hoeft niet in een wokkel te draaien om bij de punten te komen, dus je kunt ze gewoon achter je bureau even opzoeken. Nieuwsgierig? Lees meer:

Weer in de pas...

Het is officieel gedaan met de vakantie. De zomer is bijna voorbij, de dagen worden korter, het is dus eerder donker en de temperaturen zakken weer onder de 20 graden. Voor veel mensen betekent dit dat de vrijheid van de vakantie weer voorbij is. Er 'moet' weer vanalles en we gaan terug in de pas. En de één heeft hier minder moeite mee dan de ander. De meesten van ons zullen moeite hebben met het weer vroeg opstaan. Maar een groot deel van ons is juist blij dat de struktuur weer terugkeert. Zij zijn blij dat je weer weet waar je aan toe bent, zij kunnen weer strakker plannen omdat ze weten waar iedereen is op welk moment. Zij hebben juist houvast aan de struktuur. Hierdoor is er minder verleiding om dingen te laten liggen of er nog even mee te wachten omdat je toch tijd genoeg hebt, zoals in de vakantieperiode. Maar hoe fijn deze struktuur kan zijn, toch zit er een addertje onder het gras.


Hoe krijg je je hoofd stil?

Nu de vakantie over is en we met z'n allen weer aan het werk gaan, neemt het aantal gedachten per seconde ook weer toe. Voor je het weet krijg je je hoofd niet meer stil. En dan verandert het denken (wat op zich heel normaal is om te doen) in piekeren. En piekeren zet je hoofd vol met – vaak negatieve – gedachten die zich maar blijven herhalen. Hierdoor blijft er geen ruimte over voor andere dingen zoals creativiteit, goede ideeën, oplossingen voor je werk, productiviteit en voor fijne momenten. Het zou dus fijn zijn om wat minder te piekeren.
Ben jij een piekeraar? Lees dan verder want ik ga je een paar tips geven waarmee je het piekeren een flink stuk kunt verminderen!

Oei, het groeit!

Sinds deze zomer kom ik om in de snijbonen, aardbeien, snijbiet, raapsteeltjes, pruimen, courgettes, bramen, sla en sperzieboontjes. Mijn vriendin is namelijk een fanatieke moestuinier en dus werden er in het vroege voorjaar al allerlei zaadjes geplant en werd een deel van de achtertuin omgeschept én een stukje grond bij een vriendin in gebruik genomen. Langzaam maar zeker kwam er vanalles boven de grond uitpiepen en kreeg de moestuin kleur. En nu de temperatuur omhoog is geschoten, groeit de geplante groenten ons letterlijk om de oren. Elke dag is het weer feest om te kijken wat er rijp genoeg is om te plukken zodat we er direkt van kunnen genieten. Ok, ons dieet is op dit moment een btje eenzijdig en afhankelijk van wat er die dag geoogst is. Maar gelukkig is er rekening gehouden met onze smaak toen er geplant is, dus eigenlijk eten we elke dag onze lievelingsgroente. En ik moet eerlijk zeggen dat het elke dag ook weer feest is om je groenten zo vers te kunnen eten.
Daarnaast is het ook nog mooi is dat we niet alleen heel vers eten, maar ook nog eens eten wat er op dit moment goed voor ons is. Want in elk seizoen groeien er gewassen die ook in dat seizoen het beste passen en dus datgene geven wat je nodig hebt in dat seizoen. Alle groenten en fruit dat we nu oogsten, zijn dan ook neutraal of verkoelend. En passen dus prima in gerechten die je in dit warme weer eet.
Zo is de boerenkool ook al boven de grond, maar nog lang niet groot genoeg om te kunnen oogsten. En ook de pompoenplanten doen hun uiterste best, maar geven nog geen pompoenen. Dat verwachten we pas in de loop van september en oktober. Dan wordt het weer ook kouder en heeft je lichaam meer behoefte aan voeding die meer verwarmt. En dan komen de pompoenen, prei en boerenkool weer goed van pas!
Zo zie je maar dat Moeder natuur ons geeft wat we nodig hebben. Je moet haar alleen wel de kans geven...

