Bloed geven? Echt niet!

De oude Chinezen geloofden dat we onze essentie erven van onze vader en het bloed van onze moeder. Beide zijn volgens de theorie van vitaal belang voor het menselijk leven. En juist de levenskracht en energie, de Qi, heeft een belangrijke relatie met bloed. Volgens de TCG voeden de Qi en het Bloed namelijk het lichaam. Er is ook een gezegde: Qi beweegt Bloed, Bloed is de moeder van Qi.
Met andere woorden: Qi zorgt dat het Bloed door je lichaam stroomt, Bloed zorgt dat de Qi gevoed wordt. En zo kan je je voorstellen dat er gedacht wordt dat bloedverlies betekent dat je verzwakt. En dus is het vrijwillig donerenvan bloed slecht voor je gezondheid en het draint je energie.

Dus, terwijl veel Chinezen echt wel bereid zijn om anderen te helpen, aarzelen ze om bloedtrainingen te doen of bloedafnamestations te bezoeken. Sommige jonge mensen die bereid zijn om te doneren, worden door hun ouders tegengehouden omdat zij zich zorgen maken over hun gezondheid. En als ze dan toch doneren, worden ze vaak bevolen om bedrust te houden.
De traditionele Chinese geneeskunde (TCG) is echt niet anti-bloed donatie. Het doneren van 200 - 400 ml bloed eens in de twee jaar - niet vaker - is op zich geen probleem en kan het het vermogen van het lichaam om meer bloed te produceren zelfs verhogen! Maar er zijn wel duidelijke verschillen in hoe we met zo'n donatie omgaan:
In Nederland mogen mannen 5x per jaar bloed geven en vrouwen maximaal 3x per jaar. We gaan er van uit dat wanneer we gezond zijn, dit prima kan. Na het doneren van je bloed krijg je een versnapering en vragen ze je om even te blijven zitten zodat ze in de gaten kunnen houden hoe je reageert op de donatie. Gebeurt er niets, dan mag je weer gaan.
In China gaat er een hele voorbereiding vooraf aan de bloeddonatie. Deze houdt in dat de donor twee weken voor de donatie al rekening houdt door veel rust te nemen, geen krachtsport te doen, af te zien van koude en Yinne voeding maar wel veel voedzaam voedsel te eten. Daarom worden donoren dan ook twee weken van tevoren op de hoogte gebracht van hun donatie-afspraak.
Na de donatie wordt er aanbevolen om 2 weken rust te nemen. Dit houdt in dat je geen of weinig licht werk doet en nog meer voedzaam en energie-opbouwend voedsel tot je moet nemen. Het wordt aangeraden om eiwitrijk voedsel te eten, zoals vis, mager vlees en Milt-versterkend voedsel zoals Shan Yao (Yam), lotus zaden en bonen.
Je kan je voorstellen dat deze voor- en nazorg niet erg bevorderlijk is voor het aantal bloeddonoren in China.

Dan een overeenkomst: Volgens de reguliere medische wetenschap, is een donatie van 200 ml bloed slechts 5-10% van het totale bloedvolume van een gezonde volwassene. De donatie wordt dan ook snel aangevuld en in maximaal 10 dagen na de donatie is alles weer zoals het voor de donatie was.

Omdat in de TCG het bloed erg belangrijk is als drager van voeding en Qi, is het dus ook belangrijk om het bloed snel te laten regenereren.
De theorie zegt: Alleen door verbinding met het bloed kan de etherische energie (Qi) in het lichaam blijven, dus het verliezen van te veel bloed kan ook gepaard gaan met het verliezen van energie. Maar zolang de yuan qi (de oorspronkelijke energie die je van je ouders meekrijgt) niet beschadigd is, kan het bloedverlies snel worden gecorrigeerd. Zolang je niet meer doneert dan 200 - 400 ml bloed, is het geen probleem.
In de TCG is de mening dat bloed wordt opgebouwd uit voeding en vloeistoffen uit het voedsel dat we binnenkrijgen. De maag en de milt energie spelen hierin een hoofdrol. En zolang de maag als de milt goed functioneren en de oorspronkelijke energie gezond is, zorgt het doneren van bloed voor niet meer dan een versnelling in een metabolisch proces. Het regelmatig doneren van bloed zou zelfs de Maag en Milt kunnen 'trainen' om sneller te kunnen reageren.
Heb je echter een zwakker Maag- en/of Milt energie, dan is het beter om minder vaak of geen bloed te geven.
Maar mocht je bloed doneren en merken dat je wel wat ondersteuning kan gebruiken, dan zijn er zat kruidenformules die je kunnen helpen om je Bloed weer snel op te bouwen naar een gezond niveau. Laat dat je dus niet tegenhouden!