Hoe is het met jouw Metaal?

Metaal is namelijk dol op struktuur, ritme en regelmaat. De Longen (ritme, contact met onze omgeving) en Dikke Darm (loslaten, scheiden, opruimen) vallen naast de herfst, ook onder het Metaal element. In de herfst komt de Metaal-energie dan ook extra tot uiting.
De energie van het Metaal-element, heeft alles te maken met het toenemen van Yin (o.a. rust en kalmte). Door deze energie gaan we weer terug naar binnen, trekken ons wat meer terug en genieten van alles wat de zomer ons gebracht heeft. We bereiden ons voor op de winter. Loslaten, opruimen en plaats maken voor nieuwe dingen zijn typische Metaal acties.
Is je Metaal-energie niet in balans, dan zul je juist moeite hebben met alles wat het Metaal-element je brengt:

 • Je hebt klachten aan je longen, huid en/of darmen. Denk aan astma, bronchitis, kortademigheid, chronische verkoudheid, hoesten, hooikoorts, eczeem, psoriasis, acné, jeukende huid, droge huid, of diaree, verstopping, voedselintoleranties, ziekte van Crohn, spastische darm, etc.
  De klachten kunnen zich afwisselen dus wanneer een huidklacht opgelost lijkt te zijn, ontstaat er soms een longklacht. De oorzaak is dus niet verholpen, de uiting van de oorzaak is alleen anders.
 • Je bent gevoelig voor droogte. Je hebt snel last van dorst, droge mond, droge huid. Als de droogte te lang duurt, dan krijgt Yang (de warme kant) de overhand en kan je bijvoorbeeld last krijgen van jeuk, rode plekken, warmte of onstekingen.
 • Je terugtrekken en naar binnen keren is een beweging die bij het Metaal-element hoort. Maar bij een disbalans zie je dat deze beweging doorslaat naar afzondering, isolatie en zelfs eenzaamheid en depressie. Het kost je steeds meer moeite om contact te leggen met anderen en zelfs je fysieke voorkomen kan veranderen: Je valt niet meer op, kleedt je sober en donker, je schouders hangn, je hebt een zachte stem en je beweegt en gebaart weinig.
 • In de herfst ga je genieten van wat de zomer ons gebracht heeft, het plukken van de vruchten en dus genieten van wat je bereikt hebt. Bij een disbalans heb je eerder de neiging om alleen naar de negatieve kanten te kijken en je hebt weinig plezier. Je hebt moeite met genieten, sociale contacten verlopen moeizaam en je hebt daardoor weinig vrienden
 • Afscheid nemen en loslaten zijn typische acties die bij het Metaal-element horen. Een disbalans maakt dat je teveel in het verleden blijft hangen en je vaak oude koeien uit de sloot staat te halen. Het kost je moeite om oude gedachten en patronen los te laten waardoor je nieuwe kansen en ideeën niet herkent. Ook het erg strak vasthouden aan struktuur en orde hoort bij de disbalans.
 • Verdriet is de emotie die bij de Longen hoort. Het is normaal om af en toe verdrietig te zijn, maar zodra de duur en de intensiteit van het verdriet niet meer bij de situatie passen, is er sprake van een disbalans. Ook melancholie, triestheid en spijt horen bij de Metaal-energie. Dit zijn op zich al lastige emoties, maar in de herfst kan je bij een disbalans heel makkelijk worden meegesleept en blijf je er in hangen.
 • Bij een verstoring in het Metaal-element kan je verdedigende energie niet stabiel genoeg is. Dit uit zich bijvoorbeeld in snel ziek worden. Maar ook dat je heel moe kunt worden van andere mensen, dat je als het ware je energie voelt wegstromen wanneer je met een persoon stat te praten.

Fijn, nu weet je hoe je een disbalans in je Metaal-energie kunt herkennen. Maar belangrijker is om er iets aan te doen! Want heel vrolijk wordt je niet van alle dingen die je kunnen gebeuren wanneer je Metaal-energie niet optimaal is. Hier volgen enkele tips:

 • Bescherm jezelf door je nek en bovenrug te bedekken met een sjaal of jas. Je Longen worden namelijk als eerste aangevallen door ziekmakers van buitenaf. Aangezien de Wind vaak een drager is van deze ziekmakers, moet je de gebieden waar de Wind het meeste vat op heeft goed beschermen!
 • Je Longen halen Qi uit de ingeademde lucht. Logisch dus dat je vooral goed moet ademhalen! Besteed daarom minimaal 3x per dag bewust aandacht aan je ademhaling. Zorg dat je diep ademhaalt tot aan je buik.
 • Zorg dat je een rechte houding hebt. We zijn erg gewend om bijna de hele dag zittend door te brengen. Doordat we vooral voorovergebogen werken, krijgen onze longen veel te weinig ruimte en kunnen we niet eens goed ademhalen. Wanneer je rechtop zit/staat met je schouders naar achteren, krijgen je Longen automatich meer ruimte en kun je beter ademhalen.
 • Zorg goed voor je huid. Je huid is de eerste barrière tussen de buitenwereld en jouw binnenste. Vertroetel jezelf met een massage of smeer jezelf eens lekker in met een olie of crème. Doe dit heel bewust en geniet er ook van. Dan werkt het nóg beter.
 • Stap eens wat vaker uit je comfort-zone. Zeg eens vaker "ja" tegen nieuwe dingen. Door als je blijft doen wat je nu doet, krijg je wat je al hebt (Einstein). Door uit je comfort zone te stappen, laat je de energie meer stromen en laat je je starheid los. Je kunt hierdoor nieuwe ideeën beter binnenlaten waardoor je ineens dingen meemaakt die je anders nooit meegemaakt zou hebben. Denk nou niet gelijk heel groot door te gaan parachutespringen terwijl je hoogtevrees hebt. Dat hoeft niet. Begin klein door bijvoorbeeld eens met je andere hand je tanden te poetsen, of een keer eerst je linkersok aan te trekken in plaats van je rechtersok zoals je normaal doet. Vanuit dergelijke kleine dingetjes kan je doorgroeien naar bijvoorbeeld dingen zoals glimlachen naar iedereen die je tegenkomt, jezelf helemaal opdoffen en dan gewoon boodschappen te gaan doen. Alles wat je dwingt om iets los te laten en nieuwe dingen aan te pakken.
 • Ruim eens op. En dan bedoel ik niet het maken van stapeltjes en die weer netjes in de kast stoppen. Nee, echt opruimen door dingen weg te gooien. Dingen die je niet meer gebruikt, dingen die niet meer passen bij wie je nu bent of wilt zijn, dingen waar negatieve herinneringen aanzitten, dingen die niet meer te repareren zijn, enz.
  Alles wat je wel bewaart, berg je dan ook netjes op. En als je dat gedaan hebt, is het tijd om eens lekker schoon te maken in de ruimte die je net hebt opgeruimd!

Ik hoop dat ik je een btje duidelijk heb kunnen maken wat de effecten kunnen zijn van een disbalans en hoe je het zou kunnen aanpakken. Lukt het nou niet of merk je dat je toch hulp nodig hebt, ga dan eens op zoek naar een TCG-therapeut in jouw buurt.