Ik wens jullie een hele fijne vakantie en geniet van de tijd die je hebt!

Een Chinese kijk op de eiken-processierups

Het was de afgelopen weken het gesprek van de dag: Rode, jeukende bultjes of uitslag met gekmakende jeuk die je snachts uit je slaap houdt. Oppassen met het buiten hangen van de was en niet in korte broek en korte mouwen naar buiten gaan. Juist... de eikenprocessierups!
Het ergste is inmiddels wel voorbij, maar ik heb veel mensen gesproken die allemaal in meer of mindere mate last hebben gehad van de eikenprocessierups en zijn haartjes. Ook ik woon in een buurt waar behoorlijk veel eiken staan en dat heb ik geweten. Gelukkig had ik al snel een manier gevonden om van de jeuk af te komen. Een Chinese kruidenformule, al meer dan 1000 jaar oud, die gebruikt wordt tegen 'Wind-Hitte' heeft me binnen 2 dagen van de jeuk en de huiduitslag afgeholpen. Nieuwsgierig hoe dat dat kan? Lees verder voor de uitleg:

Shiatsu een wondermiddel?

Veel van jullie hebben al kennis mogen maken met mijn Shiatsu en wat het voor je kan doen. Toch kan ik me voorstellen dat wanneer je Shiatsu nog niet kent, je nieuwsgierig bent hoe het werkt en met welke klachten je terecht kunt bij een Shiatsu-therapeut. Want de een vertelt over fysieke klachten die verholpen zijn, terwijl de ander het over een algemeen fijn gevoel heeft door de Shiatsu. Het lijkt wel een Wondermiddel!
Ik vertel je meer over wat Shiatsu wel kan en hoe dat nou werkt. Lees meer

Zomer Hitte, wat doe je er aan?

Terwijl de meesten van ons lekker genieten van de warmte, is dit aanhoudend warme weer voor sommige van ons net iets te veel. In het ergste geval heb je last van mysterieuze koorts, misselijkheid, diarree, zweten, duizeligheid en een zwaar gevoel van het hoofd (of het hele lichaam). Sommige mensen hebben zelfs luchtwegklachten die lijken op verkoudheid of griep! Maar het stomme is dat in veel gevallen er eigenlijk geen duidelijke aanleiding is voor de klachten!

Vanuit de Traditionele Chinese geneeskunde (TCG) gezien worden deze symptomen veroorzaakt door een aanval van 'zomerhitte'... Nou hoor ik je al denken "Kan deze warmte me dan ziek maken?" en het antwoord is "Ja!". Hoe dat zit en wat je er aan kunt doen, dat vertel ik hier.

Kanpobliss-app

Ik heb het tot nu toe in mijn nieuwsbrief nooit over apps of dergelijke dingen gehad. Ik ben er van overtuigd dat je juist goed voor jezelf kunt zorgen wanneer je je lijf bewust kunt voelen. En vooral kunt voelen wanneer iets niet goed meer is voor je en wanneer wel. Maar nu kwam ik een app tegen die ik heel grappig vind. Puur omdat het de, toch best wel ingewikkelde, materie van de TCG combineert met het goed voor jezelf zorgen.
Nieuwsgierig welke app dat is? Lees meer:

Lifestyle diseases

Lijf-watte? Lifestyle diseases of te wel: ziekten die voortkomen uit onze levensstijl.
Om dit thema draaide het Dutch TCM Congres dat op 24 en 25 mei door de Zhong, de grootste beroepsvereniging op het gebied van TCG, georganiseerd werd. Tijdens deze twee dagen hebben ca. 250 TCG-therapeuten veel informatie kunnen uitwisselen en kunnen praten over hoe wij (de Traditioneel Chinees geschoolde therapeuten) hier een rol in kunnen spelen. Tijdens het congres zijn er niet alleen nieuwe maar ook bekende kanten besproken. Want op veel vlakken merken wij als TCG therapeut dat we al goed bezig zijn, zeker met betrekking op die lifestyle diseases! Nieuwsgierig hoe? Lees verder:

Doe het zelf!

