Hoe is het met jouw Yang?

Een van de functies van de Qi, de energie is om ons lichaam te verwarmen zodat we goed kunnen functioneren. Is er teveel Yang, dan worden we te warm en lopen er processen in de (hete) soep. Is er te weinig Yang, dan worden we te koud en lopen er processen in de (koude) soep.
Eén kenmerk van Kou is dat alles vertraagt en minder soepel loopt. Dat geldt dus ook voor onze energie. Dit kan je bijvoorbeeld merken aan dat je zelf minder soepel beweegt, maar ook aan de koude handen en voeten. De energie stroomt namelijk te langzaam om helemaal aan het eind van je armen en benen te komen. Als je nagaat dat de Qi ook zorgt dat het Bloed goed kan stromen, dan kan je je voorstellen dat je er ook wat bleekjes uitziet. Verder is je hartslag meestal wat lager en ook je tong ziet er bleker uit dan normaal. Je ontlasting zal wat dunner zijn omdat je vertering wat minder efficient verloopt. En ondanks dat je minder zin hebt om te drinken (tenzij het een warme drank is) zal je plas juist wat lichter zijn. Bovendien krijg je de neiging om je wat warmer aan te kleden.

Goed, nu kunnen we een tekort aan Yang herkennen. Maar wat kunnen we er nou aan doen?

 • Zorg goed voor jezelf
  Neem bijvoorbeeld wat vaker een warm voetenbad. Doe er eventueel gember in zodat het je beter verwarmt. Je Niermeridiaan begint namelijk onder op je voeten. Met warme voeten zul je minder energie verbruiken. Als je je voeten daarna lekker insmeert met een vette creme of olie, dan zul je heerlijk diep slapen. En dat komt mooi uit, want voldoende slaap zorgt dat je beter kunt opladen!
 • Eet verwarmende voeding
  Laat de zomergroenten zoals sla, komkommer en tomaat maar even staan. Zeker als je ze rauw wilt eten. Ook citrusvruchten zijn te koud als je te weinig Yang hebt. Het kost teveel energie om al die koude voeding te verwarmen. Verleg je focus liever op voeding die je verwarmt. Denk aan stamppotten, stoofpotjes en warme en zoetige kruiden zoals gember, kaneel, steranijs en kardamom. Ook walnoten zijn verwarmend en 'toevallig' is dit net het seizoen. Kies groenten die nu beter verkrijgbaar zijn zoals pompoen, venkel, lente-ui, prei, of spruitjes.
 • Zorg dat je onderrug warm is
  Hier zitten namelijk je Nieren en deze zorgen voor jouw basis-energie. Wanneer je teveel energie gebruikt, zal je je Nier-energie te snel opgebruiken. Zorg dus dat je een hemd draagt dat in je broek kan. Of wrijf je onderrug lekker warm. Als je thuis bent, voelt een warme kruik op je onderrug heerlijk. Je zult zien dat wanneer je onderrug warm is, jij het gelijk warmer zult hebben.
  Wat nog beter werkt, is om je onderrug met moxa (bijvoetkruid) te behandelen. Moxa verwarmt enorm en zorgt dat de energie/warmte/Yang beter kan stromen en daardoor je lichaam weer kan voeden. Het is alleen niet echt handig om dit zelf te doen.

Dit zijn maar 3 kleine tips die over het algemeen goed zullen werken. Heb jij een chronisch tekort aan Yang of heb je een mix van verschillende klachten, dan is het de moeite waard om eens bij een TCG-therapeut langs te gaan.