Afvallen met TCG

Het is weer zomer en naarmate de temperatuur stijgt, neemt het aantal en het formaat van onze kledingstukken af. We kleden ons luchtiger en laten daarmee onze lichamen ook meer zien. Veel mensen bereiden zich hier al maanden op voor: de winterkilo's er weer af en klaar voor de zomer!
Dieten, afslanktheeën en veel sporten zijn de meest voorkomende manieren om weer in vorm te komen. Maar in de TCG hebben we een andere theorie die je kan helpen om af te vallen. Nieuwsgierig? Lees meer...

Bloed geven? Echt niet!

In het kader van de Wereld Bloeddonordag op 14 juni, haak ik graag in op het fenomeen 'Bloed geven'. Bij ons in het Westen is bloed doneren niets bijzonders: een kop koffie of thee met een roze koek en je gaat weer aan het werk. Maar in China wordt bloed geassocieerd met Qi, of levensenergie. En als je het vanaf die kant bekijkt, kan je je misschien voorstellen dat veel Chinezen daarom niet zomaar hun bloed doneren.
Hoe dat precies in elkaar zit, lees je hier...

Vooraankondiging Opening/Open Dag

Zoals jullie als trouwe ontvangers van de nieuwsbrief wel weten, wordt er sinds februari van dit jaar volop gebouwd aan de nieuwe praktijkruimte voor Shiatsu-praktijk Haru. Ondertussen is het eindstadium bereikt en wordt er hard gewerkt aan de laatste loodjes! Nieuwsgierig naar hoe lang het nog gaat duren en wanneer de grote opening zal zijn? Lees verder

Weet wat je eet

Een van de makkelijkste manieren om goed voor jezelf te zorgen en jezelf preventief te behandelen is door gezond te eten. Maar wat is gezond? De dieten vliegen om je oren en ze pretenderen allemaal gezond te zijn, maar is dat wel zo? Is iedereen gebaat bij een vetvrij dieet? Of een koolhydraat arm dieet? Is een hamburger van een van de fastfoodketens taboe en moeten we allemaal aan de zemelen zoals in de 70-er jaren gedacht werd?
Ik ga je een klein tipje van de sluier oplichten over hoe er in de TCG over wordt gedacht.

Voorkomen is beter dan genezen

Alweer zo'n cliché waar je niet omheen kunt. En dit cliché wordt ook al duizenden jaren gehanteerd in de TCG. In de Chinese oudheid werd je als arts het hoogst gewaardeerd als je geen zieke patiënten had! Een Chinese arts had namelijk maar 1 doel: voorkomen dat zijn cliënten ziek werden.
Vanuit deze instelling is er (vooral in China) een enorme belangstelling in kruidenpreparaten. Zo is er voor elke leeftijdsgroep een formule die de meest voorkomende kleine gebreken kan behandelen en is het gezegde 'Ouderdom komt met gebreken' eigenlijk al achterhaald.

De nieuwe Privacywet

Je hebt er vast iets over meegekregen: vanaf 25 mei geldt de Algemene Verordening Gegevensbescherming; de AVG. In Europa staat deze wet bekend onder de naam General Data Protection Regulation (GDPR). Deze wet heeft als doel jou als consument meer controle te geven over persoonsgegevens, maar betekent ook dat elke onderneming die persoonsgegevens verzamelt, aan deze wet moet voldoen!

Aangezien ook ik gegevens van jullie opsla, ben ook ik verplicht om aan de voorwaarden van de wet te voldoen. Wat dat concreet inhoudt, ga ik jullie uitleggen:

Wordt jij ook moeilijk wakker?

De lente is in het land en de dagen worden langer. Ik merk het wanneer ik steeds vroeger wakker wordt omdat het eerder licht wordt. Maar veel mensen merken dit helemaal niet. Zij slapen door, ongeacht of het vroeg licht is of niet. En zelfs wanneer ze voldoende slaap hebben gehad, kost het ze toch moeite om zich uit bed te slepen en om überhaupt wakker te worden.
Benieuwd waar dat aan kan liggen? Ik ga het je uitleggen met behulp van de traditionele Chinese geneeswijzen:

Ouder en wijzer/grijzer?