Nu we het toch over "Lifestyle diseases" hebben, wil ik daar even op doorgaan. Want wanneer we ziek worden van de manier waarop we leven, lijkt het mij logisch om er iets aan te doen. En het fijne is dat je zelfs met kleine aanpassingen in jouw manier van leven, er al een groot verschil kan zijn! Mooi toch?
Alleen hoe pak je dit aan? Heel simpel: door goed voor jezelf te zorgen. Ik ga je een aantal tips geven waarmee je goed voor jezelf kunt zorgen: Lees verder

Groen!

Degene die al eens in mijn praktijk geweest is of op mijn website heeft gekeken, weet het al: Ik ben gek op Groen! En het mooie is dat je nu maar even naar buiten hoeft te kijken en je ziet er ineens weer een heleboel van. Het is Lente en de natuur laat zich van zijn krachtigste kant zien. Alles groeit en de kleur groen is in een heleboel variaties te vinden. Wat de kleur groen mij brengt, dat lees je hier:

Van sporten krijg je geen Energie!

Ha, dat is een onverwachte stelling, hè! Want dat wordt er toch te pas en te onpas geroepen: Van sporten krijg je energie!
Tja, ik vind het vervelend om te zeggen, maar het is echt niet waar... Sporten kost namelijk energie. Dat is toch logisch? En toch voel je je meestal veel lekkerder wanneer je gesport hebt. Hoe dat komt en waarom je echt geen energie krijgt van sporten, dat ga ik je uitleggen!

Wordt eens Boos!

In onze maatschappij is het niet echt normaal als je je boosheid uit. Men denkt al snel dat je overspannen bent of anders vinden ze je wel een chagerijn. Vooral vrouwen zijn geconditioneerd om niet boos te zijn. Vanaf dat we klein zijn worden we aangemoedigd om aardig, mooi en rustig te zijn en vriendelijk te glimlachen. Daarom stoppen we boosheid en irritatie vaak weg in plaats van het op een gezonde manier los te laten. En dat is letterlijk niet gezond!
Benieuwd hoe je je boosheid kunt toelaten, zonder dat dit slachtoffers oplevert? Lees verder:

Energiedrankjes: een foute verleiding

Ruim 1/3 van de jongeren tussen 12 en 16 jaar gebruikt regelmatig energiedrankjes. Voornamelijk omdat ze het lekker vinden en soms ook vanwege de 'boost' die je er van krijgt. Ook menig volwassene laat zich regelmatig verleiden door de belofte van een snelle kick. Maar wat doet die combinatie van suiker, cafeïne en nog wat andere vage ingrediënten precies? En waarom is het beter om ze gewoon niet te drinken? Ik leg uit wat er, vanuit de TCG gezien, in je lijf gebeurt wanneer je zo'n drankje drinkt:

Met bier meer plezier?

Het Carnavalsfeest is weer begonnen en zoals altijd hoort een pilske daar ook zeker bij!
"Zonder bier geen plezier" is de leus, maar waarom is dat eigenlijk zo? In de TCG is alcohol zeker niet verboden, er wordt zelfs gebruik gemaakt van alcohol bij het bereiden of innemen van kruiden. Maar dat gaat met hoeveelheden die veel minder zijn dan de gemiddelde inname tijdens Carnaval.
Maar wat doet alcohol eigenlijk met je lijf? In dit stuk lees je meer over hoe de TCG de kater kan verklaren...

