Pffff...warm, hè?

Want hoe heb je nou het minste last van deze temperaturen? Zo'n lange periiode van warm weer is voor ons ongewoon en we moeten flink schakelen om goed om te kunnen gaan met de warmte. Hier volgen enkele tips die je kunnen helpen:

 1. Verzet je niet tegen de hitte en alles wat er bij komt kijken.
  Het heeft namelijk geen zin om steeds te zuchten dat het warm is. Hiermee focus je je alleen maar op iets waar je niets aan kunt doen. Probeer te genieten en accepteer dat je nou eenmaal zweet als het warm is. Ja, je kleren zijn na 1 dag dragen vies en ja, alles plakt. Daar hebben we allemaal last van en er is niets aan te doen. Wees blij dat je zweet! Het is namelijk een manier om je lichaam af te koelen. Zorg wel dat je genoeg drinkt gedurende de dag, anders raak je oververhit (zoals de motor van je auto oververhit raakt wanneer de koelvloeistof op is) en wordt je prikkelbaar.
 2. Pas je eten en drinken aan aan dit warme weer.
  Je zal er al weinig trek in hebben, maar stoofpotjes en ovenschotels zijn niet bedoeld om in dit weer te eten. Er zit te veel warmte in en daar heb je echt geen behoefte aan. Probeer niet te veel vlees te eten. De meeste vleessoorten leveren namelijk warmte wanneer ze verteerd worden. De enige uitzonderingen zijn varkensvlees en eend. Kalfsvlee, rundvlees, kalkoen en vis zoals haring, tonijn en sardines zijn neutraal en dus meer geschikt.
  Eet meer groenten zoals andijvie, kropsla, rucola, aubergine, bleekselderij, courgette, spinazie, radijs, rettich of taugé, tomaat, witlof of komkommer. Dit zijn groenten die verkoelend werken en je dus helpen om af te koelen.
  Als het om drinken gaat, probeer dan koffie, rode wijn, likeuren, port, havermelk en gember of venkelthee te vermijden. Drink liever zwarte thee, appelsap, kokoswater, muntthee of champagne, prosecco, rosé of witte wijn. Wil je echt afkoelen, richt je dan op tomatensap, mineraalwater, water of groene thee, witte thee of bier.
 3. Pas je tempo aan
  Kijk eens naar de natuur wanneer het zo warm is. Zie jij dieren die erg druk en actief zijn? De meeste dieren zijn in de ochtend of avond actief en zodra de zon hoger staat, trekken ze zich terug om te rusten. Probeer dit principe eens toe te passen op jouw dagelijkse leven. Doe het zelf ook rustiger aan en minimaliseer je activiteiten. Maak je niet zo druk en gun het je energie om wat minder snel te stromen dan dat het normaal doet. Je zult zien dat je hierdoor beter tegen de hitte kunt.
 4. Slapen is belangrijk!
  Dat is het uiteraard altijd, maar met dit warme weer lijkt het alsof de energie uit je wordt weggezogen. Goed slapen is dus extra belangrijk en dat is bij veel van ons nou net het probleem: het lukt niet om rustig te slapen in een warme slaapkamer... Toch zijn er manieren om beter te kunnen slapen. Neem bijvoorbeeld een warme douche voor je gaat slapen. Hierdoor zetten de bloedvaten in je huid uit en kan je je warmte beter kwijt. Combineer je dit met een koel drankje (liever geen alcohol...), dan koel je van binnen af, terwijl je huid de overtollige warmte afvoert. Wat ikzelf merk dat ook goed werkt, is dat ik me na zo'n warme douche maar heel vluchtig afdroog en de rest laat opdrogen. Een extra manier om je lichaam te laten afkoelen. Voor de ventilator gaan staan is erg verleidelijk, maar hierdoor verdampt het water sneller waardoor je lichaam minder tijd krijgt om de warmte af te voeren.
  Ik weet dat het lekker is om met niets over je heen te gaan slapen, maar dat is voor de lichte slapers onder ons niet verstandig. Je huid is namelijk ons grootste orgaan en dat registreert allerlei prikkels wanneer je niets over je heen legt. Dek jezelf toe met een dun laken. Hiermee schakel je het grootste deel van de prikkels al uit waardoor je lichaam beter aan zijn rust toekomt.
  Normaal zeg ik altijd: hou je hoofd koel en je voeten warm. Maar met deze hitte ga ik toch van dit principe afstappen. Het is namelijk erg lekker om met koele voeten te gaan slapen. Het lijkt wel alsof je de hitte daardoor beter kunt hebben. Met je voeten buitenboord slapen werkt niet voldoende met dit weer. Je kunt proberen om natte/vochtige sokken aan te doen maar persoonlijk vind ik dat niet zo prettig. Wat je beter kunt doen is om een fles water in de vriezer te leggen en deze in een handdoek te wikkelen en aan je voeteneind te leggen wanneer je gaat slapen.

Ik ben benieuwd of deze paar tips je kunnen helpen om te 'overleven' in dit weer. Succes!