Binnenkort wordt ik 50 jaar... En zo'n leeftijd komt samen met andere dingen. Zo heb ik andere verantwoordelijkheden dan 20 jaar geleden, ik heb meer levenservaring dan 20 jaar geleden en zit ook anders in m'n vel dan 20 jaar geleden en zoals iedereen zie ik er ook wat anders uit dan 20 jaar geleden. Die verandering van je uiterlijk, dat houden we niet tegen. Behalve de rimpeltjes die bij deze leeftijd horen, worden m'n haren ook al aardig grijs (of 'antiek blond' zoals ik het zelf noem). Dat hou je ook niet tegen, zul je zeggen. Maar misschien heb ik wat tips die dit tegenspreken. Nieuwsgierig? Lees dan mijn blog over hoe je met behulp van de TCG je er langer jong uit kunt zien...

Update verbouwing

Zoals jullie weten, wordt er hard gewerkt aan de nieuwe en definitieve plek voor mijn praktijk. Er is al aardig wat gebeurd en inmiddels begint alles meer vorm te krijgen. De gemeente is inmiddels gestart met het aanleggen van de stoep, straat en parkeerplaatsen, dus binnenkort zal het er allemaal weer netjes uitzien. Een korte statusupdate, met foto's!

Hooikoorts, deel 2

Tja, ik zei het al in de vorige nieuwsbrief: dit mooie weer is niet voor iedereen een weldaad! Want wat doe je als je lekker van het mooie weer wilt genieten, maar ondertussen jeukende ogen, een loopneus en niesaanvallen hebt?
Hoewel hooikoorts het best te behandelen is in de winterperiode, is er ook nog een trucje dat je kan helpen wanneer je al last hebt. Je hebt er 6 vingers voor nodig, enige vingerbehendigheid en je gezicht. Doe je mee?

De andere kant

Ik had het laatst met een collega over de manier van diagnostiseren in onze praktijk. Er zijn meerdere manieren om een diagnose te stellen en elke therapeut heeft zo zijn of haar voorkeur. Zo heb je bijvoorbeeld de 'Ba Gang' (de 8 principes), 'Wu Xing' (volgens de 5 elementen) of de 'Shan Han Lun' (volgens de 6 stadia van ziektes). Geen van hen is beter dan de ander, uiteindelijk zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden en dus meerdere manieren om iemand van zijn klachten af te helpen.

Maar het deed me ook denken aan het feit dat niet alles altijd hetzelfde gezien wordt door iedereen. Elk persoon heeft zijn eigen kijk op dingen. En ook hier geldt: de ene manier is niet beter dan de andere manier. Het is alleen anders...
Wanneer we dit erkennen en ook herkennen, wordt het een stuk makkelijker om elkaar te accepteren en te respecteren. Het betekent niet dat we het altijd met elkaar eens moeten zijn. Wanneer we net iets meer moeite doen om elkaar te begrijpen en om de zaak eens vanuit het standpunt van de ander te bekijken, dan pas wordt het duidelijk of je het überhaupt wel of niet met elkaar eens bent. Maar dan weet je in ieder geval wát er achter de mening of kennis van de ander zit.  
In de gevallen dat we kwesties met elkaar bekijken en bespreken, kom je erachter dat er veel meer is dan waar jij aan dacht. In sommige gevallen kom je erachter dat jullie het in de kern eigenlijk over hetzelfde hebben. Maar die andere kant gecombineerd met jouw kant, maakt dat het 2-dimensionaal wordt of 3-dimensionaal, misschien zelfs 4-dimensionaal! En dat is toch veel mooier...
Stel dat we allemaal nog steeds geloofden dat de aarde plat was en dat we er vanaf zouden vallen wanneer we bij de rand zouden komen. We zijn toch iets wijzer dan dat? Waarom passen we dit dan ook niet toe in relatie tot elkaar, tot onze communicatie, begrip en respect.

Het zou de wereld een stuk minder 'boos' maken.

Hooikoorts!

Jippie! Het is weer lente....
Maar voor velen van jullie betekent dat ook het seizoen van Hooikoorts. Niezen, snotneuzen, dikke ogen, tranende ogen, jeuk, moe, noem het maar op. Het hoort er allemaal bij. De medicijnen die je kunt slikken maken je nog meer moe en gooien vanalles in de war zodat je de hele dag honger hebt en meer eet dan je nodig hebt. Chinees gezien wordt de allergie voor alles wat er nu door de lucht zweeft, veroorzakt door een disbalans in de Lever energie, gecombineerd met een zwakke Long energie en een verstoord afweermechanisme.
Heb jij ook last en zou je het graag zonder medicijnen willen proberen? Kom dan eens langs voor een kruidenconsult. Er zijn meerdere standaard formules die je symptomen kunnen verminderen en je verlichting kunnen geven. Daarna kunnen we werken aan de echte oorzaak van het probleem, zodat je er volgend voorjaar minder last van zult hebben. Want eigenlijk zijn we nu al te laat: Hooikoorts kun je het beste in het najaar behandelen, zodat je lichaam na de winter klaar is voor de lente...

