Systemisch Werk kun je kennen van Familie opstellingen. Dat is echter maar een klein stukje van het Systemisch Werk. Het gaat namelijk veel dieper dan alleen maar opstellingen. Ben je geïnteresseerd en/of wil je proberen of dit iets voor jou is? Ik heb nieuws over Systemisch Coach in opleiding, Susan Koenraadt

Ons lichaam heeft het unieke vermogen om zichzelf te genezen. Hoe zweverig dit ook klinkt, het is echt waar en gebeurt duizenden keren per dag! En omdat ons lichaam zo wijs is, geeft het zelf aan waar het behoefte aan heeft. Wil je weten hoe ik de signalen van jouw lichaam gebruik tijdens een behandeling? Lees dan verder

De lente is in het land en de dagen worden langer. Ik merk het wanneer ik steeds vroeger wakker wordt omdat het eerder licht wordt. Maar veel mensen merken dit helemaal niet. Zij slapen door, ongeacht of het vroeg licht is of niet. En zelfs wanneer ze voldoende slaap hebben gehad, kost het ze toch moeite om zich uit bed te slepen en om überhaupt wakker te worden. De koffie helpt misschien wel, maar als je je de rest van de dag door moet slepen, dan is er wat anders aan de hand. Benieuwd waar dat aan kan liggen? Ik ga het je uitleggen met behulp van de traditionele Chinese geneeswijzen:

Ik had het laatst met een collega over de manier van diagnostiseren in onze praktijk. Er zijn meerdere manieren om een diagnose te stellen en elke therapeut heeft zo zijn of haar voorkeur.

Jippie! Het is weer lente.... Maar voor velen van jullie betekent dat ook het seizoen van Hooikoorts. Niezen, snotneuzen, dikke ogen, tranende ogen, jeuk, moe, noem het maar op.

Ik zag laatst een filmpje op internet wat me daadwerkelijk raakte. Het ging over een directeur van een school die een groep afstuderende kinderen toesprak. Hij vertelde wat er van hen verwacht werd nadat ze waren afgestudeerd: een baan vinden, succesvol zijn, daarna een partner vinden, een huis kopen, kinderen krijgen.... De kinderen werden steeds minder enthousiast naarmate zijn verhaal vorderde. Want wat legde die verwachting een enorme druk op hun schouders! Ze waren blij dat ze eindelijk van school af mochten om dan te ontdekken dat er kennelijk opnieuw veel van hen verwacht werd... En ook bij ons leggen verwachtingen druk op onze schouders... We moeten zoveel, we willen zoveel, we kunnen ook zoveel. Maar willen we dat echt als we diep in ons hart kijken? Kiezen we zelf of wordt er voor ons gekozen? Wat is de beste weg? Dat ga ik uitleggen aan de hand van de kunst van het 'zijn': "Wu Wei"

Volgens mij valt het dit jaar mee, maar de winter is bij uitstek hét seizoen om een griep op te lopen. Hier in het westen vinden we dat we ons goed voorbereiden wanneer we de griepprik gaan halen, maar in de TCM denken ze daar net iets anders over. Zij gaan er van uit dat wanneer je je weerstand goed voedt en op peil houdt, je niet ziek zal worden. (lees mijn eerdere blog over weerstand vs griepprik hier). En het leuke is dat je je eigen weerstand op een eenvoudige manier zelf kunt voeden en sterker kunt maken. Lees meer over welke punten je weerstand een boost geven, zeker wanneer je ze regelmatig behandelt:

Met de volgende oefeningen strek je de meridianen die bij het Metaal element horen. Hierdoor krijgt de energie de kans om zich te herverdelen en zal er uiteindelijk weer een balans ontstaan.

Na allerlei technieken besproken te hebben waarvan het in eerste instantie niet zo voor de hand ligt dat deze belangrijk zijn bij Shiatsu, kom ik vandaag bij de techniek waar je waarschijnlijk als eerste aan denkt wanneer je het over Shiatsu hebt: Drukken. Maar met drukken alleen ben je er niet. Want hoe druk je? Waar kan je mee drukken? Waar druk je? Hoe weet je dat je goed drukt? Kun je ook verkeerd drukken? Allerlei vragen die ik beantwoord bij het beschrijven van deze techniek.

Ik ga maar niet in op het 'waarom' in deze vraag. Daar kunnen we waarschijnlijk niet zo makkelijk een antwoord op geven, anders was dit probleem allang opgelost! Ik ga liever in op een ander aspect van deze vraag: Wat is het effect als we voorbij gaan aan onszelf? Maar wat kunnen we zelf doen om te zorgen dat we op een leukere manier door kunnen gaan? En dat het ons minder energie kost? Ik ga een paar tips geven:

Met alle voedingsvoorschriften, de voorverwerkte voeding, junkfood en weinig tijd om verse maaltijden op tafel te zetten hebben deze organen het best zwaar. We voelen ons moe, hebben concentratieproblemen en/of hebben moeite met het onthouden van dingen. Het eten ligt zwaar op de maag, onze ontlasting is dunner en we hebben last van zure oprispingen. Allemaal tekenen dat onze Milt- en Maag energie niet optimaal zijn. Hier volgen oefeningen om je Maag en Milt energie lekker te laten stromen!