Voorkomen is beter dan genezen

Hoewel het principe 'Voorkomen is beter dan genezen' nog steeds hoog in het vaandel staat van de TCG, heeft de tijd ons ingehaald en zijn we allemaal te druk om de tijd te nemen om goed voor onszelf te zorgen. De verantwoordelijkheid voor de gezondheid is eigenlijk overgedragen aan de arts en mensen gaan alleen naar een arts wanneer ze ziek worden.

Toch is er een verandering te merken en zeker wanneer het om de wat vagere klachten gaat waar de westerse geneeskunde niet zo veel mee kan. Steeds meer mensen nemen in dergelijke gevallen de verantwoordelijkheid en gaan zelf op zoek naar hun gezondheid.
Maar in China wonen kennelijk toch meer 'tuinmannen' dan hier. Men is gewend om kleine pijntjes of ongemakken serieus te nemen en deze met voeding of kruiden te behandelen voordat ze er ziek van worden. Ik heb in HongKong kunnen zien dat er overal (op het metrostation, in de supermarkt) drankjes te koop zijn waarmee je zelf bijvoorbeeld je longfunctie kunt ondersteunen op het moment dat je een b-tje keelpijn hebt. Of bloedvoedende drankjes wanneer je ongesteld bent, maagondersteunende drankjes wanneer je je maag wat rust wilt geven of Qi-voedende drankjes wanneer je net ziek geweest bent.

En zo is het ook heel normaal om bij een Kruidentherapeut langs te gaan wanneer je zwanger bent om kruiden te vragen om je te onderteunen bij die zwangerschap. Of wanneer je richting de 50 of 70 gaat, om dan bepaalde kruidenformules in te nemen die je helpen om de eventuele ongemakken van het ouder worden te verminderen en liever nog om te voorkomen. Het mooie is dat de samenstelling van deze kruidenpreparaten zo mooi uitgebalanceerd is, dat de formule voor heel veel mensen geschikt is en dat de kruiden gedurende een lange tijd ingenomen kunnen worden zonder dat dit de balans verstoort.

Zo zie je dat de Chinese cultuur zich al duizenden jaren bezig houd met het gezond ouder worden. Hier in het westen is dat nog niet zo normaal, hoewel er ook mensen zijn die elke ochtend een ontbijt samenstellen uit allerlei potjes vitamines en mineralen die ze slikken om het verouderingsproces tegen te gaan.
En of je je nou inzet om gezond ouder te worden of om veroudering tegen te gaan, voorkomen is nog steeds beter dan genezen!