Alles op zijn tijd

Ik zag laatst een filmpje op internet wat me daadwerkelijk raakte. Het ging over een directeur van een school die een groep afstuderende kinderen toesprak. Hij vertelde wat er van hen verwacht werd nadat ze waren afgestudeerd: een baan vinden, succesvol zijn, daarna een partner vinden, een huis kopen, kinderen krijgen....
De kinderen werden steeds minder enthousiast naarmate zijn verhaal vorderde. Want wat legde die verwachting een enorme druk op hun schouders! Ze waren blij dat ze eindelijk van school af mochten om dan te ontdekken dat er kennelijk opnieuw veel van hen verwacht werd...
En ook bij ons leggen verwachtingen druk op onze schouders... We moeten zoveel, we willen zoveel, we kunnen ook zoveel. Maar willen we dat echt als we diep in ons hart kijken? Kiezen we zelf of wordt er voor ons gekozen? Wat is de beste weg? Dat ga ik uitleggen met de kunst van het 'zijn': "Wu Wei" 

Slecht nieuws, Goed nieuws?

Wat voor gevoel krijg jij van het nieuws? Ik merk dat ik er niet blij van word. Dat gebeurt meer mensen. Zo sprak ik iemand die toegaf dat ze eigenlijk angstig werd van al dat negatieve nieuws dat er dagelijks over ons wordt uitgestort. En de term 'uitgestort' gebruik ik bewust want zonder dat we er om vragen, krijgen we op allerlei manieren die berichten bij ons binnen.
En wat doet dat met ons...? Hoe voelen we ons daarbij...? 
Niet veel mensen nemen de tijd om hier bij stil te staan. Iedereen is druk en neemt berichten voor kennisgeving aan en gaat weer verder met de dingen van de dag. Maar al die negativiteit heeft toch echt zijn weerslag op ons. 

Burn Out: Kans voor groei!

De laatste tijd komen er steeds vaker mensen met burn-out klachten bij mij in de praktijk. Niet zo gek, want we staan met z'n allen aardig onder druk en vanuit de reguliere geneeskunde wordt er al snel gezwaaid met anti-depressiva, slaapmiddelen of zelfs spierverslappers.
Doordat een burn-out veroorzaakt wordt door een combinatie van allerlei factoren en oorzaken, zal je altijd naar de totale persoon moeten kijken. En dat is zo mooi aan de TCG: Een persoon wordt gezien als een totaal van levensstijl, werk, privé, karakter, constitutie, lichaam, mentaal, emotioneel en spiritueel. En elke disbalans is een kans om als persoon te groeien en weer in balans te komen.

Hallo Hara!

Wist je dat je buik enorm belangrijk is? Niet alleen omdat daar je organen en andere ingewanden in zitten, maar ook omdat het volgens de Chinese Geneeswijzen je 'Vitale Centrum' is. Ook in de Oosterse vechtkunst is je buik of 'Hara' enorm belangrijk. Hier wordt de Hara gezien als je zwaartepunt. En dat is weer enorm belangrijk voor je balans en kracht. Als kind gebruikten we dit zwaartepunt al. Weet je wanneer? Tijdens het fietsen zonder handen! Dit kun je alleen wanneer je goed in balans bent en vanuit je eigen zwaartepunt reageert om je balans te houden.
Enig idee wat jij met je Hara kunt doen behalve zonder handen fietsen? Dat ga ik je uitleggen:


Vinger aan de Pols!

Diegene die al eens een behandeling bij mij hebben gehad, weten dat ik de behandeling altijd met het voelen van de pols begin. Maar wat voel ik nou tijdens die polsdiagnose? Welke informatie geeft het mij dat deze zo belangrijk is? Dat ga ik proberen uit te leggen:

8 kruiden om je verkoudheid te lijf te gaan

Hoewel we bij een verkoudheid al snel grijpen naar de vitamine C en Echinacea, zijn er ook andere gezonde alternatieven. We hoeven niet direct aan de neussprays en andere chemische producten om van een (neus)verkoudheid af te komen. En we horen overal dat we voorzichtig zijn met antibiotica, maar ze worden nog steeds snel voorgescheven. Er zijn genoeg alternatieven die we kunnen proberen en sommigen hebben we zelfs in ons keukenkastje staan! Wat dacht je van Oregano of Thijm? Ik ga een aantal (makkelijk verkrijgbare) plantaardige alternatieven bespreken. Hier zijn ze:

Hoe verhelp je droge Winterhuid?