10 regels voor in de slaapkamer

Een van de meest eenvoudige manieren om goed voor jezelf te zorgen, is te zorgen dat je voldoende goede slaap krijgt. En buiten het op tijd naar bed gaan en voor een goed matras te zorgen, zijn er nog veel meer manieren om hiervoor te zorgen. Eén daarvan is om je slaapkamer in te richten volgens de theorie van Feng Shui. Doe je dit goed, dan kun je nog veel toevoegen aan de kwaliteit van slapen! Weten wat de do's en don'ts zijn volgens de Feng Shui in je slaapkamer? Hier volgen 10 regels...

5 Tips om het Winterweer te weerstaan

BRRRR! Met dit kille, koude en natte winterweer zou je het liefst de hele dag binnen willen blijven... En laat dat nou eigenlijk heel logisch zijn: De winter is namelijk de meest yinne tijd van het jaar. En dan hoor je juist rustig aan te doen. Dat zie je in de natuur ook gebeuren. Maar wij rennen eigenlijk net zo hard door als in de rest van het jaar. Ik ga een aantal simpele tips met jullie delen waarmee je de winter makkelijker door zal komen:

Wat brengt 2019 jou?

Chinese astrologie heeft net zoals de Traditionele Chinese Geneeskunde relaties met de 5 elementen en Yin en Yang.
En omdat we deze week met een nieuw jaar beginnen, heb ik voor alle (Chinese) sterrenbeelden de horoscoop voor 2019 bij elkaar gezocht. Kijk aan de hand van de geboortejaren welk sterrenbeeld je hebt en lees wat de aandachtspunten zijn voor het komende jaar. Veel plezier!

De Beste Goede voornemens

Nieuw jaar, nieuwe kansen! En voor heel veel mensen betekent een nieuw jaar ook een nieuwe kans om het eens anders te gaan doen! Velen starten een nieuw jaar vol goede moed en focussen zich vol overgave op die dingen die ze anders willen doen. Maar na een paar weken sluipen de oude gewoontes er weer in en zakken de goede voornemens weer naar de achtergrond. Ok, voor sommige, zeer sterk in hun schoenen staande personen gaat dit niet op en lukt het wél om de oude gewoontes te vervangen door de nieuwe.

Maar hoe komt het nou dat het niet altijd lukt? Komt het doordat we te hoge verwachtingen hebben? Of kiezen we gewoonweg de verkeerde goede voornemens? Lees verder om te ontdekken wat de beste goede voornemens zijn!

Wat gaat 2019 ons brengen?

Een einde van een jaar en een begin van een nieuw jaar geeft mij altijd een bijzonder gevoel. Het is het afsluiten van een periode en het begin van een nieuwe periode. We hebben de kans om alles wat we niet meer nodig hebben los te laten en ons te focussen op een nieuwe start.
Ondertussen ben ik ook erg nieuwsgierig naar wat ons allemaal te wachten staat in het nieuwe jaar. Dit zullen we we moeten afwachten, maar toch kan de astrologie een tipje van de sluier oplichten en ons laten zien wat er in grote lijnen gaat gebeuren. Nieuwsgierig wat 2019 voor ons allemaal in petto heeft? Lees verder...

Rust in huis

Met alle feestdagen die we in december hebben, lopen we onszelf al gauw voorbij. Alle aandacht gaat uit naar de voorbereidingen, het regelen en het zorgan dat alles op rolletjes loopt. En daarna rollen we het nieuwe jaar in en rennen we gelijk weer door naar het werk waar we de draad weer oppikken en nog steeds niet aan onszelf toekomen... Herkenbaar?
Naast de TCG gebruikten de Oude Chinezen ook nog een andere manier om in balans te komen en daardoor rust te vinden: Feng Shui. Deze leer heeft tot doel om onze leef- of werkomgeving zo aan te passen dat een harmonieuze stroming van Qi gestimuleerd wordt.
Ik ga je 5 tips geven waarmee je de rust weer kunt terugvinden in je eigen huis, je eigen plek...

