Het grote 'moeten'

Tja, hoe doen we dat toch met z'n allen. Eerst genieten we met volle teugen van onze vakantie met alle vrijheid die daar bij hoort en dan is het Bam! in 1x over en gaan we weer terug naar de routine die hoort bij ons werkende leven. Vroeg opstaan, kinderen klaarmaken voor school, zorgen dat ze niets vergeten, op tijd de deur uit, ondertussen je eigen agenda bijhouden en inplannen en ook weer bedenken wat je s'avonds gaat eten...
Ons organisatietalent wordt weer aangesproken en flink belast, er is weinig tijd voor jezelf en er moet weer vanalles. Dit belast de Lever-energie en dat heeft weer zijn weerslag op onze emoties en alle andere processen die door de Lever-energie onder controle gehouden worden.

Onze manier van leven zorgt nu eenmaal dat we veel willen doen, mee willen doen, niet buiten de boot willen vallen en vooral er niet op aangekeken willen worden. Maar denk eens even na, nee, voel eens wat deze manier van leven veroorzaakt. We worden er met z'n allen moe van en toch kunnen we niet anders dan meelopen in de molen die ons leven bestuurt.
Is dat wel zo? Nee, laten we eens 'out of the box' denken/kijken/voelen. En dan blijken er wel degelijk manieren te zijn om wat minder gestressed mee te rennen met iedereen. Hier zijn wat tips die je kunnen helpen om die Lever-energie wat te ontzien:

 1. Moet jij ook zoveel van jezelf?
  Waar je als kind vaak helemaal vrij was van gedachten, is je hoofd nu gevuld met een stemmetje dat van alles van je eist. Aan de ene kant is dat best fijn. Want daardoor krijg je wel veel gedaan. Je legt de lat hoog, waardoor je mooie dingen voor elkaar krijgt. Maar aan de andere kant is het ellendig – want het maakt je onrustig en gestrest. Dat stemmetje geeft je constant het gevoel dat je niet goed genoeg bent. Want hoe hard je ook werkt – je kunt nooit helemaal voldoen aan de eisen van dat stemmetje in je hoofd.
  Ok, stop.... Ik weet het, ik ga een open deur intrappen: Dat stemmetje? Dat ben jij zelf. En wanneer je je realiseert dat jij dat stemmetje bent, dan betekent dat dat je het zelf kunt besturen. Neem de leiding weer over en stop met jezef te vertellen wat je moet doen.
 2. Moeten verkrampt
  Moeten klinkt zo dwingend dat het zorgt dat je bij voorbaat al in het verzet gaat. Je verkrampt en je voelt verzet. En dat voelt echt niet prettig. Je zet je energie bijna letterlijk stil, waardoor er opstoppingen ontstaan die alle processen in de weg zitten.
  Gelukkig is het heel eenvoudig: Hoezo moeten? Want wat moet er nou werkelijk? Moet je elke dag stofzuigen? Wie zegt dat, je moeder? Natuurlijk wil je je huis netjes hebben. Maar betekent dat dat je elke dag MOET stofzuigen? Nee. Als je eerlijk bent, moet je toegeven dat jij degene bent die bepaalt. Jij wil een schoon huis, dan wil je ook dat je regelmatig stofzuigt. Maar er moet niets...je wilt.
 3. Zoek en vervang
  Stel dat je de 'zoek en vervang' functie van Word kunt toepassen in je leven en het woordje 'Moeten' vervangt door het woordje 'Willen'. Je zult merken dat je je veel vrijer voelt dan je ooit dacht te zijn. Probeer vanaf nu het woordje moeten te veranderen in willen en je zult merken dat dit een stuk fijner voelt. Je Lever-energie zal je dankbaar zijn!
 4. Oplossing
  Ok, nu werk je misschien dat je wel heel veel 'wilt' nu je het woordje 'moeten' vervangen hebt. En het leuke is, dat je nu alleen jezelf daar op aan kunt spreken. Want jij wilt dat toch allemaal? De oplossing is eigenlijk erg eenvoudig: leer om minder te willen. Door tevreden te zijn met jezelf, met wat je nu hebt en hoe je leven nu is. Want als je je tevreden voelt, is alles goed. Accepteer dat perfectie niet bestaat, dat je minder wilt en dus ook minder moet.
  En dat geeft lucht en ruimte voor beweging!