Weet je wat het grootste orgaan in het lichaam is? Het is niet je hart, je lever of zelfs de longen - het is je huid. De traditionele Chinese geneeskunde begrijpt dat de aanpak van een gezonde huid in de winter, of in welke periode van het jaar dan ook, van binnenuit van start gaat.
In plaats van simpelweg de huid te behandelen en vol te smeren, pakt de TCG het onderliggende interne probleem aan waardoor de huid zichzelf kan genezen. Maar hoe zit dat dan? Welke organen hebben invloed op je huid en hoe kan je dit een handje helpen? Lees verder voor wat theorie maar ook voor handige tips:

2018: Het jaar van de Hond

De Chinese Horoscoop 2018 voorspelt dat het jaar van de Bruine Aarde Hond in alle opzichten een goed jaar zal worden. Het zal echter ook een vermoeiend jaar worden. Je zult gelukkig zijn maar ook gefrustreerd, uitgerust maar toch moe, vrolijk en toch saai! Het wordt dus een jaar van contrasten.

Chinese Valentijn?

Ondanks dat niet eens zeker is waar de legende van Valentijn precies vandaan komt, 'vieren' we het inmiddels massaal en geven we aardig wat geld uit aan dit vercommercialiseerde feest. Hoewel ze dat in China inmiddels ook doen, is het toch heel wat minder massaal dan bij ons het geval is.
Reden hiervoor is misschien ook wel omdat ze in China eigenlijk al 2 dagen hebben die vergelijkbaar zijn met 'onze' Valentijnsdag. Welke dat zijn? Lees verder:

Warme Griep of Koude Griep?

De Griep slaat om zich heen en jullie kennen vast allemaal wel iemand die geveld is door de griep. Klassen blijven thuis omdat leraren ziek zijn en er geen vervanging is en de ochtendspits is al een tijdje minder druk dan normaal.... De Griep heeft ons in zijn greep!
Griep verspreid zich doordat we bacillen oppikken van iemand anders die de griep heeft. Is je weerstand niet voldoende, dan is het raak! De Chinezen zien dat ook en zeggen dat er 2 soorten 'griep' zijn. Welke zijn dat en (belangrijker!) wat kan je er zelf aan doen om er weer af te komen? Dat lees je hier:

Doe het zelf bij pijn in de onderrug

We hebben het allemaal wel eens gehad en het gebeurde mij afgelopen weekend. We waren een boom, die het slachtoffer van de flinke storm was, aan het opruimen in onze tuin. Een hoop gezaag, gesjouw en gestapel maar alles was uiteindelijk netjes opgeruimd. Alleen liep ik de dag erna rond als een oud vrouwtje: Pijn in m'n rug!
Behalve warm houden en niet teveel belasten, heb ik nog wat anders geprobeerd: 6 punten verspreid over je lichaam, die de rugpijn kunnen verlichten. En maandag kon ik zonder klachten weer aan het werk, mooi toch? Wil jij weten waar de punten zitten? Lees verder

Supermaan in aankomst!

Wie heeft de supermaan op nieuwjaarsdag gezien? Niet? Geeft niks want je krijgt een nieuwe kans en dan nog wel een kans met een heel speciaal tintje:
Op 31 januari rond middernacht, krijgen we te maken met een verschijnsel dat we voor het laatst 150 geleden hebben gezien.
Dit zal een hele speciale volle maan zijn, namelijk een Supermaan, blauwe maan én een bloedmaan! Wat daar zo bijzonder aan is en wat de invloed van deze maan is, dat ga ik je uitleggen:


Wind in je meridianen?

Door de storm van vorige week, werden we weer even met onze neus op de feiten gedrukt: Wind kan veel schade aanrichten! En je doet er erg weinig aan...
Dat deed me denken aan een andere wind; de wind die in ons lichaam kan zitten en daar de boel kan ontregelen. Ik weet het, dat klinkt raar; wind in je lichaam. Maar volgens de Chinese Geneeskunde bestaat het wel degelijk. Wat het precies inhoud en hoe de Chinezen erop kwamen om klachten te definieren als 'Wind', dat zal ik proberen uit te leggen:

Anti-Griep punten

Volgens mij valt het dit jaar mee, maar de winter is bij uitstek hét seizoen om een griep op te lopen. Hier in het westen vinden we dat we ons goed voorbereiden wanneer we de griepprik gaan halen, maar in de TCM denken ze daar net iets anders over. Zij gaan er van uit dat wanneer je je weerstand goed voedt en op peil houdt, je niet ziek zal worden. (lees mijn eerdere blog over weerstand vs griepprik hier).