Warm Ontbijt 2

In Oktober heb ik het voor het eerst gehad over het nut van een warm ontbijt (kijk hier). We zijn nu 2 maanden verder en het belang van een warm ontbijt is inmiddels al groter nu het (iets) kouder wordt. En dit belang speelt zeker een rol voor diegene die het al snel koud heeft en niet bij de kachel weg te slaan is.
Maar in de afgelopen 2 maanden heb ik zelf ondervonden dat er weinig eenvoudige en snelle recepten zijn voor warme ontbijtjes. En dat maakt dat ik maar weinig mensen ook enthousiast heb kunnen maken voor zo'n turbo-ontbijtje.
Vandaar dat ik zelf maar eens aan de slag ben gegaan en 2 recepten heb uitgekozen waar iedereen toch wel mee uit de voeten zou kunnen. Zelfs jij!
Nieuwsgierig? Lees verder:

Laat het loslaten los...

Wanneer we het over ontspannen en ontstressen hebben, hebben we het vaak over loslaten. Loslaten wordt gezien als een proces waar je hard voor moet werken, als iets dat moeilijk is en veel energie kost. En dat is nou net het probleem. Wanneer je op de juiste manier Loslaat zou het juist energie moeten opleveren. Anders geeft het juist weer extra stress. Hoe je makkelijker én beter kunt loslaten, dat ga ik je proberen uit te leggen:

Stress maakt oud!

In deze Week van de Werkstress vond ik het wel toepasselijk om wat aandacht aan stress te geven. Ik denk dat iedereen wel weet waar hij stress van krijgt. En hoe dat voelt. We weten allemaal ook dat het niet goed voor je is om elke dag stress te ervaren. Maar wat doet het nou precies met je energie? Hoezo wordt je dan sneller oud? En hoe kijkt de Chinese geneeskunde daar tegenaan?
Dat ga ik je uitleggen. Er zullen vast een boel 'kwartjes gaan vallen'!

Pijn in je rug? Beter bukken!

In deze periode komen er meer mensen bij me langs met last van rugpijn. Een deel heeft te maken met een disbalans in het element Water, maar een groot deel heeft gewoon te maken met een verkeerde belasting: Mensen gebruiken hun rug verkeerd!

Ik heb ooit eens een tip gehad tijdens een reis door Indonesië. Daar staan mensen hele dagen achter elkaar de rijstplantjes met de hand in de modder te planten. Ik zal deze tip met jullie delen

Van Herfst en Verdriet naar een Snotneus?

Ook dit is weer een mooi raadseltje. Want op het eerste gezicht heeft dit weinig met elkaar te maken. Het ene is een jaargetijde, het andere een emotie en een snotneus is gewoon lastig maar heel gewoon in ons land. Toch is dit vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde een logisch geheel. Hoe dit in elkaar zit en of je een snotneus kunt voorkomen, dat lees je hier:

Een warm ontbijt?

Misschien komt het doordat ik een zomerkind ben (ik ben op 1 juli geboren), maar ik merk dat mijn 'zomerontbijt' niet meer voldoende is tot de lunch. Ik ben dol op soja-yoghurt met muesli. En ja ik weet het, het is niet de beste start van je dag maar zolang het buiten lekker warm was kon ik er erg van genieten. Het was ook voldoende en ik kon er prima op functioneren in deze zomer.
Maar nu werkt het niet meer... Ik ontbijt om ongeveer 8 uur en om 10 uur zit ik alweer rond te kijken naar iets waarmee ik het geknor in m'n maag stil kan krijgen. Ik denk dat ik toch maar op zoek ga naar een ontbijt zoals de TCG dat bedoelt: Een volwaardige maaltijd waar ik makkelijk de lunch mee haal. Een lekker warm soepje bijvoorbeeld!

Hoe is het met jouw Metaal?

Vreemde vraag, dat snap ik. Maar ik zal het even toelichten: De herfst is het jaargetijde dat (volgens de 5-elementen theorie) onder het Metaal-element valt. Nu snap je de vraag waarschijnlijk al iets beter.
Ben jij iemand die moeite heeft met verandering en maar moeilijk kan wennen aan nieuwe situaties? Wordt je depressief van de herfst en trek je je helemaal terug? Dan kan het zijn dat je Metaal-element niet helemaal in balans is. Hoe je kunt herkennen je of je Metaal uit balans is en wat je er aan kunt doen, dat lees je hier:

Haar wassen? Hoofdmassage!

