Een warm ontbijt?

Tja, het klinkt best onnatuurlijk: Een lekkere soep als ontbijt. Maar als je de TCG beter bekijkt, is het volkomen logisch:
De Maag en Milt vormen samen het verteringssysteem van ons lichaam.
De Maag kan je vergelijken met een koekenpan waar je voeding in komt en waar de eerste splitsing plaatsvindt. Om dit optimaal te kunnen doen, heeft de Maag voldoende sappen en vloeistoffen nodig, de pan moet niet droogkoken. Deze vloeistoffen moeten in de voeding aanwezig zijn. Is dat niet het geval, dan haalt de Maag het vocht uit je lichaam. En hierdoor kunnen droogte-klachten en hitte-klachten ontstaan of erger worden. Denk aan reflux of brandend maagzuur.
De Milt kan je vergelijken met het vuurtje dat onder de koekenpan (de Maag) brandt. Dit vuur zorgt dat de koekenpan verwarmd wordt waardoor de voeding gaar gekookt wordt. De zuivere delen van de voeding worden omgezet in lichaamseigen stoffen. De onzuivere delen worden uitgescheiden.
Zoals je ziet, hebben de Maag en de Milt tegenstrijdige behoeften: De maaltijden moeten vochtig genoeg zijn voor de Maag, maar niet te nat voor de Milt. Tegelijkertijd mogen de maaltijden voor de Milt niet te koud zijn en voor de Maag niet te heet.

Orgaanklok
Volgens de TCG heeft elk orgaan 1x per dag een optimum. Tijdens deze tijd is het orgaan goed gevuld met Bloed en Qi en kan werkt het optimaal. Voor de Maag is dat tussen 7 en 9 uur in de ochtend. Voor de Milt is dat tussen 9 en 11 uur in de ochtend.
Dat betekent dat de Maag vanaf 7 uur staat te trappelen om een goede maaltijd. De koekenpan moet vol! De Milt zet dan om 9 uur het vuurtje op de hoogste stand. Het verteringssysteem staat dus startklaar...
Helaas gebeurt het erg vaak dat er net een appeltje, een boterham met kaas of erger nog, helemaal niets binnenkomt. Dat is toch vreemd... Zou jij thuis het fornuis op de hoogste stand zetten en vervolgens niets in de koekenpan doen? Dat gaat regelrecht tegen het principe in dat de Maag en Milt tussen 7 en 11 uur optimaal kunnen verteren. Het gezegde "Ontbijt als een keizer, lunch als een edelman en dineer als een bedelaar" komt niet zomaar uit de lucht vallen!

Ok, we moeten dus goed ontbijten. Maar waarom is soep dan zo goed? Dat heeft te maken met de tegenstrijdige behoeftes van de Maag en de Milt: De Maag wil vocht, de Milt wil warm. Maar ook: De Milt wil niet teveel vocht en de Maag wil niet te heet. En verder moet de maaltijd voldoende voedzaam zijn zodat je voldoende energie uit de maaltijd haalt om er de rest van de dag mee te doen.
Om een lang verhaal kort te maken, kan ik je vertellen dat gevulde soepen of papsoorten hier het beste bij aansluiten. En dus zouden we beter een havermoutpap kunnen eten dan een schaaltje yoghurt. Of beter een lekkere soep van bijvoorbeeld knolselderij, venkel en aardappel dan een boterham met kaas.

Ik heb inmiddels al wat recepten gevonden op internet en het boek "Ontbijt je fit" van Jutta Koehler aangeschaft. En hoewel ik ook nog even wat moed moet verzamelen, ga ik het zeker proberen. Het is toch een hele eenvoudige manier om goed voor jezelf te zorgen en meer energie te krijgen om je lichaam te voeden. Zeker als de temperatuur gaat zakken! Doe je mee?