En het leuke is dat je je weerstand op een eenvoudige manier zelf kunt voeden en sterker kunt maken. De volgende punten geven je weerstand een boost:

Winter in de war?

Meteorologisch gezien zijn we net aan de winter begonnen die officieel tot 21 maart duurt. En dat is eigenlijk vreemd. Want juist na 21 december worden de nachten al weer korter en de dagen weer langer! De natuur reageert ook al; vogeltjes zijn actief, er groeien al weer enkele plantjes en bloemetjes en misschien merk je het bij jezelf ook wel. Krijg jij ook al meer zin om actief te worden, ga jij ook al plannen maken en krijgt je al meer behoefte om te bewegen?

Waarom is dat zo? Hoe komt het dat er al meer beweging in de natuur zit? Een uitleg en hoe er in de TCM naar de Winter wordt gekeken, vind je in mijn blog over de winter:

Techniek van de week: Drukken

Na allerlei technieken besproken te hebben waarvan het in eerste instantie niet zo voor de hand ligt dat deze belangrijk zijn bij Shiatsu, kom ik vandaag bij de techniek waar je waarschijnlijk als eerste aan denkt wanneer je het over Shiatsu hebt: Drukken.
Maar met drukken alleen ben je er niet. Want hoe druk je? Waar kan je mee drukken? Waar druk je? Hoe weet je dat je goed drukt? Kun je ook verkeerd drukken? Allerlei vragen die ik beantwoord bij het beschrijven van deze techniek.

Do-In doe-het-zelf: Long en Dikke darm, Metaal element

Deze week gaan we met de Long en Dikke darm aan de slag. Het Metaal element zorgt voor het zuiveren en afvoeren. De longen zorgen voor de zuivering van de lucht zodat er zuurstof opgenomen kan worden. Deze kan weer gebruikt worden om Qi te maken, samen met het voedsel dat we eten. De dikke darm zorgt voor de laatste scheiding van het voedsel en zorgt voor de afvoer van de onverteerbare resten.

Wanneer een element in balans is, is er niets aan de hand en voel je je prima. Maar zodra er sprake is van een disbalans, merk je dat aan verschillende dingen. Bij het Metaal element merk je dat als volgt: 
De Longen hebben een link met de huid en bij een verzwakt Metaal element zie je dan ook vaak long- of huidklachten of een combinatie er van. Een droge huid is ook een uiting van een disbalans, net zoals een verminderde weerstand. Mentaal gezien kan je je verdrietig voelen of trek je je meer terug, heb je een te sterke behoefte aan structuur en kost het je moeite om los te laten en te genieten van wat je hebt bereikt.

Zorg goed voor .... Jezelf!

Het was vorige week weer even in het nieuws: Vrouwen lopen te lang door met menstruatieklachten. Dit werd gesteld door een hoogleraar in de benigne gyneacologie. (https://goo.gl/yp8233). En het bevestigt wat ik ook erg veel zie in mijn praktijk. Ik zie dat de vrouw van nu niet alleen de menstruatieklachten 'accepteert', maar zichzelf op andere vlakken nog steeds min of meer wegcijfert. Er is al sprake van bewustwording maar moeders gaan maar door, hebben altijd andere prioriteiten dan zichzelf en zijn druk met alles op rolletjes laten lopen en zorgen dat anderen lekker door kunnen gaan. De momenten dat deze vrouwen zichzelf ook wat aandacht geven en even stilstaan bij wat zij nodig hebben, zijn nog steeds erg zeldzaam en vaak te kort. Wij vrouwen kunnen veel hebben, dat klopt. Maar waarom gaan we zo vaak tot, of net over de grens?

Do-In doe-het-zelf: Maag en Milt, Aarde element

Fit de winter door. Dat klinkt goed, toch? Helaas gaat dit niet vanzelf en is het ook niet een pilletje wat je in kunt nemen wat hier voor gaat zorgen. Je moet er wel wat voor doen! Maar daarmee heb je wel dubbel resultaat: Je voelt je fit en je zal je voldaan voelen. Want dit heb je toch mooi zelf gedaan!
Ik heb het over Do-In, het doen van oefeningen waarmee je je energie lekker gaat laten stromen. Door het doen van de Do-In oefeningen, worden de meridianen namelijk lekker opgerekt. Door dit oprekken worden eventuele blokkades opgeheven en werk je indirect aan het oplossen van (lichamelijke) klachten en ongemakken. In vervolg op de oefeningen voor het Vuur-element en het Hout element, vertel ik je vandaag over het Aarde element: De Maag en Milt energie. 

