Ouder en wijzer/grijzer?

Grijs worden we uiteindelijk allemaal. Maar wanneer je om je heen kijkt, zie je dat de een al op z'n 30ste grijs begint te worden en de ander op z'n 70ste nog geen grijs haartje kan laten zien. Waar zit nou het verschil? Buiten dat de erfelijkheid een rol speelt, is er nog iets anders dat volgens de TCG een zeer belangrijke rol speelt: De Jing.

De Jing is een apart en bijzonder brokje energie, zeg maar 'je levens elixer'. Je hebt deze energie bij je geboorte meegekregen vanuit de genen van je ouders. En hier moet je het ook mee doen. Je kunt de Jing namelijk erg moeilijk aanvullen. Jing wordt 'verbruikt' bij extreme energieslurpende omstandigheden, zoals zwangerschap en geboorte, ziekte of herstel van flinke verwondingen na een ernstig ongeluk. Je verbruikt je Jing sneller wanneer je slecht voor jezelf zorgt door ongezond te eten, weinig te slapen, extreem veel te werken, sexueel overactief te zijn (voor mannen) en veel stress te ervaren. Je bent zuiniger met je Jing wanneer je gezond leeft, weinig stress hebt en goed voor jezelf zorgt. Hoe minder Jing je over hebt, hoe meer je veroudert.
Dus heb je veel Jing meegekregen van je ouders en leef je erg gezond, dan is de kans groot dat je voldoende Jing over hebt voor de rest van je leven. Dergelijke mensen zullen energiek zijn en er fris en vitaal uitzien. Ze zullen dan ook minder grijs zijn dan mensen bij wie de voorraad Jing al aardig aan het slinken is.

Gelukkig zijn er een aantal manieren om goed voor jezelf te zorgen en zuinig met je Jing om te gaan. Welke dat zijn, dat ga ik je vertellen:

1. Eet voeding die je Bloed en Nier-energie een boost geeft
Zo lang je Nier-energie op een goed niveau zit, zul je weinig Jing verbruiken. Je kunt die Nier-energie voeden door bijvoorbeeld donkergekleurd voedsel te eten. Denk aan zwarte bessen, zeewier, zwarte bonen en linzen, zwart sesamzaad, enz. Ook vis en ouderwetse zelf getrokken bouillon van mergpijpjes zijn enorme energie-boosters.

2. Zorg goed voor jezelf
Dat lijkt nogal een open deur, maar het heeft echt een flinke impact. Zolang je binnen je eigen grenzen functioneert, verbruik je nu eenmaal minder energie. Zodra je ver over je grenzen gaat, zal dit je moeite kosten en wordt je moe, leeg, chagerijnig en futloos. Allemaal signalen dat je energie niet voldoende aangevuld wordt omdat je over die grenzen gaat en/of omdat je niet genoeg rust neemt om je weer op te laden. Gevolg is dat je op je 'reserves' gaat functioneren en dat kost Jing.
Probeer dus eens net iets vaker te denken of je niet beter iets kunt doen waar je blij van wordt, dan om tegen je zin net iets te lang door te werken. Want zolang je er blij van wordt, kost het je veel minder energie!

3. Zorg goed voor je buik
Maag en Milt zijn betrokken bij de vertering van alles wat je tot je neemt (fysiek en geestelijk). Zolang je gezonde voeding kiest die je op de juiste manier klaar maakt, kost het verteren van die voeding weinig energie en levert het dus meer energie op. Maag en Milt zijn dol op voeding die licht gekookt of kort gebakken is.
Kies je voeding die gezond is en maak je het op de verkeerde manier klaar, dan kost het al meer energie om te verteren. Rauwkost is over het algemeen erg koud (zeker in de winter) waardoor het meer energie kost om te verteren. Te heet bereid voedsel of voeding uit de magnetron is 'dode' voeding. Alle energie en voedingswaarde is er uitgekookt, waardoor het misschien wel makkelijk te verteren is maar het erg weinig energie oplevert.
Gefrituurde en vette voeding is lastiger verteerbaar en levert vervelende bijprodukten op zoals damp. Hierdoor stroomt de energie minder goed en kost het je uiteindelijk meer energie dan dat de voeding je oplevert. Zorg dus goed voor je buik door de juiste voeding te kiezen én het op de juiste manier te bereiden.

4. Probeer eens een kruidenformule
Zoals je weet, zijn er veel kruiden die je weerstand kunnen ondersteunen of die je lichaam kunnen helpen om te gaan met alle invloeden van buitenaf. Wanneer het gaat om het uitstellen van het verkleuren van je haar, is er 1 speciaal kruid dat hier uitstekend voor geschikt is. Het is het kruid He Shou Wu dat vrij vertaald 'Oud zwart haar' betekent. Het kruid staat bekend om zijn voedende eigenschappen, vooral van de nier energie en het bloed.
Er wordt een legende rond dit kruid verteld waarin een oude zwakke man die al vroeg grijs was, na het innemen van het kruid weer opbloeide, weer zwart haar kreeg en zelfs nog kinderen verwekte op hoge leeftijd. Geen wonder dat dit kruid enorm populair is in China.
Er zijn meerdere formules beschikbaar waar dit kruid in verwerkt is. Het is alleen niet zo dat het voor iedereen geschikt is. Neem dus contact op met een gediplomeerde TCG-therapeut wanneer je interesse hebt om het te gaan gebruiken.