Haar wassen? Hoofdmassage!

Er lopen wel 7 meridianen over je hoofd en in je gezicht met samen meer dan 50 acupunctuurpunten! En dan hebben we het nog niet eens over je oren gehad. Want deze worden gezien als een 'spiegel' van je hele lichaam, net zoals bijvoorbeeld je voeten bij voetreflexologie.

De meeste punten op je hoofd, hebben (eigenlijk heel logisch) met klachten van ons hoofd te maken. Denk hierbj aan hoofdpijn, duizeligheid maar ook aan oorsuizen, oorontstekingen, doofheid, verstopte neus, oogproblemen of kaakproblemen. En al zien al die punten er op je hoofd erg ingewikkeld uit, dat is het eigenlijk niet. Want de punten die in de buurt van je oren zitten, werken o.a. op oorklachten, de punten die rondom je ogen zitten werken o.a. op oogklachten, de punten rondom je neus op neusklachten, enz, enz.
Daarnaast helpen de punten die meer op de bovenkant van je hoofd zitten, met het kalmeren en focussen doordat deze punten de energie naar je hoofd toetrekken. Verder gaat de TCG er van uit dat alleen de punten waar een disbalans is (dus of teveel energie, of te weinig energie) gevoelig zijn. Voel je een scherpe pijn dan zit er teveel energie, voel je een vage pijn zoals een blauwe plek dan zit er te weining energie.
Een massage van de meer gevoelige plekken op je hoofd of gezicht is dus eigenlijk al een minibehandeling.

Dus als je de volgende keer je haren gaat wassen onder de douche, masseer dan je hele hoofd en gezicht en voel maar eens wat het met je doet. Probeer daarbij ook nog je oren te masseren: Pak je oorlelletje tussen duim en wijsvinger. Beide oren tegelijkertijd. Voel waar het gevoelig is en varieer de druk. Trek er ook gewoon lekker stevig aan, want je voelt zelf waar de grens ligt. Ga dan langzaam omhoog over de buitenrand (helix) van je oor. Je oren worden warmer door de gestimuleerde doorbloeding. Eenmaal bovenaan ga je via de binnenkant van je oorschelp al masserend weer naar beneden. Maak bij de gehooringang roterende bewegingen met je duim en sluit af bij je ‘oordopjes’.
Omdat je oren gelinkt zijn aan je Nier-energie, die weer jouw basis energie is, geef je jezelf een lekkere oppepper!
Geloof me, haren wassen zal nooit meer hetzelfde zijn ;-)