Techniek van de week: Luisteren...

Je zal het niet zeggen, maar luisteren is minstens zo belangrijk bij het geven van een (Shiatsu)behandeling als alle andere, meer fysieke technieken. Zonder te luisteren zal ik nooit een behandeling op maat kunnen geven, zal jij waarschijnlijk ontevreden zijn en zal de behandeling minder doeltreffend zijn.
Hoe ik deze techniek integreer in de behandeling en welke effecten het kan hebben, dat zal ik toelichten.

Leren van de beste "Zen-masters"

Al vanaf dat we klein zijn, leren we door om ons heen te kijken en dingen na te doen. En dat werkt best goed want zo hebben we bijvoorbeeld leren praten en lopen. Pas na je 2e jaar ga je leren door zelf te expirimenteren en dan nog doen we stiekem onze ouders na, ookal laten deze peuterpubers dat liever niet meer merken. Maar op een gegeven moment laat je deze manier van leren los en zien we niet eens meer dat we iets kunnen leren of afkijken van onze omgeving. Soms is datgene zo vaak om je heen dat je het niet meer herkent als bijzonder en leerzaam, het is er gewoon. En dat is best jammer. Want wat is er nou makkelijker dan de kunst af te kijken? Wat ik bijvoorbeeld kon leren en van wie ik dat kon afkijken ga ik je vertellen:

De smaak van het seizoen

In de TCG spelen de seizoenen en de elementen een grote rol. Daaruit voortvloeiend spelen de smaken ook een grote rol. En dat is de reden dat ik het altijd heb over soorten groenten en kruiden die je wel in de winter kunt eten maar liever niet in de zomer en andersom.
Het leuke is dat deze zienswijze op vanalles van toepassing is. En als bierliefhebber heb ik de theorie maar eens op de bieren losgelaten. Ben jij benieuwd wat ik ontdekt heb?

Techniek van de week: Schuddingen

Een mooie manier voor mij om te kunnen voelen hoe de energie in je lichaam verdeeld is, is via de schuddingen of rockingen. Dit klinkt misschien 'groter' dan het is. Een schudding betekent niet dat ik je helemaal door elkaar ga schudden. Een schudding voer ik eigenlijk altijd uit op een klein deel van het lichaam. Buiten dat ik hiermee duidelijk kan voelen hoe de energie er voor staat, heeft het ook een diepere werking. Hoe zo'n schudding werkt en wat ik er mee kan doen dat ga ik je uitleggen:

Weg met die griepprik?

De meeste mensen hebben de (oproep voor de) griepprik al weer gehad en we zijn meestal blij dat we ons goed kunnen beschermen tegen die nare griep. De vraag is alleen of de samenstellers van die griepprik wel gekozen hebben voor het juiste virus.... Want zit er net een ander virus in de griepprik dan waar iedereen ziek van is geworden, dan wordt je alsnog ziek. En dan kun je je afvragen of de griepprik eigenlijk wel zin heeft gehad. Maar wat moet je dan doen? Genoeg vitamine C en Echinacea innemen en dan maar hopen dat je niet ziek wordt?
In de TCG houden we het principe lekker simpel: Met een hoge weerstand voorkom je dat de meeste virussen vat kunnen krijgen op je gezondheid. Klinkt inderdaad makkelijk. Maar hoe zorgen we dat die weerstand lekker hoog wordt en ook blijft? Ik ga het proberen uit te leggen en je een aantal tips geven:

Techniek van de week: Strekkingen

Ik vind het belangrijk dat degene die ik masseer in ieder geval heerlijk ontspannen is na de behandeling. Eén manier om dat te bereiken, is door strekkingen uit te voeren. Bij Shiatsu gebruiken we meerdere strekkingstechnieken. Dat loopt van eenvoudige technieken zoals een reguliere therapeut zou doen, tot een meer gevoelsmatige strekking waarmee je het lichaam stimuleert om 'los te laten'.
Een andere soort strekking is bedoeld om een meridiaan meer bereikbaar te krijgen zodat het makkelijker wordt om deze te behandelen. Ik ga je uitleggen wat de verschillen zijn en hoe het werkt. Misschien Dan weet je bij een volgende behandeling beter waarom ik zo aan je arm trek ;-)

Wat zit er in jouw Hart?

In de serie over de 5 Shen ben ik nu aangekomen bij de laatste Shen: de Shen. Ik weet het, Chinees is niet de makkelijkste taal o.a. doordat woorden meerdere betekenissen hebben. Zo ook het woord Shen. Shen betekent zowel de totale combinatie van de mentale en spirituele aspecten van ons als mens. In die context heb ik het in deze serie al gehad over de 5 Shen; de 5 'geesten' die elk in een orgaan wonen.
De Shen waar ik het nu over wil hebben, is de Shen van het Hart. Deze Shen is een combinatie van mentale activiteit en het bewustzijn, hoort bij het element Vuur en woont dus in het Hart.
Wat deze Shen met de andere 4 Shen te maken heeft, waarom de ene persoon een begenadigd spreker is en een ander niet uit zijn woorden kan komen en wat slaap met de Shen van het Hart te maken heeft, dat leg ik in het volgende stukje uit...

Herfst is droog!?

Tja, dat klinkt alsof iemand nog nooit in Nederland geweest is tijdens de herfst... En dat klopt want het is een opvatting uit de Chinese geneeskunde die zegt dat droogte bij de herfst hoort. De herfst in China lijkt erg op onze herfst: de temperatuur neemt af en de dagen worden korter, de bladeren verkleuren en de bomen verliezen hun blaadjes. Het enige dat behoorlijk verschilt, is dat het in de Chinese herfst over het algemeen droger is dan in de Chinese zomer. Vandaar dat (Chinees gezien) de droogte zeker thuishoort bij de herfst. 
Maar wat doet droogte eigenlijk in ons lijf? Zijn er klachten die daar direct mee te maken hebben? En hoe voorkom je dat dit droge jaargetijde zijn invloed op jouw gezondheid krijgt? Ik ga het je uitleggen...

Hoe weet je of je genoeg energie hebt?

Ik heb het al vaker over Qi ofwel energie gehad. Je kunt er eigenlijk niet omheen: Om gezond te kunnen zijn, is het belangrijk dat je voldoende Qi hebt. Qi zorgt dat alle processen optimaal verlopen en dat je leeft. Bij veel mensen die in mijn praktijk komen zie ik dat er te weinig Qi aanwezig is, waardoor klachten ontstaan. Ben jij benieuwd hoe het met jou Qi gesteld is? Beantwoord dan de volgende vragen en ontdek of jouw energie voldoende is of niet... Ik ben benieuwd!

Techniek van de week: Voelen!

Vandaag deel ik een techniek die eigenlijk geen techniek is maar meer een vaardigheid. Shiatsu is namelijk niet alleen een kwestie van 'drukken op een punt' en dat herhalen totdat je alle punten gehad hebt. Dat zou het een technische en onpersoonlijke ervaring maken! In mijn ogen zit de echte vaardigheid van Shiatsu hem juist in het voelen. Want hoe goed je ook de anatomie studeert en precies weet waar de punten van de meridianen zouden moeten zitten, elk persoon is anders. En dus moet je kunnen voelen waar een punt zit en of dit punt versterkt moet worden, beweging nodig heeft of juist gekalmeerd moet worden. Naast studie en ervaring zorgen ook andere aspecten van Shiatsu dat je hier gevoel voor krijgt:

Denken, Leren, Piekeren... Wat kan jij het best?

In de serie over de 5 Shen zijn de Hun, de Po en de Zhi al aan de beurt geweest. Als één na laatste ga ik het vandaag hebben over de Yi. De Yi is de motor van ons denken, het leren (studie) en het herinneren. De Yi hoort bij het element Aarde en logeert in onze Milt. Wat is de relatie tussen de Milt energie en de Yi, waarom heeft de ene persoon een geheugen als een olifant en vergeet de ander wat hij net op een briefje geschreven heeft en hoe kan je je Yi ondersteunen, dat leg ik in het volgende stukje uit...

Techniek van de week

In mijn nieuwsbrief geef ik jullie meer informatie over de Chinese geneeswijzen en hoe we ze kunnen toepassen in ons dagelijks leven. Zoals jullie weten ben ik naast Chinees Herbalist voornamelijk Shiatsu therapeut. En dus zou ik jullie graag wat meer vertellen over Shiatsu, de verschillende technieken die daarbij worden gebruikt en welke effecten ze hebben. Vandaar dat ik deze nieuwe rubriek heb bedacht: De techniek van de week.

Weet jij wat je wilt?

In de serie over de 5 Shen is het nu de beurt aan de Zhi. Zhi hoort bij het element Water en het orgaan de Nier(en). De Zhi is dat deel van je geest dat weet waar je heen wilt, wat je doel is. Deze Wilskracht is behoorlijk bepalend voor elk persoon. Zonder dat heb je namelijk geen idee wat je wilt doen met je leven. Hoe dat werkt, welke samenwerking de Zhi heeft met de Hun en de Po en hoe dat je leven kan beïnvloeden, dat ga ik je uitleggen:

Tussen Zomer en Winter in: Herfst

Het is nu echt zover: de zon laat zich minder vaak en minder lang zien, de dagen worden korter en de natuur reageert op haar eigen manier: De blaadjes verkleuren en vallen, insecten verdwijnen en spinnen komen tevoorschijn, andere diertjes gaan hamsteren en bereiden zich voor op koudere tijden.
En wanneer de natuur zich aanpast aan de verandering van het seizoen, zouden wij dat ook moeten doen. We zijn immers een onderdeel van de natuur, toch? Maar hoe doen we dat? Wat zijn de do's and don'ts en hoe kan je een snotneus of verkoudheid voorkomen? Dat ga ik je vertellen:

Welke slaapproblemen heb jij?

Afgelopen maandag was in het nieuws dat maar liefst 25% van de Nederlanders minstens 3 van de 5 dagen niet goed slaapt... Dat is ernstig. Want behalve dat een kwart dus niet aan zijn of haar schoonheidsslaapje toekomt, weten we ook dat te weinig slaap een behoorlijke invloed heeft op je leven overdag. Gelukkig is er iets aan te doen. In de TCG worden meerdere oorzaken voor verschillende slaapproblemen erkend. Laat ik je daar eens meer over vertellen:

Po maakt dromen werkelijkheid

In de serie over de 5 Shen is na de Hun (de dromer), de Po (de doener) aan de beurt. De Po hoort bij het element Metaal en het orgaan Long. De Po wordt gezien als de fysieke, meer aardse geest. De Po is dan ook aan je lichaam gekoppeld; na het overlijden sterft ook de Po. Maar wat doet de Po nu eigenlijk? Wat heeft deze met de zintuigen te maken en wat gebeurt er met je wanneer de Po niet optimaal is? Deze vragen ga ik in het vervolg uitleggen:

Ben jij een Dromer of een Doener?

In de serie over de 5 Shen is na de inleiding van de vorige keer, vandaag de Hun aan de beurt. De Hun hoort bij het element Hout en het orgaan Lever. De Hun wordt gezien als de etherische, vluchtige geest. Dat deel van je geest dat overgaat nadat je lichaam is overleden. Maar wat doet de Hun nou eigenlijk? Waar komen je dromen en fantasiën vandaan? Waarom is de ene persoon meer creatief dan de ander? Waarom ben je wel eens chagerijnig? Waarom wordt de ene persoon depressief en de ander niet? 
Allemaal vragen die je kan beantwoorden wanneer je de  de eigenschappen van de Hun beter leert kennen:

De Kip of het Ei?

Bij veel aandoeningen die ik onder ogen krijg, is het een uitdaging om uit te vinden wat de oorzaak van de klacht is. In de TCG wordt er namelijk naar de oorzaak toegewerkt en niet alleen de symptomen verlicht. Hierdoor kan je lichaam zich weer terug in balans brengen en ben jij van je klacht af.
Dat klinkt hardstikke goed en werkt ook prima, maar vaak is de oorzaak lastig te vinden. Maar waarom is het zo moeilijk om die oorzaak te vinden? Dat heeft met de Kip en het Ei te maken...

Heb jij ze alle 5 op een rijtje?

Wanneer we het  in de TCG over 'Balans' hebben, dan hebben we het over de totale balans in een persoon. Het gaat dan om de combinatie van zowel fysiek als geestelijk in balans zijn. Dit gaat zelfs zo ver, dat de TCG er van uit gaat dat het lichaam de balans van de geest kan beïnvloeden, maar ook andersom: de geest kan de balans van het lichaam beïnvloeden. Een overdaad aan emoties is zelfs zo krachtig dat er een flinke disbalans kan ontstaan. Denk maar eens aan mensen die flauw vallen omdat ze enorm geschrokken zijn.

Logisch dat in de TCG de geest en de bijbehorende emoties net zoveel aandacht krijgen als de organen. Want wist je dat er vanuit de theorie van de 5 elementen, er van uit wordt gegaan dat we ook 5 geestelijke aspecten hebben? En dat die 5 'geesten' of 5 'Shen' elkaar prachtig mooi aanvullen en beïnvloeden, net zoals de organen dat doen?
In de komende weken ga ik deze 5 'Shen' bespreken zodat je kunt leren om je gezondheid, samen met de 5 'Shen', weer in balans te krijgen. Vandaag begin ik met een korte inleiding: