Breng je Hout weer in balans

Wanneer je Hout-element, en dus je Lever en Galblaas energie uit balans is, dan helpt het om de volgende dingen te doen:

 • Ga bewegen! Vooral activiteiten waar je lekker van gaat zweten, zijn goed om de energie weer te laten stromen. Doe wel iets wat je leuk vindt om te doen, anders stagneert je Hout-energie alleen nog maar meer. Wanneer je niet zoveel energie over hebt, kies dan voor iets dat je wel beweegt, maar minder energie kost. Denk aan dansen, yoga, Tai Chi en dergelijke.
 • Wanneer Hout-energie stagneert, ontstaat er warmte. Zie het maar als wrijving waardoor warmte ontstaat. Dat betekent dat het met dit weer al snel uit de hand kan lopen. Geen wonder dat mensen met dit warme weer toch een wat korter lontje hebben...
  Probeer dan ook om verwarmende kruiden zoals knoflook, gember, peper en kaneel te vermijden. Ook sigaretten, koffie en alcohol zijn verwarmend en kunnen de energie meer laten stagneren. Kiez liever voor verkoelend voedsel zoals watermeloen, sinaasappelen, pepermunt en dergelijke. Salades zijn bij uitstek geschikt.
 • Je Lever en Galblaas spelen een grote rol bij het reinigen, ontgiften en afvoeren van afvalstoffen. Je kunt je lichaam dus helpen door minder gifstoffen in te nemen. Stop dus met roken, minder met de koffie en alcohol, eet vers en onbewerkt voedsel, drink voldoende water en probeer zo veel mogelijk natuurlijke schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten te gebruiken. Gebruik Paardenbloem of brandnetel (thee) om te ontgiften maar ook groene thee, munt, chrysant en kamille ondersteunen de lever.
 • Eet veel GROEN. Groen is de kleur van het Hout-element en dit versterkt de Lever energie. Met dit warme weer denk je al gauw aan sla, maar denk ook eens aan andere groene bladgroenten zoals spinazie, andijvie, rucola en pak choi.
 • Tussen 1 en 3 uur 'snachts is de Lever op z'n sterkst. Op dat moment wordt het bloed gezuiverd en geniet je lichaam van de welverdiende rust. Probeer niet later dan 21:00 uur te eten zodat je lichaam in die optimaaltijd van de Lever energie, zich ook kan focussen op het zuiveren en niet op het verteren.
  Het zou mooi zijn wanneer je voor 23 uur slaapt. Je zult dan in de juiste slaapfase zijn tussen 1 en 3 uur in de ochtend.
 • Stagnatie van het Hout-element zorgt voor spanning. Maar spanning zorgt op zijn beurt weer voor stagnatie! Lekker haasten, van afspraak naar afspraak rennen, je laten opjagen en je eigen grenzen negeren is dus een prima manier om je Hout-energie op te jutten.
  Probeer je juist niet zo druk te maken, zorg voor ontspanning en laat je niet meeslepen met al dat gejaag en gepush. Dat zal je Lever energie ten goede komen!
 • De ochtend is bij uitstek de tijd van het Hout-element. Stroomt de energie niet lekker, dan zul je 's morgens dus niet zo lekker op gang komen. Om te zorgen dat je zo snel mogelijk in je 'flow' komt, is het het beste om zo snel mogelijk in beweging te komen. Douche snel na het opstaan, doe stretch-oefeningen, ga de hond uitlaten, boodschappen doen of loop een extra rondje om je kantoor voordat je gaat beginnen. Alles is beter dan om te gaan zitten en weinig te bewegen, want daardoor stagneert de energie nog meer en kom je helemaal niet meer op gang.