Burn Out: Kans voor groei!

Binnen de TCM wordt een burn-out gezien als een uitputting van één of meerdere organen. Je energie en vitaliteit (Qi) is letterlijk uitgeput/opgebrand. En zoals een opgedroogd riviertje niet kan stromen, zo kan je energie ook niet meer stromen waardoor de energie stagneert en/of blokkeert. En dit veroorzaakt allerlei klachten.

Ik heb het in eerdere blogs al gehad over de emoties en hun koppeling met organen. Je kunt je dan misshien wel voorstellen dat wanneer de energie van organen op een laag pitje staat, dit ook gevolgen heeft voor je emoties.  
Wanneer bijvoorbeeld de Milt-energie zwak is, zul je meer de neiging hebben om te piekeren, na te denken en je zorgen te maken. Wanneer de Nier-energie uitgeput is, zul je meer angsten hebben. En wanneer je Long-energie op een laag pitje staat, dan nemen verdriet, depressie en eenzaamheid de overhand. Bij een zwakke Lever-energie komen boosheid, irritatie en frustratie meer naar voren en bij een zwakke Hart-energie ben je ongeduldig, wreed of arrogant. Het kan natuurlijk ook een combinatie zijn. Maar andersom kan het natuurlijk ook: Doordat je emotioneel of mentaal uitgeput bent, kunnen de organen en meridianen uitgeput en/of geblokkeerd raken.

Ik probeer altijd een patroon te vinden dat gemaakt wordt door de combinatie van jouw klachten. En bij iedereen zegt die unieke combinatie van klachten veel over wie je werkelijk bent, wat de oorzaken van de klachten zijn en wat jij nodig hebt om te herstellen. Een burn-out kan je dus aanmoedigen om eerlijk naar jezelf te durven en willen kijken. Je gaat terug naar de basis van waaruit je opnieuw kunt gaan opbouwen.

Maar wat kan ik voor jou doen met Shiatsu? De combinatie van effecten van een Shiatsu-behandeling (of elke ander TCG-behandeling) zorgt dat je weer herstelt op een voor jou natuurlijke manier. Zo zal Shiatsu je helpen om je energie weer op te bouwen en beter te laten stromen, je balans terug te vinden, je organen te versterken en je emoties weer in balans te brengen. Daarnaast zal het je helpen om te ontspannen, je weer te laten voelen, je weer in contact te brengen met je lichaam en je weer beter te laten slapen. Vervolgens zul je je beter gaan voelen, meer energie hebben om je inzicht in jezelf te krijgen en zul je je innerlijke kracht en je zelfvertrouwen weer op gaan bouwen. En dit alles in het tempo dat jij aan kunt, eventueel in combinatie met andere medische behandelingen zoals bijvoorbeeld gesprekken met een psycholoog of coach of andere disciplines die jou helpen bij je herstel. 
Kans genoeg om te groeien en er sterker en gezonder uit te komen!