Ben jij ooit bij de kapper geweest en heb je toen je haren laten wassen? Als je dat wel eens gedaan hebt, dan weet je hoe lekker dat kan zijn. Want meestal trakteert de kapper je op een heerlijke hoofdmassage. Iets dat je eigenlijk zelf nooit doet. En dat is zonde. Want behalve dat je je haar wast, geef je jezelf met zo'n hoofdmassage een mini-behandeling! Want het mooie is dat er zo veel energiebanen en acupunctuurpunten op je hoofd zitten, dat je daarmee ook allerlei klachten kunt behandelen... Nieuwsgierig naar welke klachten en ongemakken dat zijn? Lees verder.

Hoe is het met jouw Yang?

Nu de blaadjes vallen, de zon minder hoog aan de hemel staat of minder te zien is en de dagen snel korter worden, veranderen de fysieke klachten. Het wordt al snel weer kouder en ik hoor veel mensen (vooral vrouwen) klagen over de kou. Ze hebben het snel koud, hebben koude handen en/of voeten, ze moeten vaak plassen, zijn moe, hebben minder zin om naar buiten te gaan en überhaupt minder zin om actief aan de gang te gaan.
Merk jij dat ook? Dan kan je wel eens een tekort aan Yang hebben. Wat dit inhoudt en wat je er aan kunt doen, dat lees je hier:

Nazomeren op z'n Chinees

In de Chinese geneeskunde gaat men uit van de natuur om ons heen. Het is het doel om de balans te vinden in onszelf, zoals deze ook in de natuur te vinden is. En dat betekent dat de seizoenen heel veel invloed hebben op ons en onze balans. Op dit moment is het de nazomer. Dit is de periode van de oogst. Het plukken van de vruchten die in de zomer zijn gegroeid en het verzamelen en voorbereiden op de minder vruchtbare seizoenen die nog gaan komen. De energie in de natuur verandert van naar buiten gericht (zomer) naar de naar binnen gerichte energie van de winter. En dit heeft zijn effecten op ons en onze gezondheid.

Het grote 'moeten'

Voor velen van ons is de vakantieperiode weer voorbij en is iedereen weer aan het werk of naar school. We zijn zelfs al bijna vergeten hoe het was om lekker je eigen tijd in te delen en te doen waar je zin in had! Ik merk dat bijna direkt in de praktijk: Het aantal mensen met klachten op het gebied van emotionele instabiliteit, menstruatieklachten of irritaties neemt al weer aardig toe.
Allemaal klachten die gerelateerd zijn aan het weer 'moeten'. Dingen doen die je eigenlijk niet wilt doen, op momenten dat je ze liever niet wilt doen. Het stukje onmacht dat er bij komt kijken omdat sommige dingen nu eenmaal moeten en niet anders kunnen...
Lees verder waarom dit zo'n uitwerking heeft op ons en hoe we er beter mee om kunnen gaan.

25 augustus: Open Dag!

Zet ‘m in je agenda, save the date!

Op zaterdag 25 augustus 2018 staat de deur van Shiatsu-praktijk Haru van 13:00 tot 16:00 uur open!


Van ijsjes ga je snurken!

Ik sprak laatst een cliënt die het had over slaapproblemen. Ze gaf aan dat ze sinds het zo warm was, meer was gaan snurken. Na wat doorvragen bleek dat ze bijna iedere avond na het eten een heerlijk ijsje at met deze warmte. Logisch, maar wanneer je verteringssysteem gevoelig is voor koud eten, dan kan dat wel eens bepaalde gevolgen hebben. En zelfs dat je meer gaat snurken! Hoe dat volgens de Chinese geneeswijze in elkaar zit, ga ik je proberen uit te leggen:

Pffff...warm, hè?

Er wordt gezegd dat deze zomer aardig wat records gaat verbreken. Al weken schommelt de temperatuur rond de 30 graden en is het droog, heel droog... En zo langzamerhand lukt het niet meer om het in huis af te laten koelen en is het binnen bijna net zo warm als buiten. Vervolgens merk je dat je minder goed slaapt, je wordt wat chagerijnig omdat het 'alweer zo warm is', de BBQ maakt overuren maar je hebt toch minder trek in eten dan normaal. Je bent blij dat je naar je werk kunt omdat ze daar airco hebben, maar zodra je weer buitenkomt slaat de hitte je om de oren. Wat een gedoe om die hitte! Maar hoe kan je nou het beste omgaan met deze hitte? Hier volgen enkele tips:

Focus!

Ik schaam me er een btje voor om het toe te geven, maar ook ik heb er wel eens last van...
Van die dagen dat je van alles wilt doen en uiteindelijk weinig hebt gedaan. Of dat je eens lekker voor een flinke klus gaat zitten en dat je er 3 uur later nog niet mee bent begonnen! Alles lijkt van je aandacht te snoepen, behalve datgene dat je echt moet doen. En het mooie weer is natuurlijk een extra hindernis in zo'n geval.
Wat mij is overkomen en waarom dit de beste kan overkomen, dat lees je hier:

Een nieuw begin!

Het was een hele onderneming, het heeft even geduurd maar nu ben ik heel blij dat ik eindelijk in mijn eigen praktijkruimte aan het werk kan!
Wat begon met zomaar een idee, heeft als resultaat dat we 2x zijn verhuisd, we een nieuw huis hebben op een prachtige nieuwe plek, we hard hebben meegewerkt aan de bouw van de nieuwe ruimte, we heel veel dingen hebben geleerd en tot slot een prachtige nieuwe, ruime, lichte praktijkruimte waar ik met heel veel liefde mijn behandelingen in ga geven!

De naam 'Haru' is het Japanse woord voor iets nieuw, vers, fris of een nieuw begin. Ik voel me nu ook alsof ik helemaal vers en fris aan een nieuw begin toe ben. De nieuwe ruimte speelt hierin uiteraard een grote rol. Maar ik merk dat ik persoonlijk ook enorm heb uitgekeken naar dit nieuwe begin op een nieuwe plek in mijn eigen ruimte. Jullie zijn allemaal van harte welkom om ook, al is het misschien maar in het klein, na een behandeling weer lekker fris en nieuw aan de dag of week te beginnen.
Tot mijn vakantie (van 8 t/m 22 augustus) ben ik dus lekker aan de slag en is er nog ruimte genoeg om een afspraak te maken. Na de vakantie ga ik van start met de Open Dag op zaterdag 25 augustus. Dit is de officiële opening van de praktijk en op deze dag mag iedereen kennis komen maken met mij, de nieuwe praktijk en zelfs 2 andere vormen van jezelf verwennen: Zhi Neng Qigong en Yoga/geleide meditatie.
Neem vooral een vriend/vriendin mee, want alleen die dag kan hij/zij zich inschrijven voor een gratis Shiatsu massage om eens te ervaren wat het voor je kan doen.
Inschrijven voor de Qigong of Yoga les kan via het Facebook event dat ik later deze week zal publiceren.


Breng je Hout weer in balans

Was mijn situatie herkenbaar voor je? Heb jij ook wel eens periodes waarin je het gevoel hebt dat je door de bomen het bos niet meer ziet en je met de verkeerde plannen aan de gang gaat? Dan is jouw Hout-element waarschijnlijk ook een btje uit balans. Wanneer je daarnaast ook nog erg snel geïrriteerd bent, je het niet echt interesseert voor wat de mensen om je heen bezig houdt en je makkelijk boos wordt om eigenlijk niets, dan weet je het zeker: Hout heeft dringend aandacht nodig! Maar hoe doe je dat